Fråga experten: ”Vad händer om man bara äter en sorts mat?”

Om man bara äter en sorts mat, säg havregryn till frukost, kyckling och ris med kvarg och broccoli till lunch och middag, en proteindrink efter träningen och sedan inget mer – vad händer då? Är det onyttigt att inte variera maten mer än så, trots att maten man väljer är bra i sig?

ANKI svarar

Det är förståeligt att man ibland kan betrakta maten som energi och byggmaterial för muskler. Men det är nödvändigt att variera maten – inte bara av hälsomässiga skäl, utan också för träningsresultaten. Även om vi betraktar ett givet livsmedel som näringsrikt, så finns där ändå inte precis alla näringsämnen vi behöver. De du exemplifierar med är bra på många sätt, men innehållet av inte minst vitamin D, K och omega 3-fettsyror är lågt – ämnen som vi behöver bland annat för att få bra effekter av träningen. 

Och det finns en annan aspekt. Mat innehåller faktiskt ämnen som vi inte bör få i oss för mycket av. Här återfinner vi naturligt förekommande gifter från inte minst växtriket (till exempel tungmetallen arsenik i ris), men även rester av bekämpningsmedel. Dessutom förekommer även ”misstagsföroreningar”. Bland de senaste rapporterna hittar vi kvalstermedlet fipronil i ägg från Nederländerna – trots att det är förbjudet att använda inom hela EU:s livsmedelsproduktion.

Baserar du kosten på bara ett fåtal livsmedel, så riskerar du både att få för lite av vissa näringsämnen och att få en onödigt hög exponering av ohälsosamma ämnen som finns i maten både naturligt och som ett resultat av själva produktionsvägarna.

Alltså: variera maten. Då ökar du intaget av näring, undviker att få i dig överdrivna mängder av ohälsosamma ämnen, och förbättrar förutsättningarna att få en ännu bättre effekt av träningen.