Årskrönika – Med före och efterbild på 1 år!


År 2012 har varit ett mycket händelserikt år för mig. Det var inte förrän september jag började blogga på Body, en hel del hann hända innan dess. Jag ska försöka sammanfatta de viktigaste händelserna i mitt liv – med fokus på träningen – samt försöka förklara mina målsättningar och planer under 2013.

För exakt 1 år sedan vägde jag 126 kg. Då tog jag ett foto hemma hos mamma. Jag var väldigt fet då. Jag ser lite bättre ut idag, men har en del kvar på viktnedgången. Jag tog även en bild idag, lite väl vätskefylld efter min ”ätarvecka” som jag skrev om tidigare idag. Men det syns skillnad. Bild längre ner.

Den största förändringen under 2012 har varit min kost. Jag har ändrats från att vara världens största kakmonster till att ha följt ett kostschema mer eller mindre varje dag sedan mars. Kostschemat har Anki Sundin gjort upp och ändrat utefter de målsättningar vi har haft i vårt samarbete. Jag är mycket glad över att min inställning till socker och mat har ändrats, drastiskt, med hjälp av Anki. Detta kommer med största sannolikhet leda till att mitt liv och min hälsa framöver blir mycket, mycket bättre.

I januari började jag banta/svälta ner mig från 126 kg ner mot -120 för att vara med på RAW SM. Min form var egentligen ganska god på den vikten, men på vägen ner så stannade styrkeutvecklingen upp. Jag vägde in på 119 och tävlingsstart var 09.00. Jag var mycket beredd på att detta skulle bli ett fiasko – då jag känner min kropp så pass bra så jag vet att JAG INTE KAN PRESTERA TIDIGIT PÅ MORGONEN. Typ aldrig innan kl 12. Ja, och tävlingen gick åt helvete. Jag fick mina ingångsvikter, och missade alla mina andraförsök, vilket egentligen aldrig ska kunna hända mig. Andraförsök för min del ska vara ”hur lätt som helst” då jag har gjort de vikterna ganska lätt på träningen. Jag kom nog på en 4e plats. Skit samma tänkte jag, för denna tävling var lite för skojj skull och mitt fokus var på mitt sista år som junior där jag skulle satsa på J-EM och J-VM.

Jag var med på J-SM i Örebro. Denna tävling tog jag som ett träningspass, då jag precis hade börjat köra med utrustningen inför EM. Jag hade även varit skadad i vaden så jag fick ta det extra lugnt i knäböjen. Jag vann min klass och blev bästa lyftare på poäng, kul.

Fokus mot ”mitt tredje EM guld” som jag hela tiden sa började nu. Dock har resan aldrig varit så jobbig med skador som inför EM. Jag hade problem med axlar, armbågar, rygg, lillfingrar, och mest av allt så kom skadan i vaden igen. Även under tävlingen så var vaden dålig och vikterna fick bli mycket lägre än ”vad de skulle vara” i knäböj. Med tanke på alla omständigheter så måste jag vara nöjd med ett Silver, på totalt 942,5 kg (som även blev ett nytt svenskt seniorrekord och juniorrekord).

Efter EM (Där jag vägde in på min lättaste vikt på 5 år, 115kg) så blev allt fokus på VM. Kosten ändrades drastiskt. Anki ökade upp mig från 4200 kcal till 5000+. Sista veckan inför VM låg jag på 6000+. Jävla vilket tryck jag hade under alla pass i augusti! De sista träningspassen var sjukt bra. Jag knäböjde 380 kg, två veckor innan VM nere i Kalmar med Erik.G (och så drog vi så fint upp min vadskada igen……….). Detta var inte vad jag hade räknat med. Men jag vilade mer eller mindre i 2 veckor fram tills VM och var ”ok” på tävlingen. Under de sista passen så klarade jag bland annat 180×5 i bänkpress utan tröja – detta efter att ha satt PB med 270 kg med tröja tidigare under passet. Jävlar så star jag var. Två repetitioner mer än i början av året. Kolla så bra det blir när kosten sköts.

På förhand visste vi alla att VM skulle bli min svåraste tävling någonsin. Jag hade mycket bra motståndare från USA, Ryssland, Ukraina, Kazakstan, Venezuela, osv. Alla var bra. Min största motståndare Preston från USA, är även en god vän till mig. Vi pratade mycket om tävlingen innan och konstaterade att vi två skulle vara i topp. Vem som stod högst på pallen skulle vara den som hade bästa dagsformen och lite tur. Det blev han. Preston gjorde en sjukt bra tävling, han lyfte totalt 990.5! Detta innebär att han var 0,5 kg över ”mitt absolut högsta mål” för tävlingen. Därför MÅSTE jag vara 100% nöjd med Silver, då jag inte kunde göra så mycket annat. Jag fick 372,5 i knäböj (missade 380, vilket var mycket synd). I bänkpress 265, och i marklyft höll jag på att ställa till det för mig. Jag fick bara med mig ingången på 315, och inför mitt sista försök där jag chansade lite (då silvret var säkrat) så var det inte 100% fokus längre. Totalt 952,5 – helt ok. Ett nytt svenskt seniorrekord.

Efter VM fortsatte jag med mitt kostschema, men nu med fokus att börja tappa fett ordentligt. Målet är satt på att väga 105 kg till slutet av våren, och att ha en fett % på cirka 10% och försöka behålla så mycket muskler och styrka som möjligt. Hittills har det gått bra och jag känner mig stark. På annandagen så vägde jag ganska exakt 111 kg. Idag så vägde jag 113 – tror jag har fyllt på mig en del vätska de senaste dagarna med tanke på de högre intaget av kolhydrater…

Jag har under året även fått två nya samarbetspartners – Odensjö Östergård – där jag får närproducerat nötkött, vilket har varit väldigt bra! Sedan har jag under 2012 inlett ett samarbete med MA Body Nutrition som har fungerat mycket bra, då jag bland annat kollar vikten varannan vecka hos Anders och Mia. Samt så har jag fått Strength som en kosttillskottssponsor vilket jag är mycket glad över.

Skolan har också fungerat bra, och jag har avslutat alla mina kurser med bra resultat. Jag har endast ett examensarbete kvar på våren som ska göras innan jag är klar med min civilekonomexamen.

Under 2013 fortsätter jag med samarbetet med Anki, målet är fortfarande det samma. Jag ska prestera bra i klass 105 på årets RAW SM är tanken. Sedan ska jag se till att bli klar med skolan och fixa med jobb. Internationella tävlingar har jag sedan länge sagt inte satsar på under 2013, det blir ett mellanår där jag försöker hitta en vikt och stabilisera mig på.

Jag hoppas att ni följer min kommande utveckling!

1 Jan 2012 VS 2013 Fram.jpg

Egentligen är inte något specifikt mål uppnått. Men kul att se en skillnad på 1 år. Jag var ju uppe på 122 i somras kring VM och vände.
1 Jan 2012 VS 2013 Rygg.jpg

🙂