vägen till fitness scenen

Här kommer mina tips om vägen till fitness scenen, tror att jag har fått med allt de viktiga men är det något mera som du undrar över så inte tveka, skicka mig ett mail eller kommentera inlägget så skall jag försöka svara. gabriella.sporrefalt@hotmail.com

Steg 1:
TRÄNA, ha inte för bråttom. Kan med facit i hand kanske tycka att jag hade lite för bråttom. Tanken var alltid att de va body fitness jag ville köra men eftersom jag va allt för liten så blev de att testa bikini först. Nu ångrar jag absolut inte de men kan kanske tycka att jag stressa lite med att komma upp på scen.

936517_10152079194601153_261934825_n.jpg

Bikini vs. BF

Steg 2: ta kontakt med en coach/team, få feedback på vad du borde prioritera i träningen, hur du borde träna och äta. Få gjort en kropps analys, mätt fett% och muskler.

Steg 3: hitta ett team och en coach som du känner dig 110% trygg med och som är på ett realistiskt avstånd så att du kan åka dit ofta för avstämningar.

Här hittar du alla Svenska team

Här hittar du alla Norka team

Steg 4: sätt ett datum, alltid lättare att se ett konkret mål framför sig.

Kommande tävlingar:
•29 mars – Battle of Scandinavia, Alingås
•12-13 april – Oslo Grand Prix, Oslo, Norge
•19-20 april – Loaded Cup, Ringsted, Danmark
•26 april – Sweden Bodybuilding & Fitness Grand Prix, Malmö

steg 5: planera dieten utifrån hur din livs situation ser ut. familj, jobb, skola osv. Det kommer komma dagar som är helt jävliga!! Tro mig, jag trodde att jag var världens starkaste super kvinna som kunde jobba dygnet runt, träna varje dag och gå på en diet som innehöll 1300kcal. Det gick inte, jag gick totalt in i väggen i våras och lärde mig på mina misstag. Gjorde inte om de misstaget nu i höst, planerade jobb och min livssituation utifrån hur dieten utvecklade sig och så hade jag en coach som såg till att jag hade en diet som gick att leva på.

uten navn2.png

Steg 6: beställ bikini och skor, köp smycken. Gör detta i god tid. Det kostar MASSA att hålla på med denna sport och sparar man allt till sista sekund så blir det en stor summa att betala på en gång. Tips är att ta en sak varje månad typ. Skall skriva en lista längre ner på hur mkt du får räkna med ca att betala totalt per tävling.

steg 7: öva posering, börja i god tid! Du kan inte öva för mkt på posering och väntar du till slutet så är du så trött och sliten pga. diet att det bara blir jobbigt. se på youtube, ta hjälp utav någon som tävlat tidigare, se med ditt team/coach vad de kan erbjuda sen så finns det också olika klasser och seminarier man kan gå på.

Sen är det bara att tuta och köra, man måste satsa allt man har, al in! Du har inte råd att förlora en dag! Detta är ett heltids jobb och kräver 100% fokus. Skall man satsa på fitness scenen så skall man göra det helhjärtat, allt eller inget typ. Men det är många faktorer som spelar in och resten utav livet måste anpassas efter detta. Du måste förbereda dig på att du inte kan leva så som du levt tidigare. Man får avstå från många sociala sammanhang och förbereda sig på att de kommer dagar som man har noll energi. Jag har valt att lägga all min energi på detta och jobbet, efter de har de tyvärr inte funnits mycket energi kvar att ge. Vänner och familj har blivit lidande och det är jag jätte ledsen för. Har det vart värt de då? JA- ABSOLUT! De riktiga vännerna finns kvar och jag är lyckligt lottad som har så många riktiga vänner!! Men det är viktigt att man förbereder sig mentalt och hur många gånger man än hör det eller läser det så förstår man inte det förens man är där. Det finns dagar som är jätte bra och de finns dagar som man bara vill lägga sig ner och ge upp och det är de dagarna som det krävs att man är stark mentalt och att man vill detta till 110%. Det är också dessa dagar som det är viktigt att man har ett team/coach som man känner sig trygg på och som bara är ett samtal eller en promenad bort. Det blir som en liten familj under diet tiden och din coach kommer bli den viktigaste personen i ditt liv. Så välj med omsorg och ta gärna god tid på dig att utforska olika team och prata med folk som tävlar eller har tävlat för dem förr.

Sen är denna resa inte gratis, skall försöka sammanfatta hur mkt man får räkna med att betala per tävling:

Coachning: detta väljer du ju självklart ifall du behöver men rekommenderar de starkt. Här kan de variera väldigt utifrån hur mkt du vill ha hjälp med och från coach till coach. Allt från 1000-10 000:-

Bikini: många syr upp din bikini och då är det skräddar sydd för dig. Dessa bikini kostar en hel del men de flesta tycker att det är värt att få den 110% anpassad efter sin kropp. Det är också ett säkert kort för då vet du att den passar och att den blir godkänd utav domarna. Har du otur så blir den underkänd och då får du inte vara med och tävla.

Jag har beställt båda mina bikini på internet, från USA och har chansat. Har haft tur och båda har passat perfekt. Beställer du på internet så kostar den från 1500:- + frakt och tull på ca 400. Special sydd får du räkna med 2000-6000:-

Så allt från 1500-6000:- kan vi säga.

