Ledare: Helga ditt ursprung – lev ’fitness’

Friidrotts-VM är just över för den här gången. En svensk medalj blev det, och det är enligt vissa uselt. Rent av skandal. Och kanske är det så. Men bara om man hade förväntat sig mer. Och tvärtom – fatta vilken succé det hade varit, om man inte förväntat sig några medaljer alls…

Samma fenomen stöter jag ofta på ute på gymmen. Killar och tjejer som ska bli stora, starka, smala, snygga, sexiga, och det i ett nafs. Men tyvärr buklandar de ofta i en tålamodsfattig besvikelse. Resultaten uteblev, och det var betydligt mer ansträngande än de hade tänkt sig, varför gymkorten snabbt fryses eller helt sonika avslutas.

Därför vill jag slå fast att hela fitnessfilosofin, dvs att träna och leva sunt, är inget man framgångsrikt lägger sig till med kortsiktigt, eller bara en stund, som en tillfällig kur mot vad det nu är man vill radera. Det är istället ett sätt att leva.

REDAKTÖREN LISTAR

IRRITATIONER PÅ GYMMET

1. Plocka undan efter dig!

En gammal klagosång, jag vet. Men jag blir galen på dig som envisas med att aldrig plocka undan vikter, handlar eller skivstänger efter dig! Jag menar, hur svårt kan det vara? På mitt nattöppna gym ser det ut som efter en plaskvåt firmafest varje morgon jag kommer dit, och jag har nu tröttnat på att ställa i ordning hantelracket det första jag gör.

2. Tvätta dina träningskläder!

Man ska egentligen inte behöva bry sig om hur andra tar hand om sina personliga tillhörigheter eller sin personliga hygien. Men det är extremt äckligt att under en knapp timmes tid tvingas vistas nära någon som formligen osar gammal disktrasa. Skaffa en tvättrutin, för katten. Eller en flickvän.

3. Noll koll?

Att köra två övningar ihop, i så kallade superset är en effektiv träningsform. Men bara om man slipper avbryta och gå tillbaka för att tala om för grabbarna som just damp ner på bänken, att man snart är klar där. Så innan du kastar dig över en bänk eller en maskin, förvissa dig om att den inte används av någon annan. Ganska enkelt.

4. Fråga inte!

Effektiv träning kräver förutom fysiska ansträngningar, även mental fokusering. Därför är det aldrig en bra idé att försöka inleda en konversation med någon som är mitt uppe i ett set med tunga böj, lätta bicepscurls eller envetna rotatorsvängar. Efteråt går bra, dock.

5. Fråga!

Är du minsta osäker på hur du ska göra en viss övning, eller ens varför, fråga någon av oss som ser ut som att vi åtminstone tror att vi vet vad vi håller på med. Marklyft med krummad rygg är aldrig en angenäm betraktelse.

Och det fiffiga är att man då gör det längre, innerligare och rikare.

Lever, alltså.

Mycket av jobbet – för det är ett jobb – handlar om att hitta vägar att införliva detta livsmönster i vår vanliga vardag, och att göra det till norm.

I en perfekt värld förekommer inga kuvade individer eller stukade självkänslor. Heller inga nojjor, neuroser, hang-ups, hämningar, komplex, eller andra former av ångestladdade brister. I en perfekt värld är det dessutom omöjligt att bli sjuk, skadad, deprimerad, stressad, överviktig eller beroende av saker som tobak, alkohol, socker eller andra, värre substanser.

Men världen är inte så. Tyvärr.

Därför måste vi alla bidra genom att ta hand om oss själva, och våra medmänniskor. Att träna kompenserar för det stillasittande liv som idag präglar oss. Det är för rörelse vi är konstruerade, och det är därför vi mår så pass bra både fysiskt och mentalt när vi tränar. Att vara noga med vad vi stoppar i oss är också i linje med vårt genetiska ursprung, och därför mår vi bra även av att sköta kosten. Därmed är hela fitnesslivet, om man nu ens får kalla det så, inget annat än ett bra sätt att visa respekt för både vår kropp och själ, men även för vårt ursprung.

BODYs ursprung ligger i den hårda och kompromisslösa träningen, som ger varaktiga och påtagliga resultat.

Vi har i denna utgåva ägnat stor plats åt hur du långsiktigt kan lägga upp din träning under året som står för dörren. Dessutom får du stifta bekantskap med 3 olika träningsprinciper, med för- och nackdelar. Du kan också avfärda 10 vanliga träningsmyter, lära dig 7 sätt att ladda musklerna, inhämta mustig matinspiration inför hösten, träna både bröst och underarmar, möta 3 byggar- och fitnessprofiler, följa med när vi testar kettle bells, och du får dessutom en unik inblick i en tävlingsdomares skalle inför höstens tävlingar. Vi kan stolt dessutom krydda detta med att redan nu avslöja för dig vem som vinner årets Mr Olympia.

Låter det som det kan funka, åtminstone tills nästa månad?

I dina växande musklers tjänst!

Bild 325870

Synpunkter på ledaren? Maila direkt till redaktören på alex@body.se