Här är 2016 års fitnesstrender

Varje år sänder ACSM ut enkäter till medlemmar som arbetar med träning för att utröna vilka det kommande årets trender är, och hur olika träningsformer ökar eller minskar i popularitet. För 2016 har kroppsnära teknik seglat upp och tagit täten – har du skaffat en fitnesspryl som hjälper dig mäta din träning ännu?

De främsta träningstrenderna 2016

 1. Kroppsnära teknik
  Användandet av fitnesstrackers, smarta klockor, puls- och GPS-mätare har exploderat då tekniken, funktionerna och kostnaden har blivit mer överkomliga för den genomsnittslige motionstränande. Men hamnar de flesta inköpen ändå inte i byrålådan efter några månader…?
 2. Träning med egen kroppsvikt
  Då det krävs liten eller ingen investering i utrustning har alla råd med denna form. Det kan också utföras nästan överallt det finns något att hänga på, i eller över. Back to basics. Paolo Roberto var gäst i BODY Radio och berättade då om sin grundtes för snabb och effektiv träning: ”redskap är onödiga – allt du behöver är din egen kroppsvikt”.
 3. Högintensiv intervallträning
  Fettförbränning och kondition i raketfart. Korta högintensiva omgångar med kort vila emellan gör att passen sällan tar mer än 30 minuter att genomföra.
 4. Styrketräning
  Styrketräning fortsätter att vara basen. Allt fler får insikt i att det är en essentiell del i ett fysiskt aktivitetsprogram för alla åldrar och kön. Alltid lika ofattbart att den inte är nummer 1.
 5. Utbildade, certifierade och erfarna tränare och coacher
  Kraven ökar, utbudet likaså. Allt fler organisationer erbjuder någon form av utbildning. Därför är det viktigt att välja tränare och andra som är certifierade och ackrediterade av etablerade branschorganisatoner.
 6. Personlig träning
  Se trendpunkt 5 – allt fler anläggningar har utbildade och cerifierade tränare i personalen, vilket gör fler tränade stöter på dem. Personlig träning har funnits på den mätta top 10-listan över trender de senaste nio åren, vilket kanske inte är konstigt då de som tillfrågas arbetar just med detta…
 7. Funktionell träning
  Trenden med funktionell träning som specifikt syftar till att underlätta det vardagliga livet fortsätter. Denna träning syftar till att stärka och underlätta vardagen – det kan vara allt från att specifikt förbättra balansen, koordinationen, kraften, styrkan eller uthålligheten.
 8. Träning för äldre
  Vi blir allt äldre och vill ha maximal livskvalitet hela vägen. De anläggningar som inte tillgodoser denna grupps specifika behov och önskemål missar en exponentiellt växande marknad.
 9. Motion och viktminskning
  När jorden exploderar av fetma så finns det lite att ta av. Tillsammans med smart kosthållning är motionen nyckeln i alla sunda viktreduceringsprogram.
 10. Yoga
  En trend som regelbundet klättrat uppåt och fallit nedåt på denna lista är Yoga. Denna träningsform verkar uppfinna sig på nytt med jämna mellanrum – det några av de senaste populära varianterna är Power Yoga, Yogalates och Bikram Yoga.

Den fulla rapporten har publicerats i American College of Sports Medicines tidskrift, och inkluderar trender under det decennium som de sammanställt statistiken, samt hela årets top 20-lista.

En trend som envist hängt sig kvar är core-träning, något som BODY sågat i artikeln Bra bålstyrka? Skippa coreträningen!

I en tid när bollar börjar bli vanligare än skivstänger på gymmen, när Fågelhunden snart går om böj i popularitet och när folk tror att yogainstruktörer har bättre bålstyrka än styrkelyftare – då är det dags att någon sätter ner den stora byggarfoten.

BODY slår hål på myterna kring en av det här millenniets mest hypade gymflugor: Coreträningen.