Så blir du PT – del 2

Del 2 av artikeln ”Så blir du PT”.

Alla delar av artikeln ”Så blir du PT”: Del 1, del 2, del 3, 10 råd till dig som vill bli en bra PT

Anställd eller egen?

En viktig fråga för dig som aspirerande PT att ta ställning till är huruvida du vill försöka försörja dig på egen hand eller ta anställning vid ett gym. Att köra själv har givetvis många fördelar: Du får själva välja vilken typ av klienter du vill jobba med, du får göra dina upplägg helt efter eget huvud och du kan arbeta på de tider som passar dig. Men det kan också vara tufft att lyckas som egenföretagare i branschen. Dels för att man saknar erfarenhet – både av att träna klienter och av att driva företag – men också för att det helt enkelt kan vara svårt att bygga upp en kundkrets utan ett välkänt namn. Carina håller med:

– Jag var en av de första i Västerås som startade PT-verksamhet och idag har jag en väl inarbetad kundkrets och är fullbokad. Jag kan egentligen endast ta in nya klienter vid återbud. Men som ”rookie” kan det vara tuffare och då är det nog att rekommendera att söka anställning först, tillägger hon.

Låt inte vänskapen stå i vägen för resultaten

Det är lätt hänt att man blir bra kompis med sina klienter eftersom man spenderar en hel del tid tillsammans. Och detta är naturligtvis inget negativt i sig – det gör arbetet roligare för dig och passen mer uthärdliga för dina klienter. Det gäller dock att vara vaksam så man inte låter den nära relationen gå ut över klientens resultat. Carina förklarar:

– Har man satt upp gemensamma mål för klienten måste man som PT se till att dessa uppnås. Det är därför viktigt att vara brutalt ärlig i sin kommunikation med sina klienter.

Med andra ord: Att hålla tillbaka på feedback och konstruktiv kritik för att vara snäll mot din klient är att göra både klienten och dig själv en björntjänst i längden. Klienten förlorar på det då han eller hon inte uppnår de mål som var uppställda. Och du som PT riskerar i längden att tappa kunder:

– Ditt rykte går hand i hand med de resultat som dina klienter uppnår, förkunnar Joachim.

Har du planer på att bli framgångsrik inom yrket är det därför resultaten som räknas. Visst är det en stor fördel om dina klienter tycker om dig som person. Men de betalar dig för att hjälpa dem uppnå resultat, inte för att vara deras kompis.

Hur uppnår man lönsamhet?

För dig som ändå bestämmer dig för att köra på egen hand återstår nu det kanske allra viktigaste: Att nå lönsamhet. Det kan låta krasst och opassionerat – men hur roligt man än tycker det är att jobba som personlig tränare måste man ändå kunna leva på sitt yrke. Därför är det viktigt att man försöka utnyttja de möjligheter som finns. Ett sätt att öka lönsamheten är exempelvis att träna flera klienter samtidigt. Tränar du tre klienter samtidigt och tar 400 kronor styck har du dubblerat din inkomst för den timmen mot om du tränade en klient och tog 600 kronor. Joachim utvecklar:

– Att övervaka träning är inte svårt – din klient är ingen bebis. Vad gör du när klienten vilar mellan seten exempelvis? Slösar tid. Dessutom blir passen ofta roligare för klienterna när de sporras av varandra, förklarar han.

Joachim menar att det inte ens är nödvändigt att klienterna tränar efter samma program, en van tränare bör utan problem kunna hålla koll på tre personer samtidigt. Särskilt om dessa är hyfsat erfarna.

En annan viktig faktor är att ta rätt betalt för andra tjänster än själva timmarna på gymmet. Programupplägg är ett exempel. Vartefter man skaffar sig mer erfarenhet tar det kortare tid att designa bra program. Många PTs tar ändå betalt per tidsenhet.

– Men är det rimligt att ta mindre betalt för att man blir bättre?, frågar sig Joachim. Givetvis inte fortsätter han. När du blir bättre är du värd mer pengar – inte tvärtom.

Det viktiga här är att få klienten att förstå tiden du lägger ner på honom eller henne utanför gymmet. Ofta kräver dessutom programdesignen betydligt mer kunskap än träningstimmarna på gymmet.

– Nästan vem som helst kan övervaka någon som tränar på gymmet, men att skriva ett bra program kräver mycket kunskap och erfarenhet, säger Joachim.

Han menar att många överhuvudtaget är för låsta i tidstänket. Klienterna betalar för resultat, inte för nedlagd tid. Följaktligen bör ditt arvode reflektera de uppnådda resultaten snarare än de spenderade timmarna.

Varför ska man då bli PT?

Carina sammanfattar det hela mycket bra:

– För mig är PT det optimala yrket om man tycker om människor och träning. Jag älskar båda. Man får dessutom en ”kick” av att se sina klienter utvecklas både fysiskt och psykiskt – det är underbart!

Alla delar av artikeln ”Så blir du PT”: Del 1, del 2, del 3, 10 råd till dig som vill bli en bra PT

Artikeln ursprungligen publicerad i BODY Magazine nr 269 / 10-2006.