Experten: Så prickar du formen två helger i rad

Hur bör man tänka om man ska tävla två helger direkt efter varandra, när det gäller att pricka formen till båda tävlingarna, med tanke på tömning och laddning etc?

HELENE svarar

Det bästa av alla världar hade ju varit om man var i så pass bra form innan tävlingarna så man inte behövde hålla på med någon form av tömning och laddning. Då hade svaret varit väldigt enkelt: fortsätt bara som vanligt.

Detta är dock sällan fallet bland tävlande idag och då krävs en bra plan för att lyckas pricka formen till två direkt på varandra följande tävlingar. Om man har tömt kroppen på mycket vätska inför första tävlingen och sedan laddat med mycket kolhydrater för att få till bästa trycket och formen, så kommer man naturligt att dra på sig en hel del vätska direkt efter tävlingen då man börjar dricka igen. Det är dock nödvändigt att ta den ”smällen” då du omöjligt kommer att kunna gå en hel vecka utan att dricka fram till nästa tävling.

Jag rekommenderar dig att försöka återställa vätskebalansen så snart som möjligt när du kliver av scenen på den första tävlingen, gärna genom att inkludera någon form av resorb som även innehåller mineraler och salter. Samtidigt är det viktigt att komma igång med rutinerna du hade innan. Aktivera därför kroppen redan morgonen efter för att hjälpa den att få igång systemet igen och därmed även cirkulationen av mat- och vätskan i kroppen. Fortsätt att dricka ganska mycket, håll igen något på kolhydraterna (som binder vätskan) och rör på kroppen, så kommer vätskan du samlat på dig förhoppningsvis att släppa ganska snabbt igen. Därefter, eller under tiden, smyger du igång nästa tömning och laddning inför tävling nummer två (berorende på om, och hur, du gör en ny eventuell tömning och laddning).

Som jag nämnde ovan är dock det bästa är att vara ute i så god tid innan båda tävlingarna så att formen redan finns där. Då kan du eventuellt laborera inför tävling nummer ett och i så fall kanske istället justera något i laddningen inför tävling nummer två.