Yngves kostdagbok fr.o.m. 08/12 – 08

Home Forums Dagböcker Yngves kostdagbok fr.o.m. 08/12 – 08

  • This topic is empty.
Viewing 15 posts - 421 through 435 (of 446 total)
  • Author
    Posts
  • #1066633

    6/8 Måndag v32/2012

    Visningar: 19413

    Vikten går stadigt ner, är nu under 110kg.

    Har börjat käka korngryn igen till middag igen, efter flera års uppehåll.

    Korngryn verkar riktigt anabolt på mig, då jag aldrig fått sån muskeltillväxt varken förr eller senare, som när jag åt det regelbundet på 90-talet. Dock är inte korngrynen lika bra kvalitetsmässigt längre. De blir inte lika goda och spänstiga, när man kokat dem, som på 90-talet.

    Förklaring till att just korngryn är sån’t dunder skulle kunna vara att de innehåller högre halter niacin än de andra sädesslagen, samt att de är sädesslaget med lägst GI, då ligger ju insulinnivåerna på en lagom hög nivå under lång tid efter måltiden. Om man inte får tillräckligt med niacin i kosten, kan kroppen tillverka niacin ur den essentiella aminosyran Tryptofan, huruvida detta skulle hämma muskeltillväxten låter jag dock vara osagt.

    Åt och äter även mycket baljväxter, som är rika på folat, vilket är ett mycket viktigt vitamin för muskeltillväxten. Kvinnor som har mild brist på folat, föder ofta barn med lägre vikt än andra kvinnor. Vilket beror på att folat verkar i proteinsyntesen. Fullkorns rågmjöl har fullgott innehåll av folat och är det överlägset folatrika fullkornsmjölet.
    Det sägs ju att man har råg i ryggen om man är en kraftkarl och det kan mycket väl vara för att man lagt märke till att just råg är bra för detta.

    #1067526

    21/8 Tisdag v34/2012

    Visningar: 19753

    Har lagat lite mat sen senast:

    [img=http://www.nyttgrepp.se/matbild_aug_2012_no1.jpg]Rostat grönsakerna 175grader i 25 minuter, tillsatt efter, kokta korngryn.[img=http://www.nyttgrepp.se/matbild_aug_2012_no2.jpg]Rostat potatis, morot och palsternacka 175 grader i 25 minuter, därefter resterande grönsaker i blandat och 25 minuter till på 175 grader.

    #1067937

    Torsdag v35/2012

    Visningar: 19993

    Lagade grönsaker i Dijonsås idag. d.v.s. morot, vitkål, lök, champinjon i dijonsås, gjord på mjölk, dijonsenap, gurkmeja, dragon, samt vetemjöl. Tillsatte matvete och kidneybönor på slutet.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/gronsaker_dijonsauce.jpg]I Söndags lagade jag vegopizza på palsternacka, rödlök och päron, som jag visat i denna tråd tidigare.

    Avslutade med helt hemgjord limefromage, gjord på 3 ägg, 2 dl lätt cremefraiche, 1 dl keldamellangrädde, 1dl strösocker, en limefrukt, samt 3,5 tsk gelatinpulver och 3,5 msk vatten.

    Bilden lite dålig, men ni ser den ljuvliga färgen:[img=http://www.nyttgrepp.se/limefromage.jpg]

    #1068101

    Söndag v35/2012

    Visningar: 20048

    Wokade grönsaker i oliv/rapsolja i fredags. d.v.s. kidneybönor, morot, vitkål, lök, kantarell, samt tomat. Serverat med emmervete.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/minstandv35_2012.jpg]Fortsätter köra, så nära vegankost som möjligt, men har lagt till sill för D-vitamin, då nivåerna blitt lite väl låga.

