Att vara den som dömer…

Jag fick ju möjligheten att döma på Tammerpokalen denna sommar och det var både roligt och väldigt lärorikt och nyttigt.
Nu fick jag verkligen veta hur man som domare ser & uppfattar de som står på scenen.

Man tror sig ha koll på hur man ska stå, bete sig och föra sig på scen. Man tänker på lite vinklar hit och dit, viktigt att stå vridna mot domarna, ngt framåtlutad (för att domarna ofta sitter nedanför oss på scen etc), inte vara för sen med att sätta poserna, le mot och alltid se domarna osv…
& nog har man haft hyfsad koll, men nu vet jag verkligen hur ALLT upplevs där nedifrån domarbordet.

Det finns vissa saker som jag gärna delar med mig av och som jag tycker att alla som ska upp på scen bör ta med sig:

– LE & ha roligt från första till sista steget du tar på scen. Du bedöms HELA tiden du befinner dig på scen, även när du står på sidolinen när andra särbedöms.
Visa att du älskar det du gör, att du vill visa upp ditt resultat & att du är där för att vinna!

– Öva posering MYCKET innan du ska upp på scenen. Om du lagt ned runt ett halvår på att dieta dig i form, men inte prioriterat poseringsträningen, så kanske du inte kan visa upp din verkliga fysik när dagen väl är kommen. & det vore väl grymt tråkigt att tappa någon placering på att du inte kan visa upp den fysik som du verkligen har?

– Sätt poserna snabbt. Vänta inte in den sista för att sedan sätta poserna i hopp om att domarna ska fastna med blicken på dig. Gör hellre tvärtom, var först med posen så har domarna längre tid på att se och bedöma dig.

– Tänk på vart domarna sitter och vänd kroppen ditåt. Står du längst ut på kanten så vänd dig något in mot domarna så de ser dig rakt framifrån. Annars blir det svårt för domarna att ge dig en rättvis bedömning om de bara ser dig lite vinklat från sidan.
Likaså ifall domarna sitter långt nedanför dig, tänk då på att inte stå FÖR bakåtlutad. För då försvinner din överkropp från domarnas blickfång.

– Good Sportsmanship. Ha respekt för domare, medtävlande, publik och speaker. Vi är alla där för att ha roligt och alla har vi kämpat lika mycket. & dessutom vill ju publiken ha en minnesvärd show att titta på.:)

– Tänk på att detta är målet på din långa resa, så kasta inte bort denna korta stund i rampljuset genom att vara nervös eller irriterad på något som kanske inte riktigt gick som det var tänkt. Camouflera istället dina svagheter och lyft fram dina styrkor, det är trots allt det domarna ser just DÄR & DÅ som bedöms.

LYCKA TILL nu alla som ska upp på scen den närmsta framtiden!

Bild 400105