Fredrik Paulún om sin propp…

BODY (B&K) Magazines före detta frågeskribent, Fredrik Paulún, har synts på tidningarnas löpsedlar de senaste veckorna – läs vidare för BODY:s intervju med den nu fullt återställde näringsfysiologen…

Vi såg att du fått en blodpropp av att styrketräna. Berätta!

– Ja, det var ett riktigt skrämselskott, men nu är jag helt återställd.

Tränar du mycket?

– Inte lika mycket idag som i tonåren, men jag har tränat regelbundet i drygt tjugo år. För att få in korta effektiva pass i mitt schema har jag utrustat ett hyfsat komplett gym hemma med begagnade gymmaskiner. Under sommaren brukar jag emellertid ha mycket mer tid, och det innebär att jag åker till gymmet med en träningkompis och tränar som i fornstora dagar.

– I år gick träningen jättebra tills vi fick för oss att träna decline bench press. Vi körde inte ens särskilt tungt men kombinationen av att halsen pressades ihop och att blodet rusade ned i huvudet gjorde att jag fick en skada på halspulsådern. Det blev som ett sår på kärlets insida och när sårskorpan lossnade for den rätt upp i hjärnan och orsakade tillfällig syrebrist.

– Symptomen var mycket obehagliga och det var svårt att hitta orsaken till dem. Mina blodvärden är perfekta och inte alls vad sjukvårdspersonalen brukar associera till blodproppspatienter. I efterhand har jag dock hört att detta är den vanligaste orsaken till blodproppar hos yngre människor.

Hur mår du idag?

– Jag mår jättebra och är helt återställt. Rutinmässigt måste jag äta blodförtunnande medel i tre månader, men det är ingen risk att problemen ska komma tillbaka. Om jag inte toktränar förstås…

– Den som vill läsa hela historien med mina egna ord kan läsa ”Att åka på en propp” som ligger under artiklar på min hemsida www.paulun.se.

Vad ligger matchvikten på idag?

– Den låg på cirka 80 när det hände, men sjukhusportionerna är mer anpassade till bensköra små damer, så jag har snabbt gått ned till 78.

Vad har du för träningsmål?

– Jag kommer inte att träna någon styrketräning alls under resten av året, men efter årsskiftet sätter jag igång med lätta övningar. Till dess är det promenader och lätta joggingpass som gäller.

Vad satsar du på just nu?

– Mitt stora projekt är lanseringen av Paulúns livsmedel som kommer ut i handeln i januari. Det blir bland annat proteinbröd och proteinrika nötblandningar. Dessutom håller jag på att skriva en bok om fetter, vilket har varit ett mycket spännande projekt.