Ge stressmagen ett break!

I dagens övning, som vi hoppas att du tar med dig även imorgon – och alla dagar efter det – får du ett enkelt verktyg som på sikt kommer att göra dig bättre rustad för livet. Att ägna sig åt andningsövningar för att få bukt med oro, stress eller en dålig mage, är väl etablerat hos stora delar av befolkningen i världen. Ändå får många i väst som ägnar sig åt meditation, andning eller alternativmedicin (som kanske inte är så alternativ i andra delar av världen) bära en ofrivillig foliehatt. Få personer idag tycks inse hur mäktig vår kraft faktiskt är, att kunna förändra vårt varande genom hur vi andas. Våga åtminstone ge det en ärlig chans!

Matsmältningssystemets primära uppgift är att konvertera maten vi äter till energi, samt att gallra bort avfall. Processen inleds redan i munnen där vi via vår salivproduktion bryter ned födan till små molekyler som kan absorberas av vår organism. Större delen av upptaget sker sedan i tunntarmen och underlättas av ämnen som där tillsätts från bukspottkörteln, levern och gallblåsan.

Sju av tio svenskar lider av magproblem och nära 30% uppger att de har problem mycket ofta. Stress tros vara den främsta orsaken, att matsmältningen kännbart påverkas av vad som sker runtomkring, men även SSRI-preparat och sjukdomstillstånd som IBS, glutenallergi och laktosintolerans bidrar till statistiken.

Var och varannan kvällstidning spottar ur sig artiklar om magrelaterade bekymmer och hävdar i sin tur att de sitter inne med universella mirakelmetoder att råda bot på just dessa. Människor som tidigare har provat ”allt” ombeds att istället addera det ena eller utesluta det andra för att senare i ett trollslag bli helt bekymmersfria.
Skribenten ikläder sig rollen som kostguru, radar upp ett antal kriterier som ska uppfyllas för diagnosen X och symptombilden är oftast tillräckligt enkel för att de allra flesta av oss ska kunna utbrista ett chockerat ”Oj!” och snabbt söka svar på hur vi snabbast övermannar denna nyfunna, självsatta diagnos.

Det är långsökt att tro att så många av oss skulle lida av reell gluten- eller laktosintolerans som kvälls- och hälsotidningarna vill göra gällande. Och behöver vi verkligen snurra in oss ytterligare i förvirringen kring probiotika, fermenterad mat och allehanda teorier kring hur vi snabbast uppnår optimal tarmflora?

Allvarliga medicinska tillstånd ska naturligtvis alltid konsulteras och diagnosticeras av legitimerad vårdpersonal, men i det här fallet syftar jag på mag- och tarmproblematik som är av lindrigare art och inte heller riskerar att utvecklas till något mer eller mindre livshotande. Inte heller riktar sig detta till personer som tidigare blivit korrekt diagnosticerade och nu behandlas utifrån det.

Vad många inte vet är att människokroppens längsta kranialnerv (som med sina rötter ansluter till hjärnstammen) kallas Vagus och består av cirka 80.000 nervtrådar. Vagusnerven, även ”den kringirrande nerven” används som ett slags kommunikationsmedel hela vägen ifrån hjärnstammen ned till tarmarna. Magsäckens bearbetning och tömning regleras också primärt av denna nerv. 80% av nervtrådarnas aktivitet handlar om att samla information kring vad som pågår i kroppen och de resterande 20% går åt till att styra olika kroppsliga processer.

Detta är ett samspel som ger vetenskapliga belägg åt uttrycket ”fjärilar i magen”, den beryktade stressmagen och känslan av att något knyter sig när vi till exempel får svindel eller är oroliga. Det ligger också en stor portion sanning i påståendet om att man kan anda sig till hälsa, att lugn och jämn andning bidrar till inre balans på samma gång som glada tankar i en förlängning leder till en gladare mage. Din hjärna kommunicerar alltså med och påverkar din mage i allra högsta grad.

Innan du febrilt letar efter ersättningsprodukter, kastar pengar över ditt lokala apotek eller beklagar dig över en i dagsläget inbillad diagnos: Testa att koppla ur den del av hjärnkontoret som går på högvarv och bara gastar om måste, borde och ska. Öva på eller i alla fall reflektera över din andning och de tankar du tänker inom dig själv.
Vad sänder du för signaler ned till magtrakten och vilka skulle du må bättre av att byta ut?

Andning för effektiv nedvarvning
Denna andningsövning är varken avancerad eller tidskonsumerande men kan i förlängningen inte bara underlätta din förmåga till avslappning utan också förbättra din organisms allmänna tillstånd och därmed assistera vid viktkontroll.

1. Sitt upp eller ligg ned på ett plant underlag (det senare är att föredra) med böjda knän och eventuellt en kudde under huvudet för avlastning och ökad komfort. Väljer du att sitta upp är det extra viktigt att du ser till att nack- och axelpartiet är tillräckligt avslappnat.
2. Placera ena handen på bröstkorgens övre del och den andra på magen, strax under revbenen. Inhalera långsamt via näsan och se till att luften tar sig hela vägen ned till magens nedre del. Handen du vilar på bröstkorgen skall vara på konstant samma nivå medan handen på magen höjs och sänks i takt med din andning.

Praktisera detta åtminstone 5-10 sammanhängande minuter dagligen.

Din kropp är ett avancerat system långt mer uppmärksamt än vad du antagligen någonsin kan föreställa dig. Det förtjänar att respekteras och tas hänsyn till.
Därför, ägna ett ögonblick innan varje måltid åt att varva ned. En av de vanligaste orsakerna till en uppkörd, uppblåst och gasig mage är trots allt stress. Lyckligtvis är det vi själva som i detta sammanhang har makten över våra kroppar så ett gäng djupa andetag kan ganska effektivt lugna ett nervsystem på helspänn, vilket i förlängningen bidrar till att även vår matsmältningsapparat tillåts att fungera igen.