Full fart mot Ironman Pro!

Uppdaterad fredag 17 februari: Roger Svensson, som är med Martin Kjellström i USA inför hans start på proffstävlingen Ironman Pro i helgen, beskriver turerna kring resan och vistelsen i Los Angeles:

”Senare på kvällen åkte vi ner till Gold’s Gym för att köra ett pass. Killen i receptionen undrade vilka vi var? Då plockade Martin fram proffskortet och killen bakom disken önskade oss välkomna att träna gratis under vår vistelse här.”

Breda killar i trånga säten

Tidig söndagsmorgon begav vi oss till Landvetter flygplats för avresan till USA. Vi var ganska pigga, fast klockan var 05:00, för vi hade ju redan försökt ställa om dygnet efter amerikansk tid. Det krävdes ganska mycket planering inför flygresan, då Martin hade börjat sin tömning tidigt denna morgon. Med tömning menas att man bara äter protein, så det blev många proteindrinkar och lådor med kyckling innan vi var framme. Efter incheckningen slussades vi snabbt ombord på ett mindre plan, som skulle ta oss till vår mellanlandning i Frankrike.

Väl ombord intog vi våra platser och förstod ganska snart att detta skulle bli en trång historia, då vi båda är lite bredare än normalt. När flygvärdinnan kom och gjorde sin vanliga koll innan avfärd, log hon mot oss och sa att detta nog inte skulle fungera så bra men att hon hade en lösning på problemet. Vi blev placerade längst fram på en helt egen rad med de vanliga orden: ”Hoppas att herrarna får plats och att resan blir trevlig.”

När vi sedan landade i Frankrike möttes vi av en jätteflygplats och en kö till passkontrollen som hette duga. Vi hade ju lite tidspress, så jag och Martin fick skapa oss en egen liten väg fram. Jag gick först för att bana väg och Martin efter, och om det nu var någon som hade några invändningar, så forsvann de ganska fort när de såg 134 kg muskler bakom mig. Vi lyckades ta oss fram i tid till flyget med 1 minuts marginal, efter att säkerhetsvakterna ville titta på vårt bagage ett par gånger.

Här började många timmars vankande av och an, från sätet till toaletten, för Martins del. Han lyckades hitta en plats längst bak i planet där det var svalt och skönt, och där tillbringade han en stor del av resan.

Möte med svenska mästaren i AF

Väl framme i USA fastnade vi direkt i tullen, men av den anledningen att killen som satt där var jätteintresserad av bodybuilding och var imponerad av Martins storlek och form, kom vi smidigt igenom.

När vi sedan kom ut möttes vi av ett strålande solsken och en mycket trevlig Martin Hanzel. Vi blev i rask takt lotsade direkt till Martins och hans flickvän Thess lägenhet i Marina del Rey. Efter en rask uppackning begav vi oss ner på stranden for att kolla på gymmet som man har hört så mycket om. När vi gick efter strandpromenaden och kom fram till gymmet, hörde vi bara: ”Martin, Martin!” Till vår förvåning stod Janko där, en gammal träningskompis till såval Martin som Arnold.

Väl tillbaka i lägenheten började planeringen för dagen. Senare på kvällen åkte vi ner till Gold’s Gym för att köra ett pass. Killen i receptionen undrade vilka vi var? Då plockade Martin fram proffskortet och killen bakom disken önskade oss välkomna att träna gratis under vår vistelse här. När vi sedan kom in på gymmet möttes vi av en massa legender inom byggarvärlden. De fanns både som foton på väggarna och som livs levande legender.

Bild 326266
Måndag morgon innebar ett tidigt uppvaknande för att preparera oss för morgonpasset som bestod av styrketräning och ett kardiopass. Efter detta börjar prepareringen av dagens kost. Det blev bara protein för Martins del, men för oss andra så har de goda burgare här i USA. Så var det dax för kvällens träningspass. Martin körde för fullt och brände av det sista fettet. ”Detta gym är som en dröm att träna i”, säger Martin, ”om jag skulle bo här ett år kan jag lätt lägga på mig minst 6 kg muskler till!”, sager han i nästa andetag.

Efter passet var det tidig sänggång som gällde, för nästa dag skulle det bli fotning.

Tisdag 06:00 – fotografering på Gold’s

Martin startade sin sista tömningsdag med en stor drink Whey-100. Sedan bar det av till gymmet, där fotningen skulle göras. Detta ställe låg intill L.A.X Airport. Även detta var ett Gold’s Gym som var nybyggt for i år. Martin kämpade hårt i 5 timmar och fotografen tog grymma bilder. Det enda han sa var ”DU ÄR lika stor som Markus Ruhl!”

Bild 326267
Efter träningen blev det mat och vila inför kvällspasset, som var det sista som han körde innan tavlingen. När Martin satt och vilade efter passet kom Will Harris och Charles Glass fram och kommenterade att Martin såg bra ut och önskade honom lycka till. For min egen del utmanade jag svenska mästaren i AF, Martin Hanzel, på en liten tävling om vem som har bäst magmuskler i offseason form. Gissa om jag blev stolt när Mr Sixpak vann utmaningen.

Onsdagen började med kolhydratsladdning för Martins del. Med andra ord betyder det att jag måste leka kock och förbereda en massa potatis till dagens mål. Denna dag går på lite halvfart med lite poseringsträning och avslappningsövningar. På kvällen blir det lite massage och en bra film.

Torsdag – Stackars massös

Tidig väckning som vanligt. Martin har sovit lite oroligt efter gårdagens sena massage men formen ser bra ut, vätskan har börjat släppa. Jag tror att den stackars tjejen som masserade honom också känner sig riktigt sliten efter att ha arbetat hårt med 130 kg muskler. Hon kommenterade Martins form med uttrycket ”så mycket muskler och så lite vatten”

Då var det dax för första målet – för Martins del potatis igen. Sedan fixa maten inför dagens utflykt – det blev bakad potatis för Martins del medan jag och Hanzel förlustar oss i hamburgare för att inte bli katabola.

Big Swede på utflykt

Dagens utflyktsmål är Beverly Hills och Santa Monica Pier. Vi är ju tvugna att kika lite på hus nu när Martin snart blir en kändis har i USA och behöver ett flott hem att visa upp i tv. Hanzel ger oss en skön rundtur bland olika sevärdheter. Men jag har svårt att släppa ögonen ifrån de olika sportbilarna som finns överallt. Martin tittar på de stora bilarna som han utrycker det ”är till för de fullvuxna pojkarna” medan jag gillar de små röda maskinerna med en häst i fronten. Som passar oss fitnessfjollor.

Väl tillbaka är det dax att laga mat åt Martin igen: ”potatis var det ja”. Medan han äter får han direktiv vad som gäller ikväll. Vila vila vila är det som gäller för Martin. För min egen del är det dax att köra ett stenhårt benpass med Hanzel på Golds. Detta kommer nog att medföra grym träningsvärk på presskonferensen i morgon, hoppas inte de vill ha någon uppvisning av coacherna.

Kvällen tillägnades åt att raka ”The Swedish Beast”. Vet ni hur svårt det är att raka en kille på ryggen som är bred som Rodeo Drive! Sedan gick det åt några timmar att tillaga 9 kg potatis, medans ”The Beast” snarkade högt.

Imorgon bär det av till tävlingsarenan för invägning och presskonferens.

Med vänliga hälsningar, Roger Svensson