När fan blir gammal…

Foto: Andreaz Engström

Träna smart så att åldern inte blir ett hinder.

När vi åldras, vare sig vi vill eller inte, sker antingen en uppbyggnad av kroppen och dess funktioner eller en upplösning, beroende på om du är i livets tidiga eller senare skede. När vi når mogen ålder förlorar män och kvinnor vanligtvis en del muskelmassa, blir infertila, behöver pacemakers, höftoperationer, rulltrappor, vitamintillskott, blodtrycksmätare och mycket annat som totalsuger. Denna bild av åldrande jag nyss målat upp har nog många när vi tänker framåt. En period i livet man helst flyr ifrån och åldrandet bör på nåt sätt undvikas fram till den oundvikliga dödsdansen.

Detta är en idiotisk och enträgen nidbild om livets gång som inte bara är direkt osann, den ger många en bra ursäkt att bli orörliga, svaga och degiga samma sekund du börjat pensionsspara. Vi bör smula sönder den nidbilden nu, en gång för alla.

Den förlegade kopplingen mellan social, kronologisk och biologisk ålder är inte så tydlig i dag som den en gång varit. Vi kan lätt känna oss som 25 år när vårt pass snarare visar 55 och kroppen ser ut som 35. Visst, en rad hormoner som främjar muskelbygge, fettförbränning, minnesfunktioner och annat skruvas ned av dina gener på ålderns höst, men du kan utan tvekan fortfarande persa på gymmet eller i löpspåret långt upp i åldern, kanske rent av hela ditt liv. Men bara om du tränar smartare.

Det är dessa små ord – ”träna smartare” – som det uppblåsta egot som känner sig som 25 bast inte vill höra. Den inbillade odödligheten vi kände av när vi klev in på gymmet som osnutna 20-åringar har aldrig riktigt fasats bort. I skallen tror vi fortfarande att vi kan lyfta hela gymmet, bara vi lägger några veckors hårdträning i det. Men så nu, när man kliver fram till skivstången sisådär 20–30 år senare och fortfarande tror att ”jag kan nog dra 25 kilo över mitt pers i dag”, måste vi vakna och lukta på kaffet.

Kom igen! Du kan inte dra några pers på 25 kilo, såtillvida du inte lagt in en överjävlig mängd träning på gymmet och dessutom sovit och ätit perfekt. Och hållit dig hel under längre tid. Och fått till en näst intill perfekt teknik. Och så vidare.

För ”broscience”, baksmälleträning och sena luncher på Donken är inget som bygger biceps längre, som du trodde i tonåren. Och du kommer inte se ut som Arnold av att bosätta dig i bänkpressen heller. Tiden för att ägna sig åt dumheter är över.

Nu måste matlådorna lagas, sömnen ska sovas och träningen skötas. Det du tidigare kunde fuska med måste du nu fixa med bravur, annars kommer skador och värk som ett brev på posten. Du måste i alla lägen bli smartare för att fortsätta utvecklas på gymmet och hålla liemannen på tryggt avstånd. Det är den bittra men simpla sanningen bakom ett bättre åldrande. Och äldre blir vi alla, varje sekund och man är aldrig för ung för att tajta till sin träning och livsstil.

Att åldras är oundvikligt. Att bli svagare och slitnare är ett val.

Eder (smått åldrade) chefredaktör önskar en fortsatt härlig sommar!

Robert Stasinski
Chefredaktör

Redaktören listar: Bäst just nu

 1. Fler förbud mot selfie-sticks
  Bara namnet luktar snusk, och man ser idiotisk ut när man går omkring och bär på en. Tacka gudarna för förbudsskyltarna som poppar upp här och där.
 2. Repklättring
  Bästa övningen just nu. Är precis lagom tufft som redskap, utan att väga eller kosta för mycket att ta med på semestern.
 3. Daredevil (TV-serie)
  Precis så hård och mörk som man vill att Daredevil ska vara. Dåligt väder? Perfekt, för jag har rätt många avsnitt kvar att se.
 4. Salladsgains
  Nästan överallt kan man dessa dagar få tag i en riktigt clean sallad, inklusive bra proteinkällor. Kanske finns det fortfarande hopp för mänskligheten?
 5. Sommar i P1
  Den bästa berättarradion görs fortfarande av Sveriges Radio. Och Sommar i P1 är ett måste när semestern inleds.