Att lära sig konsten att VILA, why?

När du styrketränar innebär det en stor påfrestning på dina muskler och även resten av kroppen. Din återhämtning i form av vila kommer spegla dina resultat i framtiden.

Om du övertränar din kropp genom att ständigt använda tunga vikter och samtidigt missar en ordentlig vila emellan dina styrkepass finns risken att följande händer:

· Du ger inte dina muskler tillräckligt med tid för att återhämtas, repareras och växa mellan styrketräningspassen. Om dina muskler inte repareras innan nästa styrketräningspass kommer du inte kunna prestera lika bra som om dina muskler hade fått den återhämtning som krävs.

· Du kommer löpa stor risk för skador och infektioner om du inte vilar ut tillräckligt mellan dina styrketräningspass.

· Ork och motivation (mental styrka) kommer så småningom lysa med sin frånvaro.

Viloperioderna måste vara tillräckligt långa för att kroppen ska hinna med att bygga upp en ökad styrka. Denna så kallade ”överkompensationsmekanism” innebär att kroppen, som ett svar på en ökad belastning, successivt bygger upp starkare muskelfibrer, senor, ledband och ligament.

En kanske viktigare faktor vid styrkeuppbyggnad (speciellt när man börjar träna) är en ökad aktivering och synkronisering av motoriska enheter och muskelgrupper. Även denna så kallade ”neuronala aktivitet” kräver viloperioder för att man inte ska bli övertränad.

Bild 401644

Under natten utsöndras viktiga tillväxthormoner som bidrar till att muskeluppbyggnaden blir optimal. Om du däremot inte varvar ned under sömnen, utan endast sover ytligt, och är stressad under dagtid så utsöndrar du stresshormonet kortisol vilket verkar nedbrytande på kroppens muskler.

Därför är det viktigt att både kropp och knopp är avslappnade för att du ska få bästa möjliga återhämtning.

Bild 401627

Den rekommenderade vilan för musklerna är individuellt, men bör ligga mellan minst 48-96 timmar om du belastar dem hårt.

Vill du läsa mer om sömnen och vad jag har att säga om den? Kika in på följande länk:
http://www.fitnesscross.se/?p=ahlson.php&page=4068

Jag lever inte alltid som jag lär, tyvärr, då det gäller vilan. Idag var ett ypperligt exempel på det, även om det inte var mitt eget fel. Men jag kan berätta hur det gick för mig och min träning idag efter den här natten och dagen: DÅLIGT!!

Lyckades inte somna förrän klockan kanske var runt fyra i natt, sedan ringde klocka 07.30 igen då jag skulle hinna ut på en prommis med lillemannen innan jag hade jobb med teamtjejerna hela fm.
Kl 13.30 var jag klar med dem och kl 14.00 var jag bokad på ett möte med banken. Väl hemkommen så borde jag lagt mig på rygg för att vila inför dagens träning, MEN icke!
Helene startar upp X antal projekt här hemma & runt om på stan som inte var klara förrän 19.30. Suck…& då skulle jag försöka ta mig i kragen och prestera på gymmet…
Zeke kollade på mig med en blick som sa allt: SK-T i träningen & mys med mig!
Japp, det borde jag gjort denna gång faktiskt.

Men mitt huvud sa en annan sak och jag tog mig igenom ett rygg- + axelpass på gymmet, inte helt värdelöst, men inte bra heller. Orken fanns bara inte där för att maxa idag.

Ibland är det klokt att ta en extra dags vila om kroppen ber om det, men det gäller att veta om det är kroppslig trötthet eller mental trötthet. Knoppen kan ju lätt ljuga för en bara för att den hellre vill ligga på soffan och kolla film, men kroppen ljuger sällan.
Jag säger bara: lär känna din kropp och ta en dag i taget när det gäller din träning.;)
Normalt gör jag själv så och det är också även därför jag oftast inte kan spika ett exakt träningsupplägg som ska hålla vecka ut och vecka in, utan jag tränar den muskelgrupp som känns fräschast och är i mest behov av och mottaglig för träningen just den dagen.

Jaha…nu sitter jag här igen. Sent som vanligt, blir lätt så när man är ensammen hemma…gräsänka i helgen.
I morn blir det nog en trevlig kväll med tjejerna ute som det ser ut nu, får inte låsa fast mig hemma nu bara för att man dietar och ”det är enklast så”.

Godnatt gott folk, ni som fortfarande är vakna.;)