Klartänkt kardio

Vi har ett erbjudande till dig som gillar att vara i form, som är ständigt på språng och som tycker att det är viktigt att prestera bra i livets alla hörn: Klartänkt kardio!

Detta är ett sorts Kinderägg för tränande vuxna, och dessutom är det gratis!

 • Något gott: Du kommer i form.
 • Något att leka med: Du får ordning på negativa tankar, du lär dig fokusera på rätt saker och du blir en mästare på att skapa positiva bilder.
 • En överraskning: Du kommer att uppleva ett större lugn och en mer samarbetsvillig hjärna.

Arbeta fram en mental miljö som gör kardion dubbelt så tidseffektiv. Foto: Drazen Lovric

Många i vår lilla subkultur ägnar timmar varje vecka åt att gå morgonpromenader, köra HIIT och en massa annat skojigt. Ett problem är ju att väldigt många, kanske rent av en stor majoritet, inte tycker att det faktiskt är det skojigaste på jorden.

Varför ska man då utsätta sig för något man inte ens gillar bara för att få en mage som är rutig?

 • Kanske för att ”alla andra gör det” eller för att målet motiverar i sig. Hur snyggt är det inte med rutigt, typ?
 • Ett annat är att kardioträningen tar tid. Tid som aldrig kommer igen. Tid som man med facit i hand kanske känner att man behövt till annat. Speciellt om det inte blev så rutigt utan snarare … bubbligt?

Tänk om det finns ett sätt att både göra trampandet roligt och produktivt?

Tänk om man kan skapa en mental miljö som gör att man riktigt längtar efter att få komma ut och slita på skorna, och som gör att man har med sig en betydande last hem som inte väger något och som med råge motiverar den tid som går åt?

Illustration: fberti

Vi tar Klartänkt Kardio steg för steg och beskriver det ur ett läge där det är morgonpromenad som ska genomföras, men metodiken är den samma oavsett när på dagen du kör eller vilken kardioform du väljer:

1. FÖRST AV ALLT GÄLLER DET ATT BESTÄMMA SIG

Som alltid. Ska man lyckas måste man bestämma sig och den som bestämmer sig mest lyckas bäst. Undvik att basera beslutet på negativa saker som att du tycker att du är fet, att du mååååste komma i form till semestern, bröllopet, fotningen, tävlingen eller vad det än gäller. Måsten är mer stjälp än hjälp.

Ta fram allt positivt som tänkas kan: Du får massor med frisk luft, du får se en massa söta djur och stressade människor, du kommer att ha stenkoll på hur ofta det regnar eller var i stan det blåser mest och vilka kläder som passar till detta, du blir en fena på närområdets geografi med tiden och tusen saker till.

Det behöver inte ens vara så relevant, så länge du kan acceptera det som ett kul skäl till att gå. Det finns de som till och med använt motiveringen att de måste kolla så att alla brevlådor står kvar imorgon också – och det funkar! Så länge det blir mer positivt än negativt blir det enklare att masa sig upp ur gosiga sängen och ut i höstrusket.

Försök för allt i världen inte med den enkla att du är lat, för den myten dödade redan Anthony Robbins (världsberömd föreläsare, reds anm) med följande:

”Det finns inga lata människor. Det finns bara människor med kraftlösa målsättningar – det vill säga målsättningar som inte inspirerar dem.”

Precis det du kan komma till rätta med under dina kardioturer!

2. GE DIG LITE TID ATT VAKNA, TA ETT GLAS VATTEN OCH STÄLLA IN HJÄRNAN PÅ ACTION

Lagom action. Fem–tio minuter bör räcka om kläderna är framlagda och skorna uppknutna sen sist. Gå inte ut för hårt, för då blir musklerna stumma och hjärnan säger omedelbart att detta var en sällsynt korkad idé som icke ska upprepas!

Ett lugnt och avslappnat tempo i början ger en snabbare och framförallt behagligare resa efterhand och hjärnan kan göra det som var en del av Kinderäggeffekten som vi pratade om i början.

För dig som kör din motion senare på dagen, efter jobbet eller skolan, kanske en kort ”hjärntvätt” kan behövas för att sakta ner tempot i de grå cellerna. Undvik att gå direkt från en stressig jobbsituation in i träningen.

Det kan vara en klok idé att sätta sig en kort stund med en fika eller bara dumglo för att släppa en del stress och hyperaktiva tankar.

3. KARDIONS MONOTONI ÄR EN PERFEKT ARENA FÖR DIVERSE KREATIVA TANKAR OCH POSITIVA INPUTS

Själv trampet och tempot som är i stort konstant hjälper till att öppna upp hjärnans olika centra för det vi vill att den ska lagra.

Med tiden kan man klara samma processer även i högt tempo eller vid hög belastning, men det är klokt att börja med något aningen enklare och då passar just promenaden eller en lågintensiv tur på cykeln på gymmet bättre.

Det är inte omöjligt att du redan upplevt att tankarna far iväg i de mest fantastiska banor när du motionerar så då vet du redan att det fungerar. Det vi ska lägga till nu är metoder så att det kommer när du vill och att tankarna går i den riktning du önskar.

