Hur tränar man den svåra vakuumposen?

En läsare frågar om tips för att kunna utföra den svåra vakuumposen för tävling i classic bodybuilding.

Fråga:

Hur tränar man vakuumposen?

Jag planerar att tävla i classic bodybuilding och skulle så gärna vilja kunna utföra vakuumposen för magen. Det är svårt och jag vet inte hur jag ska få till den. Har du några tips på hur jag ska träna för att klara detta?

Daniel svarar:

För att uppnå en vakuumpose krävs kontroll av magmuskler, lungor och diafragma.
Tekniken är enkel när du väl kommit på hur du ska göra. Jag förslår att du börjar utföra den ryggliggande med fötterna i golvet, sedan stående lätt framåtlutad med händerna mot låren. Slutligen ger du dig på den stående med överkroppen upprätt och händerna knäppta bakom huvudet. 

Andas in och dra samtidigt in magen. Håll andan och fortsätt dra magen inåt ytterligare. Om du gjort allt rätt har du nu ett undertryck i buken som drar in magmuskulaturen. Håll positionen 10–15 sekunder. Andas ut och upprepa proceduren. Observera att du inte
aktivt ska spänna magmusklerna, utan bara dra in naveln fokuserat och samtidigt hålla andan. 

Tänk på att inte äta för tätt in på poseringsträningen. Är magen fylld med mycket mat går det inte att utföra vakuumposen speciellt bra. Du kan låta posen övergå i en mage-benpose genom att flexa magmusklerna och andas ut. Att utföra båda direkt efter varandra kan ge en cool visuell effekt som framhäver magmusklerna och tyder på kroppskontroll. 

Vakuumposen förekom ofta bland byggarna på 70- och 80-talet, för att sedan försvinna. Idag bör du dock se upp med användandet av den på tävlingsscenen då denna pose i vissa fall kan ge poängavdrag.