Trägen vinner

Nu kör vi vidare, är du med? Befinner sig din träning i framkant med finlir, eller står du i startgroparna med grundarbetet? Har sommarens regniga dagar gett dig växtnäring eller har du vilat dig stark? 

BODY har många olika läsare, både kvinnor och män, i alla möjliga åldrar. I storstad och på landsbygd. Utan många faktorer för gemensamma nämnare är ni långt ifrån en homogen grupp – se dig omkring, vem som helst kan vara styrketränande i hjärta och själ. Det syns inte alltid! På tävling – ja! Men under uppbyggnad under arbetsklädernas slöja? Vem vet? 

Den observante avslöjar oss på vår upprätta hållning och balanserade sammansättning. De mindre insatta drar dock märkligt ofta likhetstecken mellan ständig ”deff” och hälsa. Vi som läst på vet att inget kan vara mer galet. Där den vanlige kvällstidningsbantaren hetsar utmärglade kroppsideal är jag stolt att representera en rörelse som värnar vikten av kost och näring för att frodas. Kraft, ork och livslust! Att ligga på minus hela året är inget någon bör göra. Ett välplanerat energiöverskott leder till muskeltillväxt som tar oss vidare. Behöver du vägledning bland livsmedelsvalen ger Anki Sundin dig en handbok på sidan 74. 

Det vi vet är att våra läsare inte är några nybörjare – vi som värnar våra kroppar och vill stärka oss på allvar söker inte längre motivation; vi vill ha kunskap och inspiration att ta vårt kall vidare. När kollegor och släkt nu ligger i nystart efter sommaren och tecknar gymkort för fullt vet vi att oavsett hur de mer eller mindre solsäkra sommarmånaderna gått, är de bara en del av den utvecklingskurva som är ständigt stigande ju längre vi fullföljer. 

Ett år har inte bara två säsonger. Ett år har 365 dagar som alla gör sitt till i kroppsbyggarcykeln. Den som gör en tävlingssatsning gör en otrolig prestation, men det är på längre sikt än så som den riktiga disciplinen kommer in. När du fullföljt år ut och år in vet du att ”vila” inte handlar om en eller två dagar i veckan. Det handlar om perioder när sex träningsdagar i veckan måste dras ner till tre, för att rida ut stormen och sen eskalera ansatsen igen. Perioder då löpning sker trots att du tidigare svurit som amen i kyrkan att aldrig utföra kardio snabbare än att du kan föra ett samtal. Tillfällen när du stöter på hinder och måste hitta nya vägar. Semesterveckor när allt annat känns viktigare. Somrar när det bara tar emot.  

Låt det då vara så! Gilla läget och ta dig igenom. Det viktiga är att du kommer igen – och det gör du. Var inte förvånad om du tar PB:n efter en tids ”ledigt”. Att ta en paus är inte samma sak som att lägga av. Känner du att du glider för långt ut i periferin, att veckor blir till månader – det är då disciplinen kommer in igen. Då är det skygglapparna på, fokus fullt fram, inga ursäkter och ”bara köra”. Träning ger träningsglädje, om inte direkt så på sikt. Är du ringrostig behöver du komma in i det igen. Det gör du inte på soffan. Försök inte ta över där du var sist – unna dig lyxen att hitta nya vägar till kontakt med din tillfälligt ohärdade kropp. Snart är du stark som bamse och vikterna tuffar på som tåget igen. Lite större, lite starkare, lite klokare. Grattis!

SARAH-IDA NYSTRÖM
TF. CHEFREDAKTÖR

Redaktören listar: 5 vägar till härlig höst

 1. HÄLSA! 
  På gymmet, på kardio-rundan, på tävling. Sluta snegla och bjussa på en uppskattande nickning när du träffar folk live. Det stör inte passet.   
 2. KUNSKAP
  Svalare dagar är som gjorda för att fylla på med kunskap. På sidan 18 får du tips på böcker och filmer att förkovra dig i. 
 3. SÄSONGSTRÄNING
  Cyklar är billiga nu och snön kommer inte än på ett halvår. Att förflytta kroppen är inte träning, det är folkvett och uthålligheten har du nytta av i lyften.
 4. SUPERINSPIRATION
  Istället för att dela upp SM på två helger slår man i år till med super-SM i Västerås under en helg i månadsskiftet september/oktober. Du har väl bokat boende? 
 5. SISTA MINUTEN
  Ibland är hösten inte ett dugg härlig. Tanka soltimmar med tillhörande hotellgym istället. Kanske kolla Arnold Classic Europe i Barcelona i 22–24 september?