Vilka nötter är bäst?

Kan det vara farligt att äta för mycket nötter? Vilka är bäst?

Anki Sundin svarar:

Nötter är botaniskt sett äkta frukter, med några undantag. Kokosnöten är egentligen en stenfrukt precis som körsbär, valnöt och pekannöt, medan mandel och jordnöt egentligen är baljväxter. Det förklarar också varför näringsinnehållet i det vi i dagligt tal kallar nötter är så varierande.

Men låt oss börja med energiinnehållet. Det är högt, runt 600 kalorier per 100 gram. Den mesta delen av den energin utgörs av fett, men nötter innehåller också en ansenlig mängd protein. 

Ur proteinsynpunkt med avseende på mängden motsvarar 100 gram nötter mellan fyra och fem deciliter mjölk, det vill säga runt 15 procent protein, med undantag för pekannöt. Proteininnehållet i denna nöt är relativt låg. Höjdarna är jordnötter och pistage, om det är proteinet du är ute efter. 27 respektive 20,5 procent ligger det innehållet på, med en relativt bra aminosyraprofil också. 

För den som är ute efter att öka mängden energi med maten så kan nötter vara ett bra sätt. Antingen som mellanmål som de är, nedmixade i proteindrinken eller gainern, eller tillsatta i maten. En given favorit är chokladbollar på nötter, dadlar och kakao – gott och lätt att äta, helt utan tillsatt socker.

Dessutom innehåller nötter en rad olika andra näringsämnen: E-vitamin, folat, järn, zink, kalcium, magnesium och fibrer är några av dessa. Inte minst om du är vegetarian är nötter ett bra livsmedel för att öka energitätheten i din mat.

”För mycket” nötter är aldrig bra, precis som är fallet med alla andra livsmedel. Vi bör i så stor utsträckning vi mäktar med variera kosten för att minska risken för att exponeras för såväl föroreningar som växternas egna gifter. Dessutom bör vi vara noga med att nötterna vi äter förvaras torrt för att undvika mögelbildning. Kasta alltid nötter som du tycker luktar eller smakar mögel.