Del 2 av artikeln Muskulösa ben! Ingvar Larssons VM-träning! Alla delar av artikeln:
Muskelkänsla är A & O
”Visst kan jag även idag köra på dessa vikter om jag vill. Men det är ingenting jag strävar efter. Istället håller jag mig till betydligt lättare vikter. Dessa vikter som gör det lättare att uppnå bättre ”muskelkänsla”, är idag mitt recept till muskeluppbyggnad.
Numera ligger mitt settal för varje muskelgrupp på 15-16 set. Träningspassen pågår i minst 50 minuter upp till en och en halv timme. Den här lätta träningen gäller för samtliga muskelgrupper. Jag har dock behållit delar av den tunga träningen med tre månader i stöten, ett par gånger per år. Januari, februari och mars utgör årets första tunga månader. April blir därmed en vanlig, dvs lättare, träningsperiod. Så här tränar jag tills det vankas tävling. Då är det dags för maximal muskelkontakt igen och ett uttröttande antal repetitioner. Det blir även en hel del pyramidträning under denna intensiva, men roliga, period. Eftersom inget av mina träningspass liknar ett annat, så följer jag speciella riktlinjer.
Vad gäller armarna så tränar jag biceps och triceps om vartannat. Efter tre set med sittande hantelcurl, tränar jag t ex tricepspress från pannan i 3 set. Därefter blir det biceps igen, osv.
Bröst ligger just nu som prioriteringsmuskelgrupp, varför jag kör den separat eller tillsammans med axlarna.
Många bodybuilders har en förmåga att med förkärlek träna vissa muskelgrupper mer än andra. Detta beteende grundas oftast på att somliga muskler svarar bättre på träningen än andra, vilket gör dessa till de roligare att träna. Det här leder i sin tur till över- och underutvecklade muskelgrupper.”
I Ingvars fall gav den hårda friidrottsträningen resultat i form av en tvättbrädesliknande magmuskulatur och ett par mycket bra utvecklade vader. Killen gick kort sagt omkring och var ständigt ”stenhård” i kroppen. Bröstet var på den tiden den muskelgrupp som ”svarade” bäst och som idag av okända orsaker stagnerat. Därav, som tidigare nämnts, sker en prioritering av just denna muskulatur.
Äter det mesta
Bra muskelkänsla samt kontinuerlig träning går hand i hand med bra kost, då det handlar om att bygga muskler. Detta var något som Ingvar inte hade en aning om då han började med bodybuilding. Idag är han något av en expert på området! Ingvars största mat- och kalorikälla är ris.
Till detta för byggarsläktet oumbärliga lilla korn, brukar Ingvar äta den icke helt okända fisken tonfisk. Men, poängterar han:
”Jag äter väldigt gärna vanlig husmanskost flera gånger i veckan för att inte tala om kinamat, mums! Det brukar slinka ner en och annan hamburgare också. Men bara under lågsäsong förstås.”
Inför en tävling är menyn något ändrad. Framför allt utgörs det största kalori- och kolhydratintaget av ris eller potatis tillsammans med något proteinrikt, dvs torsk, tonfisk eller kyckling.
Förutom långsamma kolhydrater och protein dricker Ingvar stora mängder vatten. Ja, det blir sisådär fem liter om dagen. Denna stora mängd är nödvändig för att underlätta transporten av syret ut till musklerna, och slaggprodukterna från dessa. En muskelcell består till 90 % av vatten vilket förklarar vattnets betydelse i muskeluppbyggnadsprocessen.
Kilona rasar av…
För att kunna komma i bra form till en tävling krävs det att man sköter kostbiten, annars är det kört.
Att ha en bra muskulatur är grunden. Men om det finns ett lager med fett som döljer den, blir det naturligtvis poängavdrag. Definitionen är ”livsviktig” för en tävlande bodybuilder.
Ordet, ”deff” som du säkert ofta hört, kommer från det engelska ordet ”definition”. En väldeffad muskulatur, är väl synlig.
Och ”deff”, det är något som Ingvar har gott om. För det kan väl knappast ha undgått någon att ha sett denna bodybuilders unika separation av lårets utsida. Själv förklarar han detta fenomen med att det möjligen kan vara följden av en i knäleden felaktig vinkel vid djupa knäböj.
”Det är så lustigt med mig, för det verkar som om jag har det hela inprogrammerat. Ja, folk skulle se mig några veckor före en tävling. Då ser jag inte ’rolig’ ut.
Men det är som om kroppen börjar fatta vad det hela rör sig om när det är cirka två veckor kvar till tävlingsdagen. Plötsligt stiger förbränningen och det som ska bort formligen rasar av. Jag är bara tacksam för att det alltid går vägen, hur mörkt det än kan verka, bara några veckor innan.
Som jag nämnde tidigare så tror jag att det finns en formel för hur man lyckas med dieten. Du har den i rutan här intill.
Jag kommer att göra vissa ändringar i mitt deff program. Det innebär främst att jag tidigarelägger själva aerobicperioden. Hittills har jag påbörjat denna period sex veckor före tävlingsdatum, vilket jag upptäckt är alldeles för sent. Följden har blivit att jag varit tvungen att hålla ett ganska lågt kalorital per dag. Därför ska jag sätta igång med morgonpromenaderna redan 15 veckor före tävlingsdatum, dvs samtidigt som jag påbörjar deffen.
Mitt kaloroiintag inför SM låg på cirka 3 500 kcal (från deffens början). Sista veckan höll jag mig omkring 2 000 kcal.”
Satsa som proffs?
”Att komma tvåa på ett VM känns underbart, även om det hade suttit fint med ett guld. Jag har ju varit fyra i VM två gånger tidigare, så detta kändes ändå som en stor seger. Många har frågat mig om jag skall bli proffs nu. Mats Kardell blev ju proffs efter sin andraplats på VM i Australien 1988. Men jag tvekar. Jag tror att jag förblir amatör ett tag till. Då vet jag att jag är med och kämpar i toppen. Något som knappast är realistiskt i proffssammanhang.
Men om ett år eller så, kanske detta blir verklighet trots allt. Jag måste smälta alla intryck, innan jag kan bestämma mig”.
B&K:s team lämnar med välfylld bil (har du någon gång sett hur mycket fotoblixtar, kameror och tillbehör det behövs för en lyckad fotosession?) Alingsås.
Ingvar kommer att ta det lugnt några veckor, innan han åter kastar sig, in i träningen. Ingvar Larsson är numera ett respekterat namn internationellt.
1992 kan bli året då han utses till världens bästa tungviktare.
Ja, det skulle förvåna oss om så inte blir fallet! Lycka till, Ingvar!
Alla delar av artikeln: