En närmare titt på ekologisk mat

Foto: Seth Janson

Att kossorna blir glada av att få kuta fritt råder det väl inga tvivel om. Men hur är det egentligen med dina muskler – blir de gladare av ekologisk mat? Om man ska tro amerikanska byggare är det inget snack om saken. De proklamerar vitt och brett hur endast ”organic” är det som duger. Vill man ha bra resultat gäller det att man tankar med bra bränsle, typ. Och vem kan argumentera mot bra bränsle?

Frågan är dock: Är verkligen ekologisk mat så mycket bättre bränsle som de amerikanska muskelknuttarna påstår? Eller är det lika mycket broscience (1) som det gamla påståendet att man måste äta 48 gånger om dagen för att hålla igång förbränningen?

Ren mat

Den ekologiska maten är en del i den vurm för ”ren” mat som blir allt mer populär – inte bara inom byggarkretsar. Vad ren mat är skiftar ofta med tiden. Under en lång period var ren närmast synonymt med fettsnål, men det skiftade sedan mot att inkludera mat med så kallat nyttigt fett. Nyttigt fett var det som inte var mättat och man sjöng gärna nötternas, olivoljans och avokadons lov. De senaste årens LCHF-trend har förskjutit begreppet ytterligare och numera är det ofta något slags naturlighet som åsyftas – och vad som verkligen är nyttigt fett debatteras friskt. Därför kan smör bli mer ren mat än lättmargarin, något som hade varit otänkbart för bara tio år sedan.

Med det ökade intresset för naturlig mat följer också ett intresse för närproducerad och, i många fall, ekologisk mat. Det är viktigt att hålla isär dessa begrepp eftersom närodlat i sig kan ha en hel del förtjänster. Det är nämligen så att frukt och grönt inte hinner samla på sig lika mycket näring om det plockas i omoget skick, vilket ofta är fallet om man ska frakta härligheten med båt över halva jorden. När frukten eller grönsaken förlorar kontakten med jorden förlorar den också möjligheten att samla på sig mer nyttigheter, skulle man på ett enkelt sätt kunna sammanfatta anledningen. Det här problemet avhjälps dock i stor utsträckning genom att köpa frysta varor eftersom de då kunnat plockas i moget skick, sin långa resväg till trots.

Godare med eko?

Men den ekologiska maten då? Forskningen på ekologisk mat och hypertrofi (2) är minst sagt bristfällig, men nyligen släpptes en metaanalys (3) som kan ge oss en tydlig fingervisning i ämnet. Innan vi ger oss i kast med den godbiten kan det dock vara värt att ta ett snabbt, men ack så viktigt, sidospår. Nu kanske du tror att vi ska börja snacka om miljöeffekter, det etiska i god djurhållning eller vikten av att stödja våra lokala svenska bönder, men då skulle du ha köpt FiB/Kulturfront (4) istället för BODY Magazine.

Här är vi så pass trångsynta att vi aldrig avviker för långt från ämnet, och därför handlar sidospåret helt enkelt om hur käket smakar. Det finns nämligen en utbredd uppfattning om att ekologisk mat också smakar godare än andra produkter, och just detta testades också av en grupp forskare i USA. De lät folk jämföra smaken på ekologiskt odlade grönsaker med konventionellt odlade sådana – utan att veta vilka grönsaker som var vilka. Resultatet blev att skillnaden var…obefintlig. Nej förresten: vad gällde tomater var de ekologiska varianterna mer smaklösa. Vill du att krubbet ska smaka gott finns det med andra ord ingen anledning att köpa just ekologiska varianter. (Däremot tycker vi att du ska ta dig en titt på BODYs nya kokbok som är på gång!)