Skor: här finns de regler på sula och klack i mm. annars så får de se ut hur som helst. Jag har korta ben så har valt att ha transparant sko så att benen ser längre ut men finns hundratals modeller att välja mellan. En del kör på vanliga svarta pump och en del kör på massa bling bling. Mina betalade jag 700:- för + frakt från USA, pumps kan du få köpt på rea får hundra lappen med lite tur. Men låt oss säga mellan 100-1000:-

1380412_10151999011851153_1183806768_n.jpg

Smycken: är helt frivilligt och du kan ta något som du redan har hemma. De vanliga är att du har armband, öron hängen och ringar. Jag tror jag la ca 200:- totalt på detta.

Naglar: många går och gör naglar på salong, detta kostar mellan 300-1000:- beroende på salong och design. Jag köpte naglar på H&M för 89:- då jag tycker att det är extremt opraktiskt med långa naglar till vardags med träning och allt annat också, en befrielse att ta av dom även om det är jätte fint med långa väl målade naglar.

Så mellan 90-1000:-

Fransar: även detta ordnar många på salong och de kostar runt 1000-lappen men även detta limmade jag bara på innan jag gick upp på scen, 89:- H&M.

Så mellan 90-1000:- här också

Hår: det är bara här jag har lagt en del extra pengar och det är för att jag ÂLSKAR långt och välvårdat hår, inte bara på scen utan till vardags också. Jag har tejp extensions som jag är otroligt nöjd med. Dessa har funnits i Norge en stund men hörde även rykten om att det är på väg till Sverige också. Sliten nada på håret och det är fantastisk kvalitet. Jag har nu haft samma hår sedan juni och går till frisören ca var 4-6 vecka för att flytta upp håret och färga utväxten. Skall sätta nytt hår lagom till nyår men då har jag haft samma hår i 7 månader!! Vilket annat hår kan du ha i 7månader?!?! INGET! Och mitt egna hår är i bättre kvalitet än de någonsin har varit.

Jag gör mitt hår hos bästa Jessica på Hendrix hair Pilestredet här i Oslo

Men de är klart att du inte måste ha långt hår på scen, de räcker att du sätter upp de i en tofs ifall du trivs bäst med det. Men viktigt är att DU känner dig fin för då kommer du utstråla skönhet och självförtroende och det är viktigt! Du skall älska dig själv och du skall äga den scenen, den är DIN!

968899_10151808479366153_1550587540_n.jpg

Smink: tänk drag Queen! Glamoröst och mycket, du står på en scen långt från domarna så mer är bättre. Men tillbaka till självförtroende, du skall trivas med dig själv så viktigt att du känner dig bekväm i det. Foundation är nog de svåraste, den skall vara brun, inte lika brun som kroppen men brun. Jag valde att inte bli sprayad i ansiktet utav tog bara lite brun utan sol de sista 4dagarna och hade sen en Foundation som va lite brunare än min egen hund ton och avslutade med mörkt solpuder. Fick hjälp med hår och sminkingen utav en makeup artist till Lucia och de kan rekommenderas då du är väldigt trött, uttorkad och nervös på morgonen. Desto mindre du behöver göra själv desto bättre.

1424566_10152069800596153_2072577261_n.jpg

Jag har övat posering med Mette Stensland till Lucia, världens bästa Mette måste jag säga. Så lugnt, tålmodig, söt, varm hjärtad och har verkligen fått mig att känna mig trygg.

Letade runt länge efter någon som ville hjälpa mig, skrev säkert mail till 20st tjejer som jag viste kunde posering innan jag fick kontakt med Mette och det är jag otroligt glad för! Så gör reseurets och finns den bästa utav de bästa och sug åt dig alla tips och trix.

3.png

Hotell rum: ca 500-1000:-/natten. Tips, ta med egna lakan och handukar för de kommer garanterat förstöras utav brun färgen och då får du betala extra för detta.

Start avgift:[/b ]Själva tävlingen brukar ha en start avgift på 500:-, ja det kostar pengar att vara med och tävla.

[b]Sprayning: görs ofta på plats och kostar runt 1000-lappen. När jag tävlade i bikini i våras så köpte jag färg och ordnade med de själv, sparade kanske 200:- på detta med de va de inte värt! Vilket jäkla jobb, de är så värt att betala lite extra för de och få de gjort på plats.

Tävlings licens i Sverige ligger på 800:- och gäller ett helt år.
Sen tillkommer ju eventuella resor till och från tävlingar.

Du får räkna med mellan 6000- 20 000:-, sen går de såklart att komma undan billigare öch det finns tjejer som lägger MYCKET mer än 20 000:- per tävling. Tror mina två tävlings sesonger gått på ca 10 000/styck. Sen tillkommer ju mat, tillskott, semester dagar/veckor på slutet, gym kort osv.

Jag har valt budjet variant på naglar, smycken och bikini. Det är INGEN som vunnit en första plats pga, smycken eller lösögonfransar och det är heller ALDRIG någon som kommer att göra det…

Är de värt det? ABSOLUT!!

Hoppas de va till lite hjälp tjejer

Ha en strålande torsdag och kämpa på för att nå era mål och drömmar <3