10 livsmedel du måste ha hemma

Att sammanställa en lista över de tio bästa livsmedlen i det byggande hemmet är naturligtvis ingen enkel uppgift, och det ligger i sakens natur att listan blir omdebatterad.

Att livsmedlen bör vara hälsosamma och näringsrika är en självklarhet, men om man enbart skulle jobba utifrån de kriterierna skulle listan innehålla tusen matvaror snarare än tio.

Nej, för att plocka ut de verkliga godbitarna måste vi även lägga till aspekter som smidighet, mångsidighet och sist men inte minst det mer svårdefinierade begreppet hardcore-faktor. Nog snackat – här kommer den definitiva listan på livsmedel som både får dina muskler att svälla och din byggar-image att bli fulländad!

10. Broccoli

Blotta namnet får det att gå kalla kårar längs ryggraden hos vissa. Men inte hos byggaren som snabbt inser att det här är en förnämlig källa till fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Bäst av allt är att broccolin tillåter den dietande byggaren vräka i sig enorma mängder mat utan överskrida vare sig sin kolhydrat- eller kaloribudget. Fryst broccoli innehåller i runda slängar 30 kcal och 2 gram kolhydrater per 100 gram – inget man degar på sig av i första taget.

Foto: Kostiantyn Fastov

9. Blåbär

Bär är ett underskattat alternativ som fungerar fint som efterrätt, och blåbär är ett av de bästa valen. Dessa små delikata blåa juveler är fullpackade med antioxidanter av typen antocyaniner – faktiskt mer fullpackade än något annat livsmedel. Addera vitaminer och mineraler och du har hälsan själv förpackad i ett litet runt paket.

Foto: Brian A Jackson

8. Kycklingfilé

Ett mångsidigare kött är svårt att hitta. Denna fettsnåla proteinbomb går att tillaga oändligt många sätt. Stek, grilla eller gör hamburgare av den – poängen är att ”good ol’ chicken” var det som byggde historiens främste Mr Olympia; då duger det även för dina muskler.

Foto: ff-photo

7. Olivolja

Grunden till all riktig matlagning. En perfekt källa till enkelomättat fett och dessutom innehavare av fenoler som numera är höjda till skyarna för allsköns hälsosamma egenskaper.

Det är ingen slump att olivolja är nyckeln till den sås som Clemenza lär Michael laga i Gudfadern ifall han någon gång behöver laga mat åt tjugo killar. Nu har vi ju inte alla kanske tillgång till Siciliansk olivolja, men ser du till att få tag i jungfruolja är du rätt ute både hälso- och smakmässigt.

Foto: Alex Danielsson

6. Ägg

Vem kan kalla sig byggare utan att smälla i sig produktionen från en mindre hönsfarm dagligen? Ägg är faktiskt fenomenala skapelser. Att de innehåller högvärdigt protein vet säkert alla, men precis som i påskägg finns det fler godsaker än så innanför skalet. Här finns vitaminer och mineraler så det räcker och blir över.

Numer finns det även ägg berikat med omega-3 att hitta i affärerna. Tänk bara på att inte riktigt vara så hardcore att du proppar i dig äggen råa; då blir nämligen upptaget av protein inte alls lika bra som i tillagad form.

Foto: Seth Janson

5. Havregryn

Säg den person (inte bara byggare) som är seriös med kosten och inte under minst en period i livet har ätit havregrynsgröt om morgnarna? Havrens popularitet är befogad då den både är en formidabel kolhydratskälla och innehåller vattenlösliga fibrer, vitaminer, mineraler, protein (ja faktiskt)…listan kan göras lång.

Nu kanske inte alla är grötfantaster, men havre kan avnjutas i många former. Gör müsli, baka bröd eller varför inte min personliga favorit: Rulla chokladbollar!

Foto: M. Unal Ozmen

4. Lax

Enligt många kungen av fiskar, och numera i ett prisläge som gör den till rena budgetvaran. Laxen kombinerar det bästa man kan hitta under vattenytan: protein och omega-3. Till skillnad från hos de vegetabiliska källorna är laxens omega-3-fettsyror långkedjade i form av DHA och EPA och anses av många vara de allra mest eftersökta ur en rad hälsosyften.

Lax är egentligen löjligt lättlagat dessutom. Du behöver mer eller mindre bara skicka in firren i ugnen ihop med lite kryddor för att få ett grymt resultat varje gång!

Foto: Binh Thanh Bui

3. Morot

Kanske den mest åtråvärda av rötter. Den ger rolig färg åt grejerna man använder den i, och bidrar med karoten. En stor fördel är att den går att använda till precis vad som helst. Kalorisnåla snacks, kaloritunga bakverk, nyttiga smoothies, matiga råkostsallader, soppor, grytor…ja praktiskt taget allt går att svänga ihop med en morot som bas.

Bäst av allt är kanske ändå det allra enklaste: En rå, skalad morot. Perfekt för den dietande byggaren att knapra på när hungern är som värst.

Foto: Ekaterina Kondratova

2. Kvarg/grynost

Om namnen låter kryptiska kanske kesella och keso klingar mer välbekant? Vi klumpar ihop dessa två då användningsområdena är likartade. Dessa veritabla möjlkproteinorgier kan ätas i en uppsjö av sammanhang, men den kanske mest klassiska kombinationen är nog ändå kvarg och fun light.

Hur klassisk frågar du? Så pass klassisk att när byggarna fick reda på att Lidl sålde kvarg för mindre än en tredjedel av Arlas pris på lättkesella handlades det kvarg i sådana mängder (flak efter flak) att Lidl fattade galoppen och började höja priset undan för undan. 

Foto: Alex Danielsson

1. Tonfisk

Folk klagar på smaken och folk klagar på kvicksilverinnehållet, men fakta kvarstår: Tonfisk är kungen av byggarkäk. Alla byggare med någon form av självrespekt har ett gäng burkar i skafferiet.

Nyckeln till tonfiskens framgång ligger, förutom i att den innehåller maximalt med protein och minimalt med fett, naturligtvis i dess lättillgänglighet. Öppna burken (som givetvis har snabböppning på alla märken av lite dignitet) och voilà – du har en färdig måltid; åtminstone om du är en äkta byggare.

Vi andra, lite mesigare personer, kanske avnjuter den som pastasås, på macka eller varför inte i salladsform. Men oavsett vilken tonfisktyp du är kan du med varje anabol tugga känna hur baggy-brallorna och midjeväskan nästan växer ut av sig själva på din kropp.

Och det är just denna hardcore-känsla som gör att tonfisken fortfarande sitter ohotad på kungatronen bland byggarmaten!

Illustration: Seth Janson

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!