Dolph om träningen & dieten inför Rocky IV – 2

Här är del 2 av artikeln ”Dolph om träningen och dieten inför Rocky IV”…

Artikeln ursprungligen införd i B&K Sports Magazine 4/1986.

Läs del 1 först…

Det har varit många bud om din längd och vikt. Vad är riktigt?

– Det är populärt att överdriva i dessa sammanhang. Jag har varit långt över två, nära tre, meter i vissa tidningar. Bevare mig väl… Jag är cirka 195 centimeter lång och väger i filmen 245 pounds (110 kilo). Nu har jag minskat till 104 kilo. Men längden är densamma.

När du träffade Stallone första gången vägde du knappt 100 kg. Hur kunde du öka hela 10 kg fram till inspelningens start?

– Jag har alltid medvetet hållit min vikt nere. Har sprungit 2-3 gånger per vecka och tränat med låga vikter. Tillsammans med en diet som alltid är ganska strikt ökade min kropp inte i vikt. Men då jag plötsligt lassade på tunga vikter och åt mer mat var det som att trycka på en knapp. Jag ökade i vikt varje dag! Tack vare en mycket bra förbränning blev det dessbättre inte bara fett.

Ser du träningen som ett jobb?

– Både ja och nej. Jag säljer ”produkten Dolph”. I denna ingår en bra fysik. Men med bara en kropp kommer du inte långt. Jag är mycket mån om att inte marknadsföra mig som ”Drago – den sibiriska expressen”. Rollen var ett bra sätt att bli känd. Men jag är rädd att hamna i ett fack där jag bara kan få roller som liknar Dragos.

Men en sak är helt klar; Jag tränar för mitt eget nöjes skull och mitt välbefinnande. Känslan av att träna är enorm! Jag älskar att känna blodet strömma genom musklerna. Det får mig att slappna av, må bra och ladda om. Men träningen har en annan fördel; Inte ens för en miljon dollar kan du köpa en bra fysik. Det måste du slita dig till. Träningen håller dig på jorden. Samtidigt som den i mitt fack gör mig speciell. Jag har tränat sedan femtonårsåldern och hoppas kunna göra så i hela mitt liv.

Hur mottas du av den amerikanska publiken? Som svensk eller ryss?

– De flesta har fattat att jag är svensk. Marknadsföringen runt filmen bar varit helt fantastisk. TV-shower, presskonferenser, radioprogram, tidningar osv har gett både mig och filmen massor av PR. Det är egentligen otroligt hur uppmärksammade Stallones filmer blir. Men det finns säkert de som fortfarande tror att jag är ryss. Jag pluggade faktiskt lite ryska före inspelningsstart för att kunna återge en realistisk rollgestalt.

Du har ju vunnit EM i fullkontaktkarate 1980 och 1981. Saknar du inte karaten?

– Jo det gör jag verkligen. Speciellt när jag är här hemma och träffar mina gamla träningskamrater. Det rycker i kroppen liksom. Jag har allvarliga planer på att bjuda över min gamla tränare, Brian Fitkin, till USA för att träna mig inför kommande filmuppgifter. Karate är en härlig sport som ger er smidig, stark fysik och bra idrottslig fostran. Jag har mycket att tacka den sporten för.

I filmen Rocky IV tränar du i maskiner som aldrig tidigare skådats?

– Vi förlade träningsscenerna till NASAs högkvarter. Maskinerna är samma som de amerikanska astronauterna tränat i. Stallone ville ge intrycket av det framtida sättet att träna upp idrottsmän; hårt, brutalt, tekniskt och omänskligt. Jag tycker att han lyckades bra.

Dolph tränar vidare. Han svarar på mina frågor mellan seten. Idag är det bröst, rygg och magen som ska tränas. Naturligtvis drar han till sig en hel del uppmärksamhet på gymmet.

Hur har Rocky IV mottagits i världen?

– Rockyfilmerna är ett säkert kort. De har sin givna publik. Faktum är att varje gång en ny Rockyfilm haft premiär så ökar intresset drastiskt även för de tidigare Rockyfilmerna. Jag var på premiären i av Rocky IV i USA. Efter det att handskarna slagit samman början av filmen var det omöjligt att höra en enda replik de närmsta 10 minuterna. I en senare filmsekvens ses Rockys fru, Adrian, skräckslaget se på när hennes man får massor av stryk av Drago. Hon utbrister: ”You can’t win!” Publiken blev helt galen, reste sig upp och vrålade; ”You fu–ing bitch!!!”. Sedan utbröt slagsmål så att polisen fick rycka in. Snacka om att filmen engagerar sin publik.

Vad har Warren Robertson betytt för dig?

– Warren Robertson var den man som gav mig självförtroendet att våga satsa på en skådespelarkarriär. Han sade att jag hade attribut utöver det vanliga. Och det är klart att man sög åt sig. Jag började ta skådespelarlektioner, gå till talpedagog och så vidare. Allt med inriktning på att en dag bli ”upptäckt”.

Förberedelserna

Träningen och dieten inför Rocky IV var minutiuöst planlagda; Dolph berättar;

Fem månader innan inspelningsstart startade vi basträningen som delades upp på tre dagar.

  • Dag 1: Bröst/rygg
  • Dag 2: Axlar
  • Dag 3: Armar/Ben

Magen tränades två gånger per dag. Sly tränar magen minst två gånger per dag innan filminspelningarna. Han lägger bland annat alltid in ett stenhårt pass för magen strax innan sängdags. Jag gjorde likadant. Vi tränade sex pass per vecka. Boxningsträningen skedde på ett speciellt gym som byggts upp för filmen. Vi hade ett noggrant planlagt schema som skulle hållas till 100%. Vi sågs på gymmet klockan 10:00 varje dag och började slita. Själva styrketräningen var oftast på kvällstid och vi körde 20 set per muskelgrupp. Antalet set minskade mot slutet medan vikterna ökade. Vi ville behålla så mycket massa som möjligt då dieten hårdnade.

Måltiderna bestod av kolhydratrika små mål som var ett 10-tal till antalet varje dag. Vår kock lagade till dessa. Vätskan bestod av lite iste. Att äta för mycket betyder att magen inte ser lika bra ut under inspelningarna. Till middag blev det proteinrik mat som mest bestod av fisk.

Jag fick lära mig att komma i bra shape snabbt inför viktiga scener. Jag höjde proteinintaget under en dag, åt nästan ingenting nästa för att sedan ladda med kolhydrater den sista. Samtidigt drack jag mycket lite vätska för att få bästa möjliga ”cuts” i musklerna. Det var en nyttig lektion om hur kroppen fungerar. Normalt kompletterar jag alltid min styrketräning med löpträning 2-3 ggr/vecka. Men under förberedelserna var det mer än nog med all boxningsträning. Vi var som robotar med ett enda mål: att komma i vårt livs form!