Yngves kostdagbok fr.o.m. 08/12 – 08

Home Forums Dagböcker Yngves kostdagbok fr.o.m. 08/12 – 08

  • This topic is empty.
Viewing 11 posts - 436 through 446 (of 446 total)
  • Author
    Posts
  • #1069686

    Fredag v39/2012

    Visningar: 20483

    Igår gjorde jag sorbet på bl.a. jordgubbar och balsamvinäger. blev riktigt gott (och dyrt).
    [img=http://www.nyttgrepp.se/jordgubbssorbet.jpg]

    #1072742

    Tisdag v52/2012

    Visningar: 21697

    Har bakat en kopia på Fazers rågkusar, för 14 kr/kg. Kallar dem för Askil Sturessons rågkusar.
    Rågmjöl, rågsurdeg, grahamsmjöl, samt vetemjöl special.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/raagkusar.jpg]Gjorde även falafelkorv, efter en egen idé, det är ju inte helt vegetariskt, tänker på ägg och grisfjälster, men det funkade.[img=http://www.nyttgrepp.se/falafelkorv.jpg]

    #1072792

    fredag kväll v52/2012

    Idag hann jag bara äta en rejäl frukost på morgonen, så på kvällen behövdes en rejäl måltid. Hämtade lite inspiration från det Finländska köket och gjorde en rotsakslåda på 150g vardera av potatis, morot och kålrot, som jag skar i stavar, dessutom en gul lök i klyftor och 85g kokt vikt kidneybönor. Fyllde på med en smet av 1dl grädde 1/2dl mellanmjölk och 3 hela ägg. Ca 45 minuter i ugnen på 225 grader.

    #1072837

    Måndag kväll v01/2013

    Visningar: 21810

    Fortsätter med experiment till en budget matsedel, denna gång med crepes.

    Crepesen lagas med lika delar vitabönor (25g torrvikt), kornmjöl, samt vetemjölspecial, dessutom ett ägg-large och lite mellanmjölk. Allt blandas och mixas, innan stekning.

    Fylls med vitkål, morot, lök och champinjon, fräst i lite raps/olivolja, rett med vatten, grönsaksbuljong och lite vetemjöl. Kryddat med svartpeppar, kikkoman och oregano.

    #1072904

    Fredag v01/2013

    Visningar: 21864

    Igår sattes, en rågsurdeg och vid 13 tiden idag, hade den jäst klart. Lade då i mer mjöl och vatten, så nu skall den höja sig något, innan den slevas upp på formar och gräddas. Skall bli s.k. pumpernickel, surdegsjäst fullkornsrågbröd med hela rågkärnor. Använder Kungsörnens ekologiska rågmjöl, som har högre proteinhalt 11g/hg, än det vanliga rågmjölet med ca 8,5g protein. Ger bättre bakegenskaper, speciellt viktigt då man bakar pumpernickel, som ”inte får” innehålla vetemjöl.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/pumpernickel.jpg]Idag gjordes sista rätten till budget kokboken, nämligen Vitabönor och grönsaker i dijonsås med dragon.[img=http://www.nyttgrepp.se/dijongryta_v01_2013.jpg]Sen skall den ”bara” näringsberäknas och prisberäknas, samt göra ett likaledes kostupplägg, baserat på budget kosten.

    #1073687

    Onsdag v05/2013

    Visningar: 22072

    Lite Finsk matlagning på hög nivå!

    [img=http://www.nyttgrepp.se/morotslaada.jpg]Morotslåda gjord på morot, ägg och risgrynsgröt.[img=http://www.nyttgrepp.se/kaalrotslaada.jpg]Kålrotslåda gjord på kålrötter, ägg, mjölk, sirap och fullkorns couscous.

    Lite internationell matlagning, från Jan Hedh’s nya bok ”Passionerat hantverk på Olof Viktors”[img=http://www.nyttgrepp.se/citronsorbet.jpg]Citronsorbet gjord på lika delar citronsaft, vatten, socker och mjölk, samt ciselerat skal från en av 5 citroner.

    #1073727

    Torsdag v05/2013

    Visningar: 22115

    Här en bild från mitt 50 års kalas:

    [img=http://www.nyttgrepp.se/sushimiddag.jpg]Sushi tallrikar på Japanskt hemmavis, d.v.s. man gör det inte så märkvärdigt, utan lagar sushiris och lägger upp grejerna snyggt kring det. Här vilar kallrökt lax toppad med aramealger på en bädd av sushiris, kringgärdat av sallad och på salladen i de fyra väderstrecken vit sparris.

    #1074763

    Onsdag v10/2013
    Visningar: 22770

    Nu har Askil ”uppfunnit” en gainer för 20 kr/kg.
    800g polenta majsmjöl, blandas med 200g sojamjöl.
    4dl vatten & 4dl mellanmjölk kokas upp på 4:an (av 6 lägen)
    125g av gainern vispas i och får puttra på eftervärmen i 5 minuter.
    Rör i ca 30g russin och kyl därefter i diskhon 2 x 5 minuter.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/polenta-sojagrot.jpg]Askil hann även baka baguetter under dagen.
    Askil bakade denna gång med 20% kornmjöl.
    Blev bättre än med 33%[img=http://www.nyttgrepp.se/kornbaguette.jpg]Recept sök på ”Rick’s förjästa baguetter” Vill du ha samma smak som mina dividerar du mjölmängderna med 5 för kornmjöl, sen multiplicerar du denna mängd med 4 för vetemjöl.

    #1074986

    Tisdag v11/2013
    besökare: 23027

    Här en bit falafellimpa, med potatis och grönsaksfräs (morot, portabello, röd paprika och vitkål).

    [img=http://www.nyttgrepp.se/falaffellimpa2.jpg]

    #1075355

    Måndag v13/2013
    Besökare: 23521

    Igår gjorde vi Trollets ölglass.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/aleglass.jpg]Separera 6 äggulor från vitorna.
    Vispa gulorna pösiga med 1 dl socker.
    Rör i 1,5dl mellanmjölk.
    Värm på 3:an till 72 grader.
    Kyl i vattenbad 2 x 5 minuter.
    Rör i 3 dl grädde, rör sedan ner 1,5 dl Hobgoblin eller annan mörk ale.
    Häll upp på en 1,5l glasbytta och frys in.
    Vispa om varje timme, tills det är lagom tjockt.
    Låt stå och frysa klart över natten.
    Ta ut ur frysen 15 minuter innan servering.

    #1078675

    Måndag v34/2013 28844 visningar

    Gjorde äkta jordgubbsglass i Onsdags och då blev det 5 äggvitor över och på Torsdag morgon gjorde jag maränger av dessa. De cremefärgade bitarna är marängerna.

    [img=http://www.nyttgrepp.se/glass_o_maraeng.jpg]Veckan innan gjorde jag och en vän 2,8kg Gain Müsli.
    OBS ingen reklam, myslin är endast för eget bruk.[img=http://www.nyttgrepp.se/mysli_vaegning.jpg]

Viewing 11 posts - 436 through 446 (of 446 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.