    Så i Augusti åt jag följande som inte var vegankäk:

    2,37 kg sill
    6st styckglass
    3st portioner chokladpudding
    5,6 l mellanmjölk
    2,25kg keso
    125g brie
    2 wienerbröd
    1 l lättfil
    4hg pizza ost
    2dl mellangrädde
    2 dl creme fraiche.
    Ett snitt på 832 kcal per dag, men då jag har ätit omkring 3250 kcal per dag, samt ca 1kg per dag från frukt & grönt, så tycker att jag kört ganska strikt i.af. 3/4 delar av energintaget från vegetabilier.

    Som jag nämnt, så åt jag mycket mjölk produkter tidigare, runt 30l mjölk och 15 l fil + keso per månad, så i mina ögon är det en förbättring av kosten. Även vikten har gått ner, i början på Augusti var snittvikten över 12 dgr 111,3kg och nu har morgonvikten legat stabilt på 110 kg hela veckan.

    #1068227

    Tisdag v36/2012

    Visningar: 20065

    I Söndags gjorde jag palt med kidneybönor, enl. ett recept på pitepalt.
    Det ser inte speciellt gott ut, men det mätta bra.
    Paltdeg görs på rå potatis, kornmjöl, samt vetemjöl.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/vegopalt.jpg]

    #1068359

    Torsdag v36/2012

    Visningar: 20108

    Idag gjorde jag marmorerade ägg:

    [img=http://www.nyttgrepp.se/stouteggs.jpg]

    #1068443

    Fredag v36/2012

    Visningar: 20152

    Idag gjorde jag marmorerade ägg igen men ökade tiden i färgbadet med 10 minuter, samt tog mer thé:

    [img=http://www.nyttgrepp.se/stouteggs2.jpg]Då blev det som jag ville med marmoreringen.

    Igår gjorde jag currygryta:[img=http://www.nyttgrepp.se/currygryta.jpg]

    #1068524

    Söndag v36/2012

    Visningar: 20165

    Igår lagade jag, vad jag kallar min standard fast med potatis istället för matvete.
    Wokat i traktör panna, kidneybönor, vitkål, morot, lök & portabello med oliv/rapsolja.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/potatis_min_standard.jpg]

    #1068627

    Måndag v37/2012

    Visningar: 20183

    Har ett bra ställe med nässlor, så idag lagade jag nässelsoppa.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/nasselsoppa.jpg]

    #1068770

    Torsdag V37/2012

    Visningar: 20243

    Idag bakade jag och en vän brezels. Det är ett bröd som får sin speciella yta, av att man doppar degämnena i 5%:ig kaustiksodalösning innan man gräddar dem. För övrigt är brezels vanligt under oktoberfest som tilltugg till ölen.

    RECEPT 20 BREZELS

    Gör en fördeg

    20g jäst
    250g vatten
    375g vetemjöl

    Lös upp jästen i vattnet,
    Tillsätt mjölet.
    Knåda i maskin eller förhand i 10 minuter.
    Låt jäsa 2-3h i rumstemperatur.

    Bortgörning

    Väg upp mjölken och tillsätt salt 10g, smör 50g och 10g honung, samt fördegen.
    Tillsätt 450g vetemjöl.
    Knåda för hand eller i maskin i 15 minuter.
    Lägg degen i en bunke och täck med plast, låt vila 30 minuter.

    Dela degen på mitten och dela varje halva i 10 stycken ämnen
    Rulla varje ämne som ett korvbröd och låt vila 5 minuter.

    Rulla ut ämnena 45 cm långa lite tjockare på mitten. Forma till kringlor och sätt dem på plåt. låt vila ca 45 minuter.

    Koka en lösning av kaustik soda

    Väg upp 100 g kaustiksoda av livsmedelskvalité i en 3 liters gryta.
    Häll på 1l vatten och låt koka upp.
    Ta av från plattan och tillsätt ytterligare 1l vatten, temperaturen skall ligga på 40 grader.