Ta det lugnt i början när du startar på den nya vägen. Foto: Anis Zewski

4. NÄR DU KOMMIT I IN I RYTMEN OCH KÄNNER ATT PULSEN STABILISERATS PÅ EN BEHAGLIG NIVÅ, ATT ANDNINGEN ÄR JÄMN OCH FÖTTER OCH BEN MJUKNAT TILL ÄR DET DAGS ATT LÅTA HJÄRNAN LEKA

Försök leda in tanken på något positivt som har hänt på sistone eller som ska hända inom de närmsta dagarna. Det är självklart fritt fram att fantisera även om saker som inte har hänt eller som inte ser ut att hända. Hjärnan är inte så värst sparsmakad utan tar lika gärna till sig rent hittepå som krass sanning.

5. HAR DU NÅGOT DU BEHÖVER FÅ ORDNING PÅ I DITT LIV?

 • Ett jobb- eller relationsproblem?
 • Är du i farozonen att mista ditt jobb?
 • Får du inte ordning på hur du ska hinna plugga in allt till tentan eller trilskas din partner?

Oavsett ämne är kardiostunden överlägsen som problemlösare om man jämför med att aktivt försöka klura sig igenom ett problems alla vindlingar. När tanken får löpa fritt samtidigt som något distraherande händer tenderar vi att tänka friare, mer kreativt och med fokus på lösningar istället för låsningar.

Det som verkade som en omöjlig ekvation igår blir ofta en baggis under stegens rytmiska malande eller cykelns vinande. Det handlar om att ”låta det hända” och inte tvångsmässigt försöka hitta lösningar.

Låt tankarna gradvis glida över från det positiva som du inlett med till ditt konkreta problem eller de orosmoln du går och grunnar på.

Med de positiva tankarna som hjälpmotor kommer du redan inom några dagar att upptäcka att dina tankar går i helt nya banor och att ett och annat ”omöjligt, går inte” omvandlas till ”klart det går” eller åtminstone ”det är värt att prova”. Vilket är det samma som ett näst intill optimalt prestationsläge!

Positiva affirmationer

Ett område där Klartänkt Kardio har stor effekt är när det gäller att skapa en bättre självkänsla. Inom självkänsloträning jobbar man ofta med positiva affirmationer som:

 • Jag lyckas med min uppgift (välj själv vilken/vilka som är relevanta, men begränsa dig till ett par uppgifter).
 • Det är härligt att veta att jag alltid gör mitt bästa.
 • Det är roligt och stimulerande att köra milspåret/att skriva hemtentan/att köra bänkpress på 100 kg etc.
 • Jag lär av mina framgångar och söker ständigt nya.
 • Jag lär mig snabbt och vill ha nya utmaningar hela tiden.
 • Jag har alltid en positiv attityd till mina prestationer, oavsett vad som händer.
 • Jag har tålamod, eftersom jag vet att jag alltid har chans att lyckas.
 • Jag känner mig mentalt starkare för varje dag.
 • Det känns fantastiskt att lära mig prestera bättre för varje dag.
 • Jag är en vinnare, i alla lägen.
 • Eller helt enkelt: JAG ÄR FANTASTISK OCH JAG DUGER!

Det kluriga med affirmationer är att de ibland kan vara svåra att verkligen ta in om man känner sig stressad eller nere. Under kardio kopplas mycket av dessa spärrar bort och det blir betydligt enklare att tänka ”rätt”.

Hitta en eller flera positiva affirmationer som du använder under kardiopasset. Foto: blyjak

Resultat efter några veckor

Som inom all träning är den här crosstrainingmetoden med en del fysisk träning och en del mental träning beroende av att man är regelbunden och gör det man ska när man ska. Det handlar om att man behöver träna, träna och träna flera gånger per vecka.

Till skillnad mot när det handlar om att skafta sig en större biceps eller en snyggare midja kommer resultaten ganska snabbt.

Gör man sin Klartänkta Kardio minst tre gånger per vecka bör man märka stor skillnad redan efter två–tre veckor.

Efter en månad har de flesta nått en nivå där det mesta sker halvt omedvetet och man inte behöver gå igenom alla stegen lika noga, men där man alltid upptäcker att man nått någon form av lösning på problem, hittat ett tydligare mål eller att självkänslan blivit aningen bättre än innan strax innan man torkar skorna på hallmattan.

Positiva bieffekter

En positiv bieffekt som de allra flesta som testat metoden upplever är att de blir piggare, mer avslappnade och orkar mer, även om de rent faktiskt gjort av med några hundra kalorier och gått upp någon timme tidigare än de annars skulle ha gjort.

Det tycks som att kombinationen av motion, syresättning av blod och hjärna, avslappnade och positiva tankar och att hjärnans kreativa centra kopplas in ger en känsla av energi och lugn på samma gång.

Det mesta tyder på att ett antal av våra stressutlösta ämnen minskas och att hela systemet balanseras upp till en prestationsbefrämjande nivå.

Den begränsade forskning som gjorts på området tyder även den på att stresshormoner som kan verka fettinlagrande minskar i effekt och därmed skulle det kunna finnas en pluseffekt för den som vill bli mer rutig än tidigare!

Avslutningsvis 

Som alltid gäller att det man gör rätt och ofta fungerar och att det i slutänden nästan alltid handlar om det som seriefiguren Hagbard Handfaste sa så träffsäkert!

– Vet du vad det är för skillnad mellan berget och stenen?
– Nej…
– Olika ambitionsnivå!

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!