Brownie med apelsinchoklad & nötter

Finns det något så gott som kombinationen av apelsin och choklad? Om det dessutom är krämigt, superlätt och med otroligt bra råvaror så blir det om möjligt en ännu större fullträff! Samt att den även passar de som är allergiska mot både gluten eller laktos!

För att direkt hoppa till en av huvudingredienserna – bli inte skrämd! Men Du läser rätt, proteinrikt och fantastisk krämighet tillför just dessa svarta bönor, och för dig som inte har testat att använda det i bakverk tidigare, så är det absolut värt att testa! De ger ingen smak utan skapar istället enbart en fantastisk konsistens och saftighet till brownien. En kaka som passar både perfekt i juletid som till sommarkalaset, beroende på dekoration och utseende!

Skärmavbild 2017-12-19 kl. 18.01.41.png

Ingredienser, 1 form ca 15x20cm, ca 4-5personer:
1 paket förkokta svarta bönor, ca 250-300 g.
10 urkärnade färska dadlar
2 ägg
1 dl kokosolja
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
100 g mörk choklad, ca 80%
3 msk steviaströ
Rivet skal från 1 apelsin
Hasselnötter, ca 1/2 dl

Gör såhär:
Sätt på ugnen på ca 175 grader. Skölj bönorna i en sil så att spadet försvinner. Mixa därefter samman de sköljda bönorna med dadlar till en jämn massa.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den antingen i micron försiktigt eller över ett vattenbad på spisen. Riv under tiden apelsinskalet. Vispa sedan samman ägg, smält kokosolja och den smälta chokladen i en större skål.

Rör därefter ned kakao, steviaströ, bakpulver, vaniljpulver och apelsinskal i skålen. Blanda sist ned även mixen av bönor och dadlar till en jämn och fin chokladsmet.
Klä en valfri form med bakplåtspapper, beroende på önskemål av färdig brownie så välj allt från rund, oval eller rektangulär. Häll i smeten i formen och toppa med hackade hasselnötter och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Kakan skall vara relativt kladdig och ”lös” när du tar ut den ur ugnen, då den sätter sig väl när den stelnar. Jag lät min stå några timmar upptill i frysen, innan jag tog ut den för servering. För att göra min brownie extra julfin så skar jag med en kniv och pepparkaksform ut som små portioner, för att sedan dekorera med en liten strimma apelsinskal och hela hasselnötter. Lika bra går det att skära i fyrkanter eller även små, mindre bitar likt en variant på fudge.

Skärmavbild 2017-12-19 kl. 18.02.00.png
Skärmavbild 2017-12-19 kl. 18.01.52.png

Låt det smaka och Du kommer inte att bli besviken!

Ta hand om Er och ha en fantastiskt God jul.
Starka kramar, J.