5 nyttiga såser till grillkvällen

Grillat kött, grönsaksspett och klyftpotatis! En stående klassiker när det kommer till grillkvällar som alltid går hem. Men för många är tallriken långt ifrån komplett utan den krämiga såsen till maten som pricken över i. Är det dock något man vara uppmärksam över, är det innehållet i köpta såser som ofta är fyllda av energi och dessvärre av det mindre önskvärda sorten. Istället för att då köpa en sämre sås, vad passar då inte bättre än att göra en egen, med bra produkter och råvaror? På några få minuter har du en god och kall som lätt kan förberedas i förväg, där alla baserad på antingen kvarg, kesella eller slätmixad minikeso. Mina top 5 vill jag därför dela med mig av idag till er, hoppas ni kan hitta en eller flera favoriter att testa i sommar!

Tzaziki:
Riven gurka
1 Pressad vitlöksklyfta
Finmald svartpeppar
Lättkvarg/lättkesella/minikeso

Till alla rätter, tsatsiki ligger alltid hos mig i toppen! Fräsch och med tuggmotstånd passar den till såväl kött, fågel och fisk.
Riv gurkan och krama ur den mesta av vattnet. Pressa i en vitlöksklyfta i kvargen/kesellan, lite svartpeppar och den rivna gurkan och rör runt. Späd ev. ut med mer vatten för lösare konsistens på såsen.

Skärmavbild 2017-06-14 kl. 16.44.24.png

Chilisås:
Santa Maria Tacosås + ev, lite Sambal Oelek om man gillar starkare såser.
Lättkvarg/lättkesella/minikeso

Med endast två ingredienser kan det knappt bli lättare. Blanda i någon/några matskedar chilisås i kvargen och rör runt. Späd ev. ut med mer vatten för lösare konsistens på såsen.

Citronsås:
1/2 citron
Citronpeppar
Lättkvarg/lättkesella/minikeso

En riktigt fräsch sås som verkligen passar perfekt till fisk!
Dela citronen och pressa ned saften i kvargen/kesellan. Häll i lite citronpeppar och rör runt! Späd ev. ut med lite vatten för lösare konsistens på såsen.

Avokadosås:
Avokado, mosad
1/2-1 fintärnad tomat
1/2 pressad vitlöksklyfta
1/2 pressad lime
Salt, peppar
Lättkvarg/lättkesella/minikeso

Med en härlig färg och krämighet passar denna sås såväl till grillat som en guacamole till en god tacos!
Mosa avokadon och hacka tomaten riktigt smått. Blanda med kesellan/kvargen och pressa därefter i vitlöken och limen. Salta och peppra. Späd ev. ut med lite vatten för lösare konsistens på såsen.

Zucchini_corn_tacos_guacamole2.jpeg

Twistad Äpple-Tzaziki:
1/2 rivet äpple
1/2 pressad vitlöksklyfta
Salt/peppar

Den klassiska tzazikin med ny touch! Riktigt frisk blir denna sås med äpple i, och passar strålande till både kött och fågel!
Riv äpplet och pressa vitlöksklyftan i kvargen/kesellan. Blanda i lite svartpeppar och ev. lite salt. Späd ev. ut med lite vatten för lösare konsistens på såsen.

Glöm inte att det inte är svårt att äta nyttigt, men det gäller att hitta små saker i vardagen som på lång sikt gör stor skillnad för en mer hälsosam livsstil med bättre kostvanor. Många bäckar små.

Lycka till i köket.
Stora kramar, J.