Är press bakom nacken skadligt?

Daniel är specialist på skador och rehabilitering, men även på andra aspekter kring själva träningen. Foto: Johan Marklund

Kim frågar: ”Jag kör ibland axelpress bakom nacken i smithmaskin, men många påstår att övningen är skadlig för axlarna. Jag har aldrig upplevt problem utan tycker det känns som en bra övning. Finns det anledning att låta bli att köra övningen även om man inte har axelbesvär?”

Axelpress bakom nacken är en kontroversiell övning som många anser bidrar till skador. Andra menar att den kan utföras utan problem om man har rätt förutsättningar och ett bra övningsutförande.

Hur det än är ger pressövningar med stång bakom nacken en ökad belastning på främre delen av axelns ledkapsel, samt på leden mellan skuldra och nyckelben (acromioclavicularleden). 

Anledningen är att överarmen måste utåtroteras bakom sitt normala stoppläge, vilket sätter stress på axelns ledstrukturer. Har du bra rörlighet och ett par välfungerande axlar behöver det inte innebära problem. Har man däremot axelbesvär eller vill försäkra sig om att inte utveckla axelskador bör man avstå från övningen. 

Alternativet är att köra pressar framför huvudet eller axelpressar med hantlar, som får anses minst lika effektiva men utan ovanstående riskmoment.

BODYs frågeskribent Daniel Andréasson svarar i varje utgåva på läsarfrågor om rehabilitering och träning.

Daniel är leg. kiropraktor och lic. personlig tränare. Han har arbetat med träning, rehabilitering och hälsa i 16 år, och är specialiserad på manuell medicin, idrottsmedicin och träningslära. Daniel driver också det egna företaget Spinal Balans, som hjälper allt från elitidrottare till motionärer med träning, rehabilitering, kostrådgivning och kiropraktisk behandling. Följ honom på instagram @daniel.andreasson.

Notera att svaren endast är allmänna rekommendationer. För diagnostisering krävs personlig kontakt med legitimerad idrottsmedicinskt utbildad vårdgivare.