Ätardag, vad är det?

Ordet ”ätardag” har hängt med länge, ett ganska vanligt ord i vår bransch. Inte minst för de som går på diet inför div tävlingar & plåtningar etc.

För många handlar det om en veckan planläggning om vad man ska inhandla & trycka (ordagrant) i sig just den dagen.
Man ställer klockan redan kl 04.00 på
Morgonen för att snabbt dra sin morgoncardio som slutar vid den morgontidiga butiken där man handlar allt gott Sk-t man kan komma över.
Det kan va allt från nybakat bröd, smör, ost, bakelser, godis, kakor, glass, pannkakor, pizza…listan kan göras lång, VÄLDIGT lång…
Sedan ägnas större delen av dagen, kvällen & halva natten att äta upp allt detta.
Syftet med en ”ätardag” är för många olika. Dels är det för att dra igång förbränningen i kroppen igen, risken är ju annars att den avstannar en del då man hela tiden går på ett kaloriunderskott på dieten. Dels är det för att rädda psyket, att få slappna av & njuta av allt man längtat efter under veckan/veckorna innan.

Bild 646844

Jag däremot hänger inte riktigt på detta med att ha denna brutala ”ätardagen”, vare sig det gäller mig själv eller de jag coachar.
Jag kallar denna dag för ”fyllnadsdag” alt. ”fyllnadsmål” om det bara gäller ett av målen under denna dag.
& varför gör jag det då?
Jo, för att jag ser inte syftet med att trycka i sig en massa ”junk” (om
Man inte är ruggigt svag för detta & absolut inte kan leva utan detta) bara ”för att”. Jag ser hellre att man fyller på med BRA mat, men MER. Som tex att dubbla sitt kolhydratintag under den här dagen mot en vanlig dietdag, men då av samma typ av mat som man äter annars under diet. Sen kanske man unnar sig ett av målen på dan till att slappna av helt & äta det man verkligen vill just där & då.
För Mig brukar det tex bli tacos eller extra mycket Thaimat (mongolisk bufe är super!).
Ska man bygga kvalité så måste man ge kroppen virke av kvalité också!;)

Bild 646845

Men alla fungerar vi olika.:)

När ska man ta dessa ”fyllnadsdagar el mål” då?
Jag går på känslan, det kan man göra när man känner sin kropp väl & när man dietat ett par gånger innan. Då har man oftast lärt sig kroppens signaler & låter sig inte luras av ens eget sug eller hjärnspökena som skriker efter sötsaker.
När kropp & knopp verkligen känns TOM & det nästan värker i kroppen. DÅ behöver du fylla upp & boosta med ny energi.
Idag var en sådan dag för mig… Jag hade kunnat legat kvar i sängen hela dagen, kroppen sa bara nej, nej när jag pallra mig ut för en lugn morgonprommis & hela dagen gick i slowmotion. Formen var tight men tom…det var dags att ändra planerna för dagen…
Istället för träning blev det vila, ryggläge & påfyllnad i form av minst dubbla portioner gryn, potatis, ris & avslutningsvis lite godis framför TVn.:)

I morgon är det jag som är Superwoman igen!;)

Bild 646846