Do you even beach 2015?

När sommaren nu är precis runt hörnet är det dags för många att sammanfatta årets satsning. För alla som tävlar i byggning och fitness har vårens stora tävlingar precis gått av stapeln och tillsammans med coacher och team kan man nu sitta ner och analysera resultat och scenbilder. Kanske väntar en tids välbehövlig vila.

Men för de flesta av oss är det något annat som är på gång, för somliga nåt minst lika prestigefullt som tävling. Jag talar naturligtvis om Beach 2015. När solstrålarna gluttar fram genom de dunkla svenska sommarmolnen, skulle det ju vara värdelöst om man ska gömma sig i vassen för att man slarvat med kost, sömn och träning. Skyller du på stress och mycket jobb? Det gör jag med, men det är en klen ursäkt när du faktiskt står där. 

Känner du dig obekväm med din kropp, så misströsta inte, den känslan delar du nog med 100 % av befolkningen. Alla vill fixa något på sin kropp, det ligger liksom i vår natur att söka något bättre än vad vi har. För de flesta av oss är bilden av den vi borde vara nu i sommar inte riktigt samma som vi ser när vi står framför spegeln och släpper ut magen. Men lugn, hopp finns, det är aldrig för sent att sätta igång och komma i bättre form. I själva verket är det ALLTID rätt att börja komma i bättre form. Läs mer om hur du spetsar till formen genom rätt kostupplägg i Anki Sundins briljanta genomgång i detta nummer. 

Men rädslan för vassen och din egen satsning mot Beach 2015 är mer än bara fåfänga och höga förväntningar. Det kan vi tydligt se när vi summerar intresset för tävling som växer lavinartat just nu, där det främst är de ”volymiöst mindre” klasserna Bikini Fitness och Men’s Physique som lockar i Sverige. Alltså klasser som bokstavligen omfattar strandkläder – bikini för damer och badbyxor för herrar. Märkligt nog, kan man kanske tolka detta som en tendens i tiden att gränsen för det privata beachpartyt och seriös tävlingssatsning börjar suddas ut. 

Tävling inom fitness och byggning har visserligen sedan tidernas begynnelse inbegripit små och tajta strandliknande kläder – baddräkt, bikini och små poseringsbyxor – men det som händer nu kanske  större ändå. Nu debuterar fler och fler tävlande i klasser som kräver färre år av tungt slit i gymmet och i köket. Det är tänkt att några av dessa ska lockas att gå vidare mot Classic Bodybuilding, Bodyfitness och så vidare.

Bra, säger många som vill utveckla sporten att växa med fler deltagare, dåligt, tycker andra som snarare ser en urvattning av vad som i dag menas med en tävlingssatsning. Oavsett vad man tycker är dessa nya grenar här för att stanna och jag tror att kopplingen till stranden inte ska underskattas. Stranden driver oss att prestera på gymmet, hålla kosten kanske gör oss sugna på seriösare satsningar. 

Så underskatta inte Beach 2015 – kanske årets viktigaste händelse för vår bransch. Med det sagt ska jag strax ta en extra kardiorunda och önskar er en riktigt glad sommar från mig och BODY-redaktionen!

Robert Stasinski
Chefredaktör

Redaktören listar: i picknickkorgen i sommar

 1. Lax
  Kungen av proteiner och fetter måste finnas med så fort det vankas picknick. Grillad, gravad, rostad – bara det är lax så blir jag nöjd.
 2. Sallad
  På beachen är en riklig sallad kung av två skäl – enkelt att ta med och överlägset för sexpacket. 
 3. Aminosyror
  Alkohol har aldrig funkat för mig men ge mig en aminodrink med några färska kryddor och jag tömmer hela shakern.
 4. Potatis
  Potatis har länge diskuterats om den har en plats vår västerländska kostcirkel, men tränar man hårt så är knölarna helt utmärkta för återhämtning. Färsk- eller sötpotatis är det enda du vill ha på sommaren.
 5. Rostbiff
  Picknick är ingenting utan en riktigt rejäl rostbiff. Seg, blodig och knaprig på samma gång. Det här är sommarens byggarmat nummer ett.