Ny forskning på området

Men tillbaka till huvudspåret och metaanalysen som ska hjälpa oss. Totalt analyserade man 240 studier, varav 17 på människor, och syftet var att jämföra hälsoeffekterna av ekologisk och annan mat. Och precis som i smakstudien blev resultatet måttligt imponerande. Trots att man tittade på allt från frukt och grönt till kött och mjölk, hittade man väldigt få skillnader mellan de ekologiska och de konventionella alternativen. Vitamininnehållet var likadant, sånär som på fosfor som var aningen mer rikligt förekommande. Men eftersom fosfor är mycket ovanligt att ha brist på är det knappast någon större fördel.

Inte heller när man började kolla på lite mer byggaraktiga data, som proteininnehåll i mjölk, fann man några skillnader. Det fanns inte heller några tydliga tecken på att konventionell mat skulle innebära några större hälsorisker än ekologisk. Resultaten är nästan extra förvånande med tanke på att människor som äter ekologisk mat troligtvis bryr sig om sin hälsa mer i allmänhet, och man därför hade kunnat tänka sig att det skulle smyga sig in i resultaten – men icke.

Vad innebär det för mig som tränar?

Även om studien kontrollerade hälsoeffekter av ekologisk mat kan vi nog ändå drista oss till att dra några egna slutsatser vad gäller den muskelbyggande effekten av densamma. Den absolut viktigaste slutsatsen ur ett krasst muskelbyggarperspektiv är att proteininnehållet inte skiljer sig åt. Medan många spekulerar i vitaminer och mineralers fina effekter för träningen, behöver ingen fundera på om protein är viktigt eller inte. Det är det – punkt. Men är du ute efter protein spelar det alltså ingen roll om kossan har löpt runt i hagen eller stått och trängts med andra i ett litet bås: mjölken verkar fortfarande vara av samma kvalitet.

Sedan har vi då det här med vitaminer och mineraler. Rent allmänt kan sägas att det finns en övertro på dessa ämnens effekt inom träningsbranschen. En vanlig missuppfattning är att eftersom brist är dåligt, borde överskott vara bra – men det finns inget som tyder på att så är fallet. Snarare kan vissa ämnen vara skadliga att få i sig för mycket av. Lagom är bäst helt enkelt.

Men även om du inte tror på den slutsatsen finns det ändå ingen anledning att köpa ekologisk mat för att säkra vitamin- eller mineralintaget. Skillnaderna var som sagt obefintliga.

En generell regel att ha i åtanke är också att näringsämnen har väldigt likartade effekter oavsett var de kommer ifrån. Ett bra exempel är proteinpulver som av många ses som något onaturligt och därför bara är ett komplement till övrig kost. Det går att hålla med om att det blir lite trist att käka allt sitt protein i form av pulver, och är man på diet mättar det generellt inte lika bra att dricka sina kalorier. Men som muskelbyggande protein betraktat? Då finns det ingen nackdel om så 100 procent av ditt proteinintag kommer från just pulver. ”Kött bygger kött” brukar man säga och visst är det så. Men det gör även proteinpulver.

Slutsatsen måste bli att snacket om den ekologiska matens förträfflighet som byggarkäk kvalar in under rubriken broscience. Du kanske får ett hedersmedlemsskap i Greenpeace om du handlar ekologiskt, men större muskler får du nog slita till dig på gymmet istället. 

Konkreta råd att minnas

  • Om du köper ekologisk mat av hänsyn till djur och natur ska du fortsätta med det – gör du det för träningsresultaten slösar du dina pengar.
  • Vill du vara säker på att få i dig alla näringsämnen ska du äta varierat, men det gör ingen skillnad om du är en miljöbov eller inte.
  • Effekterna av näringsämnen är likartade oavsett deras ursprung. Vill du ersätta den ekologiska biffen med en proteinshake kan du utan problem göra det – oavsett hur onaturligt den smakar.

Fotnot

  1. Anekdoter som inom vissa byggarkretsar misstas för vetenskap.
  2. Muskeltillväxt.
  3. Metaanalys är en studie där man kollar på vad en mängd tidigare studier har kommit fram till för att på det viset kunna dra slutsatser.
  4. En mycket seriös tidning. Som numera talar tyst om sin bakgrund som porrtidning.

Artikeln ursprungligen publicerad i BODY 339.