Fråga experten: ”Funderar att göra brösten inför min tredje tävling”

Jag funderar på att göra bröst inför min tredje tävling. Jag är nöjd med mina tidigare tävlingsprestationer men känner att brösten inte matchar resten av kroppen. Vad är bäst; små eller stora bröst? Ovan eller under bröstmuskeln?    

HELENE svarar: 

Först och främst hoppas jag verkligen att det finns fler skäl till din bröstoperation än enbart dina tävlingar inom fitness. Att ha opererade bröst är absolut inget krav i vår sport, även om det i vissa fall kan anses positivt om det gynnar en mer symmetrisk och kvinnlig fysik.

Personligen tycker jag att naturligt stora bröst är både bättre och snyggare. Det handlar om en balans och harmoni där hela fysiken ska synka och passa ihop. Om brösten är för stora så är risken att de tar över all fokus från övriga kroppen och samtidigt kan de dölja till exempel dina lats och andra kroppsdelar på scen.

I slutändan är det dock du själv som ska trivas med din kropp och dina bröst, både på och av scenen, så tänk igenom ditt val noga och tänk även ett steg utanför scenen när du tar ditt beslut angående val av storlek.

Om man ska lägga inläggen ovan eller under bröstmuskeln är väldigt individuellt, men det finns vissa saker man bör tänka på innan man bestämmer sig:

Ovanför bröstmuskeln:

* Snabbare läkningsprocess vilket oftast medför att du snabbare kommer igång med träningen.

* Kan ge dig den lite ”onaturligt” runda looken, inläggen kan även bli väldigt synliga när du tappar kroppsfett som man gör vid en tävlingsdiet.

* Risken för att de med tiden hänger ned sig lite mer på grund av att det inte finns så mycket mer än bara huden som håller implantaten på plats.

Under bröstmuskeln:

* Ett större ingrepp än ovanför muskeln, vilket medför en längre läkningsprocess och längre tid borta från den tunga träningen av framför allt bröstmuskulaturen.

* Har en något naturligare look då själva kanten av inläggen inte syns lika mycket på grund av att bröstmuskeln ligger ovanpå.

* Implantaten hålls på plats mycket längre då de nu ”hålls fast” bakom muskulaturen, blir inte lika ”hängiga” lika snabbt.