Ledare: Hett höstnummer utan svamp – axlar i fokus

Eftersom vi här på tidningen har sällsynt bra hörsel (eller bara stora öron), så når de flesta rykten oss ganska tidigt. Och några av de namn som nämnts bland dem som förbereder sig allra flitigast är minst sagt uppseendeväckande, för att inte säga sensationella. Vår bevakning vid årets tävling kommer att vara väl tilltagen. Ett fylligt reportage från dessa drabbningar kommer i en senare utgåva.

Ett annat evenemang som drar till sig allas vårt intresse är Mr Olympia. Denna gång smäller det i mitten av oktober, och även här tjattras detför fullt. Till i år har arrangören AMI/Weider vidtagit ett gäng förändringar, och de flesta till det bättre. Mer prispengar, bättre lokaler, större expo, en wild card-tävling dagen innan (där de som ännu inte kvalificerat sig får en sista chans), tillhör de största av dessa. Från de styrande i proffsdivisionen har det dessutom gått ut en tydlig markering om att utstående magar och breda midjor kommer att dömas ner i år. Vad detta betyder för den regerande mästaren kan man ju spekulera i. Så då gjorde vi det. På sidan 60 kan vi här presentera HELA startfältet. Och det i den ordning de kommer att hamna när dammet lagt sig. Kalla oss gärna kaxiga, men vår kristallkula brukar stå oss hyfsat bi.

En av de som kommer att flexa för fullt där i öknen är den lågmält trevlige Johnnie Jackson. Denne brutalt starke kämpe ligger inne med en enormt packad fysik, som förefaller som gjord för att lyfta tungt. Och det gör han även denna gång, när det stod axlar på schemat.

För den offensive så kan frågan ställas om dessa Olympia-herrar inte kommer att få svenskt sällskap nästa år. Vårt nyblivna proffs Martin Kjellström satsar nämligen för fullt på att erövra även den nordamerikanska kontinenten. Vi träffade Martin, slet in honom på gymmet, och lät honom visa hur han gjort för att bli så kopiöst stor. På sidan 62 kan du både se och läsa om Martins ansträngningar för att bygga riktigt stora axlar.

Just axlar är en muskelgrupp som omgående hamnar i fokus oavsett om man ämnar tävla eller bara vill vara snygg. Därför har vi ägnat denna trehövdade muskeldel extra stor plats den här gången. Förutom Johnnies och Martins insikter så slår vi ett slag för en av mina personliga favoritövningar – press bakom nacken. Denna smör-och-brödövning för axlarna har på senare tid tvingats på flykt undan belästa nejsägare. Det är dags att ändra på det nu.

Men denna utgåva inrymmer mycket mer än så. På sidan 40 kan du läsa om de 10 mest betydelsefulla faktorerna för att bygga mer muskler. Detta är en unik artikel signerad nutritionistgurun Chris Aceto.

För fitnessvänner kan vi presentera en initierad reseskildring. Ingen mindre än vår egen fitnessikon Carina Isaksson har under sommaren luftat proffsvingarna på andra sidan atlanten. På sidan 52 berättar hon med egna ord om hur hon tog sig dit, om intrycken och om framtiden. Dessutom rapporterar vi från SM i Athletic Fitness, som avgjordes i ett regnigt Göteborg.

Så totalt sett har vi kokat ihop en mustigt packad höstgryta att avnjutas mellan passen. Det finns inga kantareller däri. Men väl mycket annat gott.

I dina värkande musklers tjänst!

Bild 326414

Skriv till BODY, Box 3417, 103 68 Stockholm, märk kuvertet ”Alex”.

alex@body.se