Rippad med tankens kraft?

 

Visualiseringsteknik är något många idrottare praktiserar i syfte att optimera sina tränings- och tävlingsresultat. I synnerhet utövas denna bevisat framgångsrika metod av professionella idrottare, men även kroppsbyggare vars prestationer inte tar sig längre än att bli en snackis bland polarna i källargymmet kan, rätt utövat, åtnjuta tydliga effekter av visualisering. När du väl utvecklat denna förmåga kommer du att i det närmaste kunna forcera fram resultat, för att inte dra det så långt som vissa forskare vill påstå; att du kan släppa vikterna och istället sitta hemma på sofflocket med slutna ögon och mer eller mindre tänka dig rippad.

 

Själva begreppet visualisering går i mångt och mycket att likställa med något slags intern dialog och inte bara med träning utan med goda resultat på varenda område där slutmålet är personlig utveckling. Processen i sig är till viss del meditativ och ställer därför krav på individens förmåga till fantasi, för att inte nämna koncentration… varför redan här många kastar in handduken.

Tekniken går att tillämpa såväl innan träning eller tävling som under själva passet, det enskilda momentet eller i väntan på att åskådarnas sorl ska ebba ut och du hungrigt tillåts ta plats vid den skivstång som är laddad med vikter värda en plats på pallen. Oavsett tidpunkt och sammanhang ser dock förfarandet snarlikt ut och går helt enkelt ut på att du föreställer dig inte bara ett föremål (vikt, sträcka eller motståndare du förväntas knocka i ringen) utan ett så pass tydligt scenario framför dig att du upplever att du ser på en film om det.
Visualisering kan hjälpa dig att tänka ut nya strategier, bättre förstå ditt eget rörelsemönster samt både etablera och utveckla kommunikationen mellan hjärna och muskler, vilket i förlängningen hjälper dig att rekrytera fler muskelfibrer. 


Ta ditt vardagsgymmande till nästa nivå

Du har som sagt makten att med rätt teknik öka antalet rekryterade muskelfibrer under aktivitet. Kopplingen mellan hjärn och kropp är svindlande stark och det gäller att ta tillvara på detta för att effektivt öka i såväl styrka som visuell muskelvolym. Ett första steg är att, istället för att känna efter var du upplever muskelaktivering under en särskild övning, fokusera på var du bör känna effekt av ditt lyft.
För att ta ett exempel: När du kör dina hantelcurls och är mer upptagen med att känna efter hur det stramar i underarmarna gör du med största sannolikhet något galet och går därmed miste om fullgod effekt av övningen. Försök istället att positionera dig rätt och koppla samman hjärnkontoret med bicepsmuskeln, och gör denna till primärmuskel. Var uppmärksam på hur muskeln kontraherar (dras samman), pausa i toppen och extrahera (släpp tillbaka) och tillåt muskeln att arbeta även i den negativa fasen. 

Visualisering handlar om att via tankekraft maximera, för att inte säga realisera, såväl prestationsförmåga som träningsresultat. 

 

”Håll ett järngrepp om din egen framgång.”

 

Inför tävling eller träning

Investera ett par minuter i att leva dig in i känslan av att du rör dig mot ditt individuellt uppsatta mål. Återigen, skippa dekonstruktiva känslor och tankar eller hjärnspöken av annat slag, det vi siktar mot här är inte hur det känns utan hur det bör kännas. Är du stark som en oxe och så pass taggad på att käka vikter att man i mungipan nästan kan skymta fradga, eller lufsar du mest runt och upprepar mantrat om hur innerligt trött du är efter en hård, eller rentav trist, dag på jobbet? Växer du för varje muskelfiber du aktiverar eller avverkar du lojt dina set med tankarna på annat håll?
Du vet med ditt intellekt vad som bör göras för att sätta en serie klockrena marklyft, ta dig över den där tvåmetersribban eller hur din förestående uppgift nu än gestaltar sig. 

I synnerhet innan tävling är visualisering en mycket effektiv metod för att förbereda sig, särskilt vad gäller hantering stressfaktorer. När du målar upp scenariot av att du tagit förstaplatsen, den kittlande känslan av att höra ditt namn utropas i högtalarna och den sensationella känslan av en guldmedalj vilande mot bringan så upplever du positiva känslor. Parallellt stärks naturligtvis också självförtroendet.
Ett annat tips är att, i den mån det är möjligt, ta dig till den lokal där tävlingen ska äga rum. Reka och känn av atmosfären. Använd dig av nämnda visualiseringsteknik och förknippa via detta tävlingslokalen med uteslutande positiva känslor och upplevelser. Håll ett järngrepp om din egen framgång.
Om du av logistiska skäl inte kan ta dig till lokalen eller hallen utgör internet ett fullgott alternativ B. Ta reda på vad du har att vänta dig genom att se på bilder av tävlingshallen. Via dessa får du en konkret bild av den miljö du bör implementera i dina mentala förberedelser.

 



Innan sänggående tycks vara den bästa tidpunkten för effektfull visualisering. Näst bästa alternativ är vilken tidpunkt som helst när du är helt fri från distraktioner, det vill säga fri från stress eller andra (externa) moment som kan ge upphov till oro eller nervositet.

Kopplingen mellan hjärna och kropp är som sagt mycket stark. Dina tankar har potential att påverka många kognitiva processer i hjärnan, det vill säga perception, minne, motoriska kommandon, och vissa studier vill hävda att endast tankar kan ge samma mentala instruktioner som faktiska handlingar. Om detta vittnar även hårdsatsande atleter världen över i grenar inom allt från konståkning till tyngdlyftning.

Visualisering påverkar de neuromuskulära impulserna i positiv riktning och många av oss vet av erfarenhet att övning ger färdighet. Hjärnmuskeln är inte på något vis ett undantag.