Fitness – Så funkar det: Så här tränar du

Fitness är en visuell sport. Det handlar om att presentera sin fysik så att den framstår så fördelaktigt som möjligt. För att bli bra så krävs det, som i alla andra idrotter, talang, intresse och inte minst en stor mängd hårt arbete – träning.

Alla delar: Fitness – så funkar det, Diet samt Så här tränar du.

Träningen är på många sätt gemensam för de olika tävlingsdisciplinerna, och det är den hårda, grundläggande styrketräningen. Det är den du behöver för att skulptera fram den optimala X-formade fysiken, som är det visuellt viktigaste i alla grenar.

Precis som i kroppsbyggning så är det uppbyggnadsträning som gäller under lågsäsong. Där lägger man ner tid och energi på att utveckla de svagaste muskelgrupperna, för att därigenom uppnå den fysik man eftersträvar. I tillägg till det så måste du också träna på de grenar som är specifikt just för sin tävling.

Fitness

I Fitness så är det mycket koreografi som ska bestämmas, musiksättas, och därefter nötas till perfektion. Den fria uppvisningen är nämligen hur viktig som helst. Hur mycket tid du behöver lägga ner på den fria uppvisningen är mycket individuell. Men räkna med cirka 3-4 gånger per vecka de sista tre månaderna inför tävlingen. Även stretching kan vara en fördel här. Om du inte har någon gymnastisk eller dansantliknande bakgrund så bör du ta hjälp av en koreograf, eller PT som har den utbildningen. Det lönar sig i slutändan. För att i denna avancerade tävlingsgren, räcker det inte med att bara studera tidigare tävlingsvideos (som man till exempel kan göra med poseringen inom bodybuilding).

Athletic Fitness

I Athletic Fitness så är det enormt mycket styrka och uthållighetsträning som gäller. Och jag kan redan här slå fast att den late inte gör sig besväret här. Jag vill faktiskt påstå att detta är den mest påfrestande disciplinen av alla. De sista månaderna innan tävling krävs det väldigt mycket konditionsträning i alla dess former. Allt från långdistanslöpning till intervall- och backträning. Ja, du ska dessutom fortsätta gnugga med vikterna. Förutom specifik träning för chins och dips, kan din träning också innehålla lite annorlunda explosiva styrkemoment. Frivändningar, upphopp med stång, utfallsgång och liknande. Allt för att lyckas så bra som möjligt i hinderbanan.

Body Fitness/Classic Bodybuilding

Här är det mesta av träningen gjord redan under grundträningen. Det handlar mest om att fortsätta träna så hårt du orkar, samt att öva på din posering – både kvartsvändningar åt alla håll, men också ditt fria program (om du är kille). En bra idé kan också vara att börja ordna med dräkter, skor och annat du behöver till tävlingen.

Bild 326003

Alla delar: Fitness – så funkar det, Diet samt Så här tränar du.