Multitalangen Surya Sundqvist

Kanske vi får se Surya i Athletic Fitness framöver?

Den före detta dansaren Surya Sundqvist började förra våren träna tyngdlyftning. Vid SM satte hon tre svenska seniorrekord, och vann samma helg också SM i Klassisk Bänkpress. Även Athletic Fitness har lockat…

På tyngdlyftnings-SM i somras (där de damtävlande för första gången var fler än antalet herrtävlande) satte 21-åriga Surya seniorrekord i klass -48 kg med 55 kg i ryck, 66 kg i stöt samt 121 kg sammanlagt.

Vid NM för en månad sedan förbättrade hon två av rekorden: 67 kg i stöt och 122 kg sammanlagt. Följ hennes framfart på @suryasundqvist.

För SVT berättar en av Karlstad Atletklubbs tränare att allt fler tjejer satsar på tyngdlyftning (och styrkelyft):

– Det är mycket damer. Av tradition så kanske man föreställer sig att tyngdlyftning är en herrsport och så har det varit, men så är det inte i dag. Det är mycket damer som kör och damerna är bättre än herrarna. Det är kul tycker jag, säger David Eliasson.

En nivåhöjning har skett på damsidan – av 21 svenska rekord är mer än hälften drygt ett år gamla! I herrklasserna är det mer regel än undantag att rekorden har ett eller flera decennium på nacken.

Testa på tyngdlyftning?

Tyngdlyftning är grymt kul, annorlunda, jobbig och effektiv träning! Om du under/efter att ha sett SM blir sugen att testa på sporten så har till exempel STK i Sundbyberg, Stockholm öppna nybörjarträningar:

Varje tisdag kl 17 finns en erfaren lyftare på plats. Du betalar bara för en engångsträning. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Du behöver inte anmäla dig på förhand eller gå varje vecka.

Jacob Gudiol (belönad med Guldhjärtat) är också med och arrangerar träningspass:

Det här är lite av ett reklaminlägg för min tyngdlyftningsklubb HAK Greppet i Helsingborg. Det är nämligen så att vi tänker starta upp en nybörjargrupp för ungdomar som vill prova på tyngdlyftning. 

På Kolozzeum listas att man även i Linköpings AK har startat upp specifika träningstider för tyngdlyftningsintresserade som vill få hjälp med instruktioner: Måndagar och onsdagar 19:00 – 20:30.

Sundsvalls Atletklubb uppmanar: ”Kom och prova på Tyngdlyftning! Ung som gammal”:

Staffan Fliesberg är vår nya klubbtränare och är på plats i SAKs lokaler mån, tis, ons och fre kl 16-18.

ASK Eskilstuna:

Nybörjarträningar har vi tre gånger varje vecka Mån,tis och torsdag 17:30-19:00 så är du intresserad är det bara komma ner dessa tider då det finns utbildade tränare på plats.

Mest onlineaktivitet finns i facebookgruppen Svensk Tyngdlyftning.

Tyngdlyftnings-SM 2015 var det 120:e herr-SM:et och 25:e dam-SM:et och hade rekordmånga deltagare. Samtidigt var det första gången i svensk tyngdlyftningshistoria som det var fler kvinnor som tävlade än män.