Tiden efter diet

Hej!

Jag tänkte ta upp lite om hur jag tänker mig att jag ska gå tillväga efter dieten, vilket passar bra vi fått in en fråga just om det.

”Har ni satt någon planering för hur ni ska träna & äta efter tävlingen. För att komma i en hälsosam balans?”

När det kommer till maten vill jag dra nytta av näringsrik och hälsosam mat precis som jag gör nu, men med lite mer frihet och i mängden mat på tallriken. Kroppen kommer vara som en svamp och då vill jag självklart samarbeta på ett bra sätt och ge kroppen den näring som den behöver. Jag vill inte hamna i socker- och skäpmatfällan, vilket jag gjorde efter förra dieten. Nu har jag en del erfarenhet och vet hur det kommer kännas mentalt efter en avslutad diet. Majoriteten av dem som tävlar, speciellt dem som kör sin första tävling, känner en viss tomhet när allt är över. Det är inte konstigt eftersom man har varit så målinriktad under flera månader och ätit strikt efter ett kostschema. Man kan få en känsla av ”Och nu då?”.

Mitt tips för att undvika att hamna i osunda kostvanor och att äta allt man ser i sin väg är att ta hjälp av sin coach ytterligare 1-2 månader för att sakta gå upp i vikt och hitta tillbaka till en balans i kroppen. Men om du vill köra på egen hand så kan jag rekommendera att fortsätta med dieten men succesivt minska på din cardio och öka dina kalorier. Låt din kropp & knopp hänga med i din viktuppgång, för upp i vikt ska du, en tävlingsform är ingen hållbar livsstil. Lyssna på kroppen, är du hungrig eller är du bara sugen? Tänk ett steg längre. Visst vill du ge din kropp näringsrik mat som optimerar din träning och främjar din hälsa? Om du är sugen på skräpmat, ställ dig frågan, hur mår du efter du ätit det? Självklart kan du välja att äta den maten du verkligen är sugen på till en lagom mängd när det är helg eller på festligheter men fortsätt gärna med clean mat på vardagarna. Försök att se vägen tillbaka till vardagsformen som ett projekt, precis som du sett din tävlingsdiet.
Jag vet inte vad som passar dig bäst och vad du vill, men jag talar utifrån mina egna erfarenheter.

Än har jag inte bestämt om jag ska ha min coach till hjälp efter tävlingen eller om jag ska styra min kost själv. Just nu håller jag på att bolla mina tankar lite med mig själv. Det jag vet är att jag längtar efter att mixa ihop olika bra och näringsrika recept med bra råvaror i köket då jag även älskar att bjuda andra på mat! Men tiden kommer till det också.

När det gäller träning så har jag inte satt ihop något speciellt träningsschema ännu. Jag måste erkänna att jag blivit lite småkär i morgoncardion, men jag lovar inte att den kommer att komma in i mitt schema men det är mycket möjligt. Dock vet jag att jag älskar gymträning så kroppen kommer jag ha uppdelat på gymmet under en vecka. Jag vill fokusera på att bli starkare och bygga på mer muskler. Det kommer nog att se ut som såhär: styrketräning 4-5 gånger, en morgoncardio samt lägga in några härliga promenader i veckan när jag känner för det.

Diet6.jpg

Denna bilden är tagen på julafton 2017 och då vägde jag runt 62-63 kg. Det är en form som jag kommer eftersträva och hitta tillbaka till efter min diet. Sedan ytterligare vill jag gå upp till runt 65 kg, där jag vet att jag kan ligga stabilt. I dagsläget väger jag runt 58 kg, inte så mycket på mina 174 cm. Jag säger det återigen, vikten jag ligger på nu är endast för att jag tävlingsdietar, den är ingen hållbar livsstil.

Ta hand om er!

Kram Lisa