Hinna eller prioritera

En av de vanligaste ursäkterna till att människor inte rör på sig och tränar regelbundet är att dem inte ”hinner”. Livet är så fullt av saker som måste göras och som måste tas om hand, och då kommer träningen i kläm och hinns inte med. Just det ordet hinna borde istället heta prioritera för det är precis det som det handlar om. Prioriteringar. Att värdesätta saker på olika sätt är något som vi gör ständigt, att värdesätta att kunna få sitta i soffan 2 timmar på kvällen istället för en, och därmed inte ha tid till att träna är endast en ursäkt. Att ha så mycket att ta hand om och hinna med skall resultera i att vi tillslut inte hinner med oss själva? Kan vi inte ta hand om oss själva som egentligen borde vara första prio så borde vi egentligen inte hinna ta hand om allt det andra heller, eftersom kroppen är vår enda kropp, den enda vi har som inte går att byta ut. Är det inte den som vi i första hand borde hinna med för att därefter klara av allt annat som skall få plats i våra dagliga liv?

Ingen människa har fötts till att få fler timmar än 24 på vardera dygn. Ingen lever med ett dygn vars timmar är 48 utan alla har vi samma andel som det gäller att ta vara på och prioritera på rätt sätt. Att kunna planera och prioritera dessa timmar och anpassa dem till att ge sig själv mellan 30-60 minuters daglig fokus, är något som alla borde fundera över. Om du istället vänder på tanken från att ”Jag hinner inte” till att ”jag prioriterade inte” blir resutlatet och känslan inte detsamma. Det är enbart du själv som gör valen av vad du vill göra, men att skylla tiden för att bli för knapp så är Du i slutändan inte ärlig mot dig själv.

Det finns så många som har fullspäckade dagar med oroligt fullt schema utan knappt en minut över mellan varje bokad aktivitet. På dagarna kan tiden känns tight och då brukar jag ofta komma med förslaget till att träna på morgonen för att få det gjort. Att börja dagen med aktivitet är något som får kroppen att vakna, ge dig egentid och framförallt i många fall få träningen mer prioriterad. Det som istället behövs göras är att ställa klockan 1 timme tidigare än vanligt, då även med prioritering på att sömnen inte blir mindre utan att även tänka till lite extra och försöka komma i säng tidigare. Lathet eller tidsbrist?

Att kunna säga att man inte har hunnit träna på ett år, borde man istället ställa sig frågan och vända på det, att man inte har prioriterat det på ett år. Om du har tränat tidigare i livet men inte rör på dig längre, hade ditt dygn fler timmar när du var aktiv eftersom du då hann med det?

Att välja att prioritera rätt saker kan i teorin låta enklare än vad det många gånger är i praktiken, men många bäckar små som det så fint heter gör i slutändan stor skillnad. Är 2 timmar i TV-soffan inte värt än 1 timme soffaoch 1 timmes träning när du på köpet mår bättre, blir piggare, mindre stressad och på gladare humör? Sitter du i den sitsen så tänkt ett varv till, vad lägger du dina 24 timmar på?

201512171326452920_sbig.jpg

Ta hand om er och ha en härlig torsdag!

Många kramar från Jenny