SM Athletic Fitness flyttar till Alingsås

Karlstad har varit den fasta punkten för SM Athletic Fitness det senaste decenniet, sedan 2004 har åtta av elva AF-mästerskap avgjorts i den värmländska residensstaden. I år blir det dock Alingsås som både AF-atleter samt junior- och veterantävlande kommer att vallfärda till den 12–13 september.

Arenan Estrad Alingsås ligger centralt placerad vid Alingsås järnvägsstation med dagliga avgångar till Stockholm och Göteborg. Estrad (hemmaarena för stadens handbollsklubb) har plats för cirka 3 000 åskådare (samt även en eventuell inomhushinderbana i närkontakt med publiken…).

Alingsås Tidning samtalade med medarrangören:

Aldrig tidigare har det arrangerats ett SM i Athletic Fitness i Alingsås. Men i mitten av september är det dags när Sverigeeliten kommer till Estrad.
– Givetvis är det otroligt kul att få hit ett mästerskap, säger Reino Strand.

Återupplev 2014 års SM Athletic Fitness i videoformat, BODY Magazines utsände satt i pressdiket:

BODYs rapport från AF-SM 2014:

Stämningen var hög i Karlstad den 6 september då SM i Athletic Fitness i år ackompanjerades av flera fysikgrenar på SM-nivå. Vi var där och tog pulsen!

Det var många komponenter som såg annorlunda ut inför årets upplaga av SM i Athletic Fitness. Tävlingarna hade i år flyttat från universitets lokaler till nya konferensanläggningen Karlstad CCC, vilket i sig var ett lyft. Nytt för i år var även att man hade öppnat mästerskapen för övriga länder, vilket bidrog till ett startfält med både förhöjd kvalité och status.

Man återgick också till hinderbana i stället för rodd, något som uppskattades av publiken. I år avgjordes dessutom junior- och veteran-SM samt SM-kval under samma dag, vilket ökade klasserna till 25 i antalet, och där allt från bikini-juniorer till veteran-byggare var representerade.

Backstage: Riskakor, nutella, brunkräm, olja, nerver, sovsäckar, skräck, lycka, mer olja, fotoblixtar…

 Athletic Fitness, Damer -165 cm

Fem atleter i startfältet som också direktkvalificerade sig till finalen. Väl där kammade strålande Emma Petersson hem bronspengen med vinst i fysikronden och en mycket finlemmad och genomtränad fysik. Silvret gick till atletiska Ulrica Merkel som räddade upp en tredjeplats i fysiken med delad vinst i styrkeronderna samt vinst i hinderbanan. Ingen rådde dock på Mia Brobeck som med en andraplats i fysikronden, delad vinst i chins och dips och en tredjeplats i hinderbanan tog hem guldmedaljen. Bra symmetri och muskelutveckling, helt enkelt jämnast och bäst overall.

 Athletic Fitness, Damer +165 cm

Här äntrade dagens första norska, Annelie Simonsen, scenen – och hon gjorde det med besked. Med sina breda axlar, smala midja och snygga lårsvep var hon enligt mig favorit i fysikronden. Hon fick dock dela segern i fysiken med totalsegraren, amazonen Amanda Almroth, som var en klass för sig. Amanda tog fysiken med sina skarpa magrutor, blev tvåa i styrkan, vann hinderbanan och blev solklar guldmedaljör. Silvret plockade Stina Mittermeijer hem för andra året i rad, och likt en ninja vinner hon styrkeronderna, men faller mot segrarinnan i hinderbanan. Fina prestationer rakt igenom!

Athletic Fitness, Herrar -180 cm

Det var upp till bevis för de tio vältränade atleterna som skulle slåss om medaljerna, och höga förväntningar fanns som alltid på Rookie Westin. Trots imponerande 42 (!) chins blev en sjätteplats i fysikronderna lite väl tufft att vända till medalj. I stället gick bronset till Erik Anklev som tangerade Rookies grymma chinsresultat. Silvret gick till symmetriska Ali Samet som prickade formen, men bara lyckades knipa en andraplats i både styrkan och hinderbanan. Dagens guld gick till Andreas Ekström som levererade en grym fysik med breda axlar, skarpa magrutor, och sidoposer som satt som en smäck. 

Athletic Fitness, Herrar +180 cm

Fjolårets segrare Ara Sarkisian drog genast ögonen till sig. Med sin välbyggda kroppshydda slogs han om topplaceringen i fysikronden, men fick till slut nöja sig med en andraplats. Som trea i styrkeronderna och efter en riktig krigarinsats i hinderbanan, där mjölksyran satte stopp för avancemang, lyckades han ro hem bronset. Dagens andra norska medalj gick till Christian Egner vars fantastiska fysik och gedigna insats i styrkeronderna belönade honom med en silverplacering. Snygga Filip Nilsson som sitter på en vass fysik och gjorde en av de snabbaste hinderbanorna jag sett vann även styrkeronden och tog därmed rättvist totalsegern.