    Gräddning

    1. Sätt ugnen på 225 grader.
    2. Kontrollera tempen på lagen, skall vara 40 grader.
    3. Ta på gummihandskar, skyddsförkläde och skydds glasögon.
    4. Sätt en kringla på en hålslev och sänk ner som hastigast i lagen och lyft sedan av kringlan från hålsleven och placera på en bakplåt med bakplåtspapper.
    5. Ev. Strö på lite flingsalt.
    6. Baka bröden gyllenbruna i 12-15 minuter.

    KLART

    OBS Att kaustiksodalagen reagerar med degen till en skorpa som smakar lite som salta pinnar och är därmed inte längre frätande.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/brezel_i_lag.jpg]Här doppar jag ett degämne.[img=http://www.nyttgrepp.se/brezels_pa_plat.jpg]Här lägger jag upp en brezel på plåten.[img=http://www.nyttgrepp.se/bagarn_med_brezels.jpg]Här är mäster med det färdiggräddade brödet.

    DON’T TRY THIS AT HOME, KIDZ!!!

    #1068900

    Lördag v37/2012

    Visningar: 20276

    Igår gjorde jag rabarbersoppa, en av de bästa dryckerna som finns i mitt tycke!

    [img=http://www.nyttgrepp.se/rabarbsoup.jpg]Skär 175-200g rabarber i slantar ca 5 mm tjocka.
    Koka i 8dl vatten med 75g socker, tills slantarna lösts upp.
    Tag 2 dl vatten och 3msk maizena i en shaker och skaka om. Häll direkt ner i rabarbersoppan.
    Koka upp och låt sjuda 2 minuter under omrörning.
    Tillsätt 1/2 krm havssalt.
    Låt svalna.
    Servera.

    #1069018

    Måndag v38/2012

    Visningar: 20322

    Igår gjorde jag sorbet på bl.a. öl & grapefrukt.
    [img=http://www.nyttgrepp.se/sorbet.jpg]Och eftersom det är äggvita i sorbet, så blev det två äggulor över, dessa rörde jag ihop med ett helt ägg och 1 msk standardmjölk och stekte upp, skar i fyra bitar och lade upp på två skivor pumpernickel, tillsammans med röd paprika.[img=http://www.nyttgrepp.se/omelettmacka.jpg]

    #1069335

    Söndag v38/2012

    Visningar: 20391

    Lite rysk rödbettssoppa s.k. Borstj!

    [img=http://www.nyttgrepp.se/bierborstj.jpg]Och helt hemgjord chokladpudding.[img=http://www.nyttgrepp.se/porterpudding.jpg]

    #1069479

    Tisdag v39/2012

    Visningar: 20424

    En belgisk våffla med vispgrädde & hallonsylt.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/vaffla.jpg]Sen kom jag på en helt ny användning av en Kikkoman sojaflaska. Har fyllt den med olja. Gör det lätt att sätta en droppe olja i varje fack på plättjärnet.[img=http://www.nyttgrepp.se/oljedroppflaska.jpg]Så jag stekte upp lite plättar:[img=http://www.nyttgrepp.se/plaettjaern.jpg]

    #1069615

    Torsdag v39/2012

    Visningar: 20473

    Idag hitta jag ett recept som var nerskrivet 2005 av en gammal kokerska i släkten.

    LINSSOPPA 14/12-2005

    1 1/2 dl. gröna linser (torra 125g)
    150g gullök
    150g morot
    130g palsternacka
    190g rotselleri
    170g purjolök
    125g broccoli
    2 st vitlöksklyftor
    2 st grönsaksbuljongtärningar
    2 msk rapsolja
    1 l vatten
    1 tsk kyndel
    1 tsk timjan
    Några klipp persilja.

    Koka upp vatten o en tsk salt i en 1 1/2 liters kastrull. koka linserna direkt utan blötläggning 20 min.
    Skär ner grönsakerna och lägg i en 3 liters kastrull tillsammans med vatten, buljong, olja o kryddor koka upp och låt småkoka under lock i 20 minuter, tillsätt till sist de kokta linserna.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/margyssoppa.jpg]

Viewing 15 posts - 421 through 435 (of 446 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.