Saffransrisotto med fisk & skaldjur

Saffransrisotto med fisk & skaldjur

Foto: Johan Lim.

Du behöver:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
3 dl risottoris
0,5 g saffran
0,5 dl vitt vin
1 tärning grönsaksbuljong
5 dl vatten
400 g fryst skaldjursmix
75 g strimlade sockerärter
2 msk riven parmesanost
salt och peppar
1 citron
20 g dill

Tillagning 

1. Hacka gul lök och vitlök.

2. Hetta upp en fjärdedel av oljan i en stekpanna och fräs lökmixen tills den är genomskinlig.

3. Rör ner ris och saffran. Låt det fräsa med någon minut. 

4. Dra ner temperaturen på pannan. Häll ner vinet som får koka in i riset. 

5. Lös upp buljongtärningen i fem deciliter kokande vatten. Späd sedan ut riset med buljongen, lite i taget. 

6. Rör ofta om i riset, tills nästan all vätska absorberats.

7. Fräs skaldjuren i en fjärdedel av oljan och vänd ner ärterna mot slutet. 

8. Rör ner osten i riset och blanda ner skaldjuren. Smaka av med salt och peppar samt saften från en citron. 

9. Innan servering, toppa av med färsk dill och resten av olivoljan. 

Tips! Halvera rätten så har du en perfekt förrätt.  

Näringsinnehåll/portion
442 kcal
25 g protein
63 g kolhydrater
10 g fett 

Energiprocent
23 E% protein
57 E% kolhydrater
20 E% fett