Styrkelyftets år?

Ja så verkar det vara för mig i alla fall. Jag har helt lagt mitt fokus på styrkelyftandet ett sen jag var på VM i AF i september. Eller ja.. det vart väl några veckor där som gick åt till att köra lite byggarträning i Vegas med sundsvallsgrabbarna. Efter det var det väl starten för det i alla fall.

.

Jag har försökt att köra tre pass i veckan med böj, bänk och mark. Har ju som vanligt lite strul fram och tillbaka med mina knän men som tur är mår de bra nu så länge jag underhåller dem ordentligt plus att jag får suverän hjälp av Andreas på LKAI-Kiropraktorn med att hålla kroppen i trim! Han är en klippa!!

.

Så vad har hänt här sen senast helt enkelt… senaste uppdateringen gjorde jag inför SM i somras. Jag kom alltså tvåa efter Gliza i klassisk styrkelyft och vart så tävlingssugen så att jag bestämde mig att panikdieta lite till SM i AF. Jag hade då tre veckor på mig att dieta från att jag bestämde mig att köra. Vill ni höra mer om det så kan ni lyssna på Body Radio där jag var med inför det här https://www.body.se/artiklar/radio/20130729/den-ul
timata-fysiken.

.

Väl på SM så gick det klart över förväntan. Jag gick till formen klart bättre än jag trott vara möjligt och det gav mig en första plats i poseringen. Efter en lång säsong av bara SL-träning så var ju inte chins och dips på topp men kom ändå tvåa i chinsen och var bara en dip efter Jim och Rookie som delade på första platsen där. Det gav mig en tredje plats i styrkan och då var det bara rodden kvar. Poängmässigt stod det bara mellan mig och Rookie och där kände jag mig trygg, ska inte förlora en roddrond mot honom. Kom etta i även rodden och det räckte till guldet. Mycket otippat men väldigt roligt.

.

Jag vart således uttagen till VM igen. Där hann jag slipa till formen ytterligare och den var mycket bra tycker jag själv. Jag vann även poseringen på VM, dock var det ingen rodd här utan en poseringsrond till med poäng istället. Jag vann båda dem. Dock delade de också styrkan till två ronder. Detta var inget som gått ut med info innan tävlingen så jag vart ganska förvånad när de ropade upp mitt namn som tvåa. Jag hade kommit trea i styrkan hade vi räknat på förhand och Rookie etta. Jag vann poseringen båda ronderna och Rookie kom tvåa. Jag fick inte ihop det eftersom det borde gett mig 1+3+1=5 poäng och Rookie 2+1+2=5 poäng. Där ska ju poseringen ha favören vilket borde gett mig guldet. Men nu räknade de alltså styrkan som två ronder dvs för mig 1+2+3+1=7 poäng och för Rookie 2+1+1+2=6 poäng. Återigen, precis som på SM, var det en dip som stod mellan mig och andraplatsen i styrkan. Den här gången var det istället Rookie som fick ställa sig högst upp på pallen, och vem är mer värd att vinna ett VM-Guld än honom?! Välförtjänt minst sagt!! Jag har sagt det förr men gör det gärna igen, GRATTIS Rookie! Det där guldet är du så jäkla värd min vän!! 🙂

.

Efter VM hann jag med två DM i Styrkelyft också, ett klassiskt och ett vanligt. Dock tävlade jag bara på dem för att samla poäng till laget samt kvala till SM det här året. Så resultaten där var ganska modesta.
Men i december var det dags för lag-SM i Sundsvall. Där tävlade jag på lördagen i klassisk SL med Petter och Tobbe. Vi lyckades ta hem guldet efter en hård fight. Mest nöjd var jag med min mark den dagen. Tanken var att gå på svenskt rekord i knäböjen men jag böjde grunt på andra och fick gå om på den vikten. Men i marken fick jag chansen att gå på 300kg! Det har varit ett mål i många år nu och när den dessutom gick lätt upp var jag såklart väldigt nöjd med tävlingen!

Det här året har som sagt fått gå i styrkelyftets tecken och det är väldigt roligt just nu. Böjen har gått väldigt bra och jag tycker att jag har lyckats utveckla min böjteknik en hel del, mycket tack vara Petter Jonsson som ständigt är med och ger mig tips, tankar, reflektioner och förslag på förbättringar. Otroligt tacksam för hans hjälp! Och såklart även min Coach Peter Pepz Jegefalk som alltid finns vid min sida. Vi har även bestämt oss för att börja hjälpa lite fler atleter tillsammans. Några av projekten har vi redan dragit igång tillsammans, mycket roligt att få arbeta med honom! Han är verkligen grym!! Vi försöker alltså att hjälpa de som vill satsa på att tävla eller att utveckla sig själva inom styrkelyft och/eller fitness. Jag får väl uppdatera lite hur det går för några av våra atleter här under våren. Några har satt Body Classic 3 maj som första tävling för året. Där kommer det ju att på AF med hinderbana, riktigt roligt att den är tillbaka 🙂

.

Jag har även hunnit med årets första tävling redan. De flyttade årets klassiska DM för oss till serie 1 så förra helgen var jag i Nässjö och tävlade. Målsättingen var att få med mig två svenska rekord hem.

.

Såhär gick det:

DM i klassisk SL klass -93kg 2014
Knäböj 255,5kg (svenskt rekord)
Bänkpress 165kg (tangerat tävlingspers)
Marklyft 300kg (tangerat tävlingspers)
Totalt 720,5kg (svenskt rekord)

Det gick alltså vägen. Två svenska rekord med i bagaget. Så nu är det bara till att jobba vidare mot SM i sommar. Målet är att dieta ner mig i klass -83kg i sommar igen och så får vi se vad man kan prestera där. 🙂