Dolph om träningen & dieten inför Rocky IV

Vem skulle inte vilja ge Sylvester Stallone riktigt på käften om betalning vore tillräckligt bra? En som fått chansen, och hyfsat med pengar dessutom, är svensken Dolph Lundgren. Men han har fått slita hårt! ”Sly” krävde minst 10 kilo mer muskler på några månader! Ivan Dragos träningsscener skedde för övrigt i NASAs högkvarter, i samma maskiner som astronauterna tränar i.

Bild 325986

Artikeln ursprungligen införd i B&K Sports Magazine 4/1986

Planeringen av Rocky IV hade kommit av sig – Sylvester Stallone var i full färd med att planera sin fjärde(!) Rockyfilm då han stötte på ett allvarligt problem; att hitta en värdig motståndare.

Kandidater var det ingen brist på. Inte mindre än 8 000 sökande synades av den kritiska regissören. Kraven var hårda. För första gånger skulle en vit man ställas i ringen mot Rocky Balboa. Han skulle vara muskulös, kunna slåss, se bra ut och ha skådespelartalang. Med andra ord kriterier få av oss vanliga dödliga kan uppfylla annat än med ett par stadiga innanför västen. Att han dessutom skulle vara blond, lång och okänd gjorde inte sökandet lättare. Pusselbiten som fattades dök plötsligt upp i form av ett brev och några studiobilder.

Han hette Dolph Lundgren, 26, född och uppvuxen i Spånga utanför Stockholm. – Jag förstod att mitt livs chans hade kommit, berättar Dolph för Bodybuilding & Kraftsport under en snabbvisit i Sverige. Vi lyckas träffa den för pressen attraktiva namnet på… gymmet! Han ställer upp på intervju medan han tränar, svaren kommer mellan seten; – Bara någon vecka efter det att jag skickat bilderna ringde Sly upp mig och sade att han var intresserad av att göra en testfilmning med mig. Jag anlände till Los Angeles samtidigt med två andra som valts ut. Båda var större än jag, men fetare. Dolph skrattar: – Visst blev jag fantastiskt glad då valet föll på mig. Men glädjen varade inte länge. Jag hade samtidigt med mitt livs chans skaffat mig ett litet helvete. Sly krävde att jag på mindre än fem månader skulle lägga på mig minst 10 kilo muskler!

Dolph är på promotionturné i Europe. Efter Sverigebesöket står Rom, Tyskland, Holland, Spanien och Frankrike närmast på programmet. Sedan blir det en snabbvisit hos fästmön Grace Jones.

– Jag älskar att resa. Många har frågat mig om det inte är slitsamt. Och visst är det på det viset. Men jämfört med träningen inför Rocky IV är det rena semestern.

Dolph ler och berättar; – Tre månader innan inspelningsstart började den verkliga hårdträningen. Vi, jag och Sylvester Stallone alltså, tränade till en början cirka en timmes boxning och två timmar ren bodybuilding per dag. Denna träning blev hela tiden hårdare och hårdare och mot slutet var det totalt åtta(!) timmars träning per dag. Sly var en hård träningspartner som inte lämnade något åt slumpen. Han hade anlitat Richard Giachetti, som är Larry Holmes boxningstränare och George Pipasik som bland annat tränar Lou ”Hulken” Ferrigno.

Träningen var förlagd på Santa Monica Body Building Center som är ett fantastiskt gym. Pipasik äger gymmet och har tillverkat varenda redskap helt själv! Här tränar massor av skådespelare, men även kroppsbyggare av internationell klass. Jag stormtrivs där!

Tror du att folk i allmänhet fattar hur hårda era förberedelser var?

– Att döma av de frågor som normalt ställs av journalister så är de intresserade av andra saker än vår träning. Till skillnad från de flesta filminspelningar måste man inför en sådan här uppgift till exempel börja tänka på vad man stoppar i munnen redan tre månader innan första filmrutan ska tas.

Var del inte svårt att hålla sig i form under hela inspelningen?

– Jo, till skillnad från en bodybuilder som tävlar måste vi hålla oss i bra form under två och en halv månad. Men Stallone har en hemlighet. Han spelar in filmerna baklänges. Detta betyder att vi börjar med slutscenerna. Vi spelade alltså först in huvudmatcher mellan mig och Sly. Efter att den scenen var klar kunde vi tillåta oss att äta lite mer. Men magen skulle alltid vara ’flat’. Vi åt cirka tio små mål mat om dagen och drack bara lite iste. Vätskeintaget skedde strax före sängdags.

Jag har hört av Stallone inte orkade med förberedelserna?

– Han tog ett break i träningen då några veckor återstod. Man behöver ju vila bland. Sly är en av de mest viljestarka människor jag träffat. Han har tränat upp sin fysik utan speciella anlag. Men hans fantastiska vilja och stenhårda disciplin mot sig själv gör att han kommer i en shape som få någonsin kan uppnå. Jag inspirerades mycket av honom. Jag blev själv trött och sliten mot slutet. Vi tränade ju fyra timmars boxning varje morgon för att på eftermiddagen köra stenhårt på gymmet.

Mot slutet var det få set och tunga vikter och allt mindre boxningsträning. Vi behövde mer massa. Sly ville att vi skulle visa publiken vad det betydde att vara i form. Min trötthet försvann nästan helt efter den inledande inspelningen med vår huvudmatch. I boxningsarenan fanns 10 000 statister som klätts i ryska kläder. Jag och Stallone satsade som till en riktig match i separata omklädningsrum. I hallen spelades temat ur Rocky. Publiken var helt vild då vi kom in. Det var mitt livs största och mest spännande ögonblick!

Hinner du med att träna nu under din promotionturné?

– Jag har vant mig vid att resa och träna var som helst, när som helst. Du vet själv hur svårt det är att komma till ett nytt gym. Men det är en vanesak. Jag tränar varje dag, cirka en timme. Det blir två eller tre muskelgrupper per pass.

Du bor på sviten på Grand. Vore det inte skönare att bo hos föräldrarna i Spånga med mamma, köttbullar och allt?

– Jo, du har rätt. Trots att jag varit i Stockholm en vecka har jag bara sett mina föräldrar två gånger och inte ens hunnit åka till deras hus. Promotion tar tid. Har varit inbokad av tidningar, TV och radio från tidig morgon till sen kväll. Det är ett pris man får betala. Men mina vänner och föräldrar förstår att det är svårt att få tid över just nu. Jag får komma hem och ta hand om de mer personliga sysslorna på en ren semester senare.

Många har retat sig på din accent! Du bryter ovanligt mycket för att ha varit i USA i knappt fyra år?!

– Jag vet det, men det bryr mig inte. De menar att jag på så kort tid i USA inte kan ha glömt det svenska språket. Och det har jag inte heller. Men jag har faktiskt problem med de svenska uttalen. Bakgrunden till detta ligger i att jag intensivt försöker att bli helt kvitt min svenska accent. Jag går hos talpedagog och han förbjuder mig att prata annat än amerikanska. Om jag misslyckas i mina försök är det mycket svårt att få huvudrollen i en amerikansk film. Och folk måste ju ha något att reta sig på. Det hör väl till?

Läs vidare i del 2.