Okända bilder från Rocky IV

Sylvester Stallone letade igenom sina gömmor och hittade ett gäng bilder från Rockys legendariska fajt med Dolph Lundgren (Ivan Drago) ifrån Rocky IV (1985).

Av alla träningsmontage från Rocky-filmer är nog den från Rocky IV den som folk minns mest.

  • Ivan Drago tränar i Sovjetunionskt högteknologiskt laboratorium under strikt övervakning av forskare. Träningsscenerna spelades för övrigt in i NASAs högkvarter, i samma maskiner som astronauterna tränade på.
  • Rocky sköter sin egen basträning i en enkel lada och i naturen. Han hugger ved, drar kälkar, går i djup snö med stock som belastning och kämpar sig uppför branta berg.

Dolph om träningen & dieten inför Rocky IV 

Artikeln ursprungligen införd i B&K Sports Magazine 4/1986

Planeringen av Rocky IV hade kommit av sig – Sylvester Stallone var i full färd med att planera sin fjärde(!) Rockyfilm då han stötte på ett allvarligt problem; att hitta en värdig motståndare.

Kandidater var det ingen brist på. Inte mindre än 8 000 sökande synades av den kritiska regissören. Kraven var hårda. För första gånger skulle en vit man ställas i ringen mot Rocky Balboa. Han skulle vara muskulös, kunna slåss, se bra ut och ha skådespelartalang. Med andra ord kriterier få av oss vanliga dödliga kan uppfylla annat än med ett par stadiga innanför västen. Att han dessutom skulle vara blond, lång och okänd gjorde inte sökandet lättare.

Pusselbiten som fattades dök plötsligt upp i form av ett brev och några studiobilder. Han hette Dolph Lundgren, 26, född och uppvuxen i Spånga utanför Stockholm.

– Jag förstod att mitt livs chans hade kommit, berättar Dolph för Bodybuilding & Kraftsport (BODY) under en snabbvisit i Sverige.

– Bara någon vecka efter det att jag skickat bilderna ringde Sly upp mig och sade att han var intresserad av att göra en testfilmning med mig. Jag anlände till Los Angeles samtidigt med två andra som valts ut. Båda var större än jag, men fetare, skrattar Dolph.

– Visst blev jag fantastiskt glad då valet föll på mig. Men glädjen varade inte länge. Jag hade samtidigt med mitt livs chans skaffat mig ett litet helvete. Sly krävde att jag på mindre än fem månader skulle lägga på mig minst 10 kilo muskler!

– Tre månader innan inspelningsstart började den verkliga hårdträningen. Vi, jag och Sylvester Stallone alltså, tränade till en början cirka en timmes boxning och två timmar ren bodybuilding per dag. Denna träning blev hela tiden hårdare och hårdare och mot slutet var det totalt åtta(!) timmars träning per dag, berättar Dolph.

Var del inte svårt att hålla sig i form under hela inspelningen?

– Jo, till skillnad från en bodybuilder som tävlar måste vi hålla oss i bra form under två och en halv månad. Men Stallone har en hemlighet. Han spelar in filmerna baklänges. Detta betyder att vi börjar med slutscenerna. Vi spelade alltså först in huvudmatcher mellan mig och Sly. Efter att den scenen var klar kunde vi tillåta oss att äta lite mer. Men magen skulle alltid vara ’flat’. Vi åt cirka tio små mål mat om dagen och drack bara lite iste. Vätskeintaget skedde strax före sängdags.

Jag har hört av Stallone inte orkade med förberedelserna?

– Han tog ett break i träningen då några veckor återstod. Man behöver ju vila bland. Sly är en av de mest viljestarka människor jag träffat. Han har tränat upp sin fysik utan speciella anlag. Men hans fantastiska vilja och stenhårda disciplin mot sig själv gör att han kommer i en shape som få någonsin kan uppnå. Jag inspirerades mycket av honom. Jag blev själv trött och sliten mot slutet. Vi tränade ju fyra timmars boxning varje morgon för att på eftermiddagen köra stenhårt på gymmet.

– Mot slutet var det få set och tunga vikter och allt mindre boxningsträning. Vi behövde mer massa. Sly ville att vi skulle visa publiken vad det betydde att vara i form. Min trötthet försvann nästan helt efter den inledande inspelningen med vår huvudmatch. I boxningsarenan fanns 10 000 statister som klätts i ryska kläder. Jag och Stallone satsade som till en riktig match i separata omklädningsrum. I hallen spelades temat ur Rocky. Publiken var helt vild då vi kom in. Det var mitt livs största och mest spännande ögonblick!

I filmen Rocky IV tränar du i maskiner som aldrig tidigare skådats?

– Vi förlade träningsscenerna till NASAs högkvarter. Maskinerna är samma som de amerikanska astronauterna tränat i. Stallone ville ge intrycket av det framtida sättet att träna upp idrottsmän; hårt, brutalt, tekniskt och omänskligt. Jag tycker att han lyckades bra.

Träningen och dieten inför Rocky IV var minutiöst planlagda

Fem månader innan inspelningsstart startade vi basträningen som delades upp på tre dagar.

  • Dag 1: Bröst/rygg
  • Dag 2: Axlar
  • Dag 3: Armar/Ben

– Magen tränades två gånger per dag. Sly tränar magen minst två gånger per dag innan filminspelningarna. Han lägger bland annat alltid in ett stenhårt pass för magen strax innan sängdags. Jag gjorde likadant. Vi tränade sex pass per vecka. Boxningsträningen skedde på ett speciellt gym som byggts upp för filmen.

– Vi hade ett noggrant planlagt schema som skulle hållas till 100%. Vi sågs på gymmet klockan 10:00 varje dag och började slita. Själva styrketräningen var oftast på kvällstid och vi körde 20 set per muskelgrupp. Antalet set minskade mot slutet medan vikterna ökade. Vi ville behålla så mycket massa som möjligt då dieten hårdnade.

Måltiderna bestod av kolhydratrika små mål som var ett 10-tal till antalet varje dag.

Vår kock lagade till dessa. Vätskan bestod av lite iste. Att äta för mycket betyder att magen inte ser lika bra ut under inspelningarna. Till middag blev det proteinrik mat som mest bestod av fisk.

– Jag fick lära mig att komma i bra shape snabbt inför viktiga scener. Jag höjde proteinintaget under en dag, åt nästan ingenting nästa för att sedan ladda med kolhydrater den sista. Samtidigt drack jag mycket lite vätska för att få bästa möjliga ”cuts” i musklerna.

– Det var en nyttig lektion om hur kroppen fungerar. Normalt kompletterar jag alltid min styrketräning med löpträning 2-3 ggr/vecka. Men under förberedelserna var det mer än nog med all boxningsträning. Vi var som robotar med ett enda mål: att komma i vårt livs form!