Tre timmar styrkelyft i SVT Play!

En vecka. En stad. Massor av mästare. Tusentals aktiva i stora som små, vanliga som ovanliga idrotter och tiotusentals åskådare kommer att vara på plats i Örebro nästa vecka. SVT Play sänder 30 januari direkt från SM Styrkelyft där vilka som är bäst i Sverige avgörs.

Se SVT-sändningen från SM Styrkelyft på SVT Play.

26 januari till 1 februari är det dags för Riksidrottsförbundets och SVT:s gemensamma satsning SM-veckan Vinter (den sjätte upplagan) där ett antal idrotter gör upp om sina respektive SM-titlar.

Mer om SM-veckan på den officiella sajtenfacebook och instagram

OBS! Även om Jenny ”Kitsune” Adolfsson syns i reklamen så är hon inte med på kommande veckas SM, som avgörs ”med utrustning”.

  • SM Styrkelyft/Bänkpress arrangeras under SM-veckan Vinter.
  • SM i Klassisk Styrkelyft/Bänkpress arrangeras under SM-veckan Sommar.

I Klassisk Styrkelyft gills endast bälte och handledslindor som hjälpmedel, övrig utrustning som böjdräkt, bänktröja, marklyftsdräkt och knälindor är inte tillåtet. 

SM Styrkelyft avgörs fredag och lördag 30–31 januari, söndag 1 februari är det dags för SM Bänkpress. Bägge avgörs i Idrottshusets stora hall. Några att hålla ett öga efter är:

Bänkpress och styrkelyft: Fredrik Svensson, Sundsvall, klass +125 kg. Fredrik har haft ett svårslaget år med både världsrekord, EM-guld och VM-guld.

Styrkelyft: Miia Grändås, Örebro KK, klass 52 kg. Miia som tävlar för hemmaklubben Örebro är en internationellt meriterad lyftare.

Styrkelyft: Patrik Turesson, Westbo AK, klass 83 kg. Ett fenomen som i Örebro kommer försöka ta sitt tjugonde raka SM-guld. Första gången han tog SM-guld var samma år som Sverige blev medlem i EU och Ingvar Carlsson var statsminister. Opererade höften under sommaren och har haft en mirakulös rehab som gjort honom tävlingsredo.

Bänkpress: Nina Eriksson, Kiruna AK, klass 57 kg. Fenomenal bänkpresserska som jobbar som gruvarbetare i Kiruna.

Bänkpress: Sandra Lönn, Borlänge AK, klass +84 kg. Sverige bästa kvinnliga bänkpressare alla kategorier och tillsammans med lättviktaren Jennifer Thompson den bästa i världen. Har nyligen lyft 240 kg, nästa lyftare på rankingen har lyft 127,5 kg.

Styrkelyftförbundet låter webbsända alla delar av tävlingarna. Det är Örebro Kraftsportklubb som är med och arrangerar SM.

Du som blir inspirerad av tävlingarna och vill prova på styrkelyft (med eller utan utrustning) kan hos Svenska Styrkelyftförbundet hitta föreningar som aktivt sysslar med nybörjarträning.

SVT: SM-veckan årets idrottsevenemang

I december utsågs SM-veckan till årets idrottsevenemang av tidningen Sport & Affärer.
– Jättekul, det här visar att SM-veckan är ett uppskattat arrangemang som engagerar såväl deltagarna som publiken på plats och tittarna, SVT:s projektledare för SM-veckan Ulf Nilsson.