Gymkulturen studerad i ny bok

I den nya boken ”Fitnessrevolutionen” analyseras hur det klassiska gymmet har omvandlats till en global samlingspunkt och kulturskapande miljardindustri. Hur har denna utveckling påverkat förhållandet till hälsa, identitet, kropp och kön?

Baserat på etnografiska metoder är boken resultatet av flera års studier. Forskaren Jesper Andreasson och psykologen Thomas Johansson har bland annat låtit personliga tränare, gruppinstruktörer, kroppsbyggare och vanliga gymbesökare berätta om sina erfarenheter:

– Idag har gymindustrin i mycket kommit att överta den traditionella idrottsrörelsens verksamheter som hälsofrämjare och producent av kroppsliga ideal, säger Jesper Andreasson.

För SVT:s Kulturnytt berättar Thomas Johansson om den framtid han ser:

– Precis som resten av samhället har gymmet genomgått en professionalisering. I början av 2000-talet hade vi jobbcoacher som skulle hjälpa människor att få jobb. PT:n fungerar på samma sätt – de ska hjälpa oss att få den där kroppen vi behöver för att ha ett bra liv. Det är en självindustri som bara kommer fortsätta att växa.

OBS! Ej att förväxla med Karl Dyalls och Robert Stasinskis nyutkomna bok ”Fitnessrevolution” 😉