Årets stora matlagningstrender – som är värda att anamma

Varför inte testa ett nytt inslag i din kosthållning? Tre experter förutspår vad som kommer att gälla under 2017. I flera artiklar berättar de om vilka trender inom mat och tillskott som är värda att haka på, och de du kan undvika rakt av. I den här artikeln svarar experterna på frågan: Vilka matlagningstrender är värda att anamma?

Vilka matlagningstrender är värda att anamma?

Fredrik Paulún
En av Sveriges mest välkända entreprenörer och experter inom hälsa, kost och näringslära. Lanserar i årsskiftet det nya digitala gymkortet Swiftr.

– Mjölksyrning! Det är roligt, billigt och ger väldigt effektivt probiotikatillskott. Man kan mjölksyra de flesta grönsaker och det ger det perfekta dietsnackset. Kalori-snålt, fiberrikt och packat med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Dessutom får man ett mycket brett omfång av nyttiga bakterier, vilket troligen är bättre än
kosttillskott när det gäller att stärka
upp tarmfloran.

Andreas ”King Grub” Abelsson
Tangentbordskrigare, universalgeni och frekvent delaktig på styrketräningsforum. Ett ess på att analysera kost- och träningsrelaterade forskningsrapporter, något han även gör i BODY varje månad.

– Något jag tror vi kommer att få se mer av är snarare motsatsen till matlagning: färdiga rätter. Allt färre har tid att spendera tid i köket, och det ska inte bara gå fort, det ska vara gott och nyttigt också. Jag ser att färdiga rätter som fyller dessa önskemål, och som är baserade på färska grönsaker i stället för halvfabrikat, kommer att få betydligt mer hyllutrymme. Dessutom tror jag att det här kommer att sammanfalla med de rådande hälso- och proteininriktade trenderna inom livsmedel och matlagning, så vi som tränar hårt och målmedvetet kommer också att kunna dra nytta av den här utvecklingen.

David Jonsson
Näringsfysiolog med hjärtat i forskningsbaserad kunskap och träningslära. Utbildare på Paulúns Näringscenter och BODYs expert rörande nutrition och kosttillskott.

– Jag tror att vegetariska alternativ till kött kommer att trenda där de mer sofistikerade metoderna att laga ”kött” på grönsaker, rotfrukter, svamp och baljväxter kommer att vara det nya ”pulled pork”. Även andra alternativa sätt att laga mat med oväntade råvaror kommer att komma starkt. Snällare, mer hälsosamma tillagningsmetoder med olika former av lågtempererade långkok kommer öka i popularitet, vilket av allt att döma är bra.