Redo för nya utmaningar?

Att känna lust inför träning är inte alla förunnat. Känslan av att drivas framåt av ren vilja och längtan, utan behov av kravfylld övertalning. 

En underbar verklighet som du vet att du klivit in i när veckans upplägg planeras minutiöst, och livets övriga bekymmer är något som schemaläggs runtomkring. När passen aldrig rubbas, när det inte finns på agendan att prioritera bort dig själv. Vissa av oss har varit inne i det sedan barnsben, andra har tagit tjuren vid hornen på senare år. Oavsett utgångsläge är känslan av att vara träningsbiten en ynnest och något att uppskatta varje dag. 

Den största insikten för mig personligen har varit att det är upp till mig själv att få jobbet gjort. Vill jag bygga upp den fysik jag eftersträvar kan jag inte stå i vägen för mig själv. Valen är mina oavsett utgångsläge, bara jag kan ta besluten som jag ställs inför. När den insikten landade i mitt knä blev lösningen enkel – att aldrig hamna i svackor. Det låter lättare sagt än gjort, men handlar egentligen om inställning. Förmågan att inte se hinder, bara olika spelregler. Att aldrig någonsin vela eller låta träningen bero, och tro att den ska lösa sig av sig själv. Aldrig gå utan mål – gör jag det vet jag att jag står och stampar – därför ser jag alltid till att veta vart jag är på väg. 

Det är aldrig så aktuellt att reflektera över sin situation som när vi ställs inför ett nytt år. Som läsare av BODY är du troligen redan inne i ett sedan länge upparbetat mönster som ska ta dig till din starkaste kropp. Du söker dina styrkor och noterar dina svagheter, och förmodligen är du mitt uppe i din egen personliga resa. Ta därför tillfället i akt att frågan dig hur ditt kommande år kommer att te sig och vad du vill att det ska resultera i. På tolv månader kan du med  rätt taktik bygga mycket massa, eller skala av för att avtäcka den bäst dolda fysiken – du bestämmer hur du förvaltar perioden bäst. Kanske är 2017 året när du genomför din första tävling i fitness, eller året då du landar i dig själv och hittar tjurskalligheten och träningsmetoden som för just dig framåt. 

Någon som inte räds att söka ny mark är Kristian Sewén. Oavsett utmaning hittar han vägen fram i sökandet efter sin egen maximala kapacitet. Mer om hans historia och driv läser du på sidan 40.  

För mig blir det ett speciellt år. Hannah Runsten, er sedan länge engagerade leverantör av BODYs innehåll har just fått sitt andra barn och gått på föräldraledighet. Istället kliver jag in som tillförordnad chefredaktör, ett uppdrag jag ser som både ärorikt och ansvarsfyllt. BODY har en viktig roll inom svensk kroppsbyggning – att förmedla och spegla det engagemang som genomsyrar styrketräning. Det löfte jag ger mig själv är ett jag vill avge även till dig: Att förvalta den här möjligheten att förmedla så mycket kunskap som möjligt. Dels för att stilla min egen nyfikenhet – men inte minst för att inspirera dig att nå det du förutsätter dig de varsamt vigda timmar du spenderar på gymmet.

Gott nytt år – nu kör vi!

SARAH-IDA NYSTRÖM
TF. CHEFREDAKTÖR

Redaktören listar: 5 sätt att röra runt i grytan

 1. Coach?
  Har du en coach som du litar blint på men inget händer? Då kan det vara dags att lyssna inåt och hitta dina egna svar. Tränar du istället själv men famlar med resultaten, så är det kanske just en coach som pekar med hela handen du behöver. 
 2. Mjölksyra?
  Jobbar du alltid i högreps tills senorna sprängs? Testa att sänka repsen en period och hålla dig under sexor – hitta njutningen i att vara maxstark! Är du redan brutal i lyft men saknar kvitto i muskelvolym? Öka då istället repsen upp mot femton och supersetta gärna ut det sista. 
 3. Flås
  Tillhör du den sistnämnda typen i punkten ovan kan du behöva jobba upp pulsen för att orka med. Högreps kräver bra tryck i pumpen – bättre flås i till exempel knäböj skulle gynna många. 
 4. Träningspartner?
  En träningspartner kan hjälpa dig mot nya mål om du hittar rätt. Det bör vara en person som är lika mån att nå sina mål som du, och som vill ta dig mot nya höjder. Är fokus dock mer på att tjattra än att passa, så tränar du effektivare själv. 
 5. Matvanor
  Det finns många ”tyckare” kring kost. Vissa regler är klara utifrån målbild – men vägen att praktisera dem kan variera. Lirar du bättre på tre mål mat om dagen än sex, så är det din väg fram. Skaffa fakta och utvärdera den ärligt. Din väg fram är alltid den som funkar bäst för Dig.