Embrace the suck

Foto: Seth Janson

Har du släppt på principerna under sommarmånaderna? Har träningen har blivit lidande ute på landet eller i hammocken? Det är lugnt, det gäller nog de flesta och förmodligen med all rätt.

Alla behöver lite vila från vardag och träning för att ladda batterierna, men när sommaren nu lider mot sitt slut är det dags att rulla upp ärmarna och ta tag i utmaningarna som väntar. Vi har förmodligen en hög av dem liggandes i hjärnskafferiet. Frågan är bara hur många vi ids att plocka fram och verkligen göra något åt, oavsett om det handlar om att presentera på jobbet, på gymmet eller något annat.

Jag pratar om mentala hinder, målsättningar, svagheter och möjligheter. Efter många års slit med motivationen har jag kommit fram till tre grundläggande åtgärder som alltid funkat för mig:

 • Sätt upp rätt mål för dig
  Många går omkring och hittar mål och syften som verkar superbra, med ett litet problem: det är inte dina mål, det är någon annans. Att försöka uppfylla en målbild som kommer från någon annan än du själv, kommer sluta i totalflopp. Det låter kanske självklart men många av de saker vi ser som våra egna, är kanske i själva verkets någon annan som du försöker tillfredsställa. Så oavsett om målen handlar om träning, hälsa eller jobb, se till att de gör just dig tillfredsställd och motiverad.
 • ”Embrace the suck”
  Det går inte att göra omelett utan att krossa några ägg, är en lika stor kliché som det är en evig sanning. Du måste ställa dig in på att oavsett hur stark och framgångsrik du är kommer dina mål innebära lidande, uppoffring och negativa känslor. Du kommer kanske gå in i den berömda väggen och tvinga ta dig förbi trots stora utmaningar. Det är bara så livet är, lär dig hantera det istället för att tro att du ska leva utan hinder på vägen. 
 • Inte bara morötter
  För många fungerar belöning vid gott arbete och prestation, men för många måste även motsatsen gälla för att ge verkliga resultat. Alltså att frukta straffet som kan komma om man inte uppfyllt målsättningen. Klarar du inte årets mål kan det finnas en poäng att se till att du lovat dina polare att ge dem en tusenlapp om du inte når ett visst mål i tid. Ett annat är att lägga upp din målsättning på sociala media för att få både press och pepp från kompisar och följare. Detta kan vara så pass effektivt för somliga att man faktiskt lyckas ta sig hela vägen fram. 

Välkommen tillbaks till träningsvardagen!

Robert Stasinski
Chefredaktör

Redaktören listar: Träningstrender hösten 2015

 1. OCR
  Hinderbana är förmodligen en lika gammal företeelse som människan själv. Men nu gör vi det på kul.
 2. Self-Myofascial Release
  SMR har funnits bland fysioterapeuter under många år men nu börjar de flesta gym utrustas med foamrollers, gummiband och massagebollar.
 3. Fitnesstrackers
  Nu när Apple Watch kommit ut börjar allt mer appar för att följa och uppdatera ditt träningsprogram komma. Väntar spänt på om detta faktiskt gör folk mer vältränade.
 4. Klassiskt styrkelyft
  Även om basövningar utförts så länge som skivstänger existerat så är det först nu som vanliga gymråttor börjar läsa Rippetoe för att öka i de tre lyften.
 5. Gymnastik
  Ringar, barr, bygelhäst och räck är sinnessjukt svåra att bemästra, men nu börjar fler och fler lockas av den utmaningen, och det är riktigt kul.