Styrkelyft: Senaste utgåvan av förbundstidningen

Den senaste utgåvan av Svensk Styrkelyft, 1:2008, finns online som PDF-tidning (direktlänk).

I denna utgåva: Styrketräning för barn – bu eller bä? Vilka emperiska data finns tillgängliga inom området? Samt en styrkelyftare berättar öppenhjärtigt hur det är att leva med en ätstörning. I en anslutande artikel tas ätstörningar ur ett näringsfysiologiskt perspektiv upp.

Svensk Styrkelyft är officiellt organ för Svenska Styrkelyftförbundet och Nordiska Styrkelyftförbundet.

Innehåll Svensk Styrkelyft 1:2008

  • Styrketräning för barn? – 4-8
  • 3 tycker till sid – 9
  • Intervju med Marcus och Magnus – 10-11
  • Willy listar bästa knäböjsresultaten – 12-13
  • Göteborgs Cup – 14
  • Lag-SM – 15
  • Resultat – 16
  • Bakom fasaden – 17-18
  • Näringsfysiolog Anki Sundin – 20
  • Veteraner – 21
  • Jubilerar – 22
  • Nästa nummer – 23

Nedan några korta utdrag ur PDF-tidningen:

Styrketräning för barn, bu eller bä?

Fysisk träning för barn är och förblir ett kontroversiellt ämne som alltid väcker känslor och som aktualiserar många etiska, fysiologiska och medicinska frågor. Styrketräning är i detta sammanhang onekligen den typen utav träning som ställer dessa frågor på sin yttersta spets.

Diskussionen om styrketräningens inverkan på barns utveckling och hälsa lämnar få oberörda, men vad säger egentligen forskningen? Är det farligt eller nyttigt, finns det några effekter överhuvudtaget? I denna artikel försöker vi med utgångspunkt i sju enkla frågor belysa de ”hårda” emperiska data som finns tillgänglig inom området.

Att göra en Förbundstidning

Vad krävs för att plocka ihop ett nummer av en förbundstidning, ja ett svar är solklart. Mycket mer än vad de flesta anar.

Det som den nya redaktionen snart skall upptäcka är att när man äntligen fyllt de 20 sidorna i tidningen som kräver cirka 40 manussidor, så är det dags att börja på nästa nummer som också kräver 40 manussidor osv. i all oändlighet. Därför krävs det mycket av skrivlust, idérikedom och ett välsorterat lager av material.

Ett av tidningens viktigaste uppdrag är just att bevara förbundets historia för framtiden.

Bakom fasaden

Ätstörningar, anorexia, bulimi – ord som får mig att rysa längs hela ryggraden. Fattiga
ord som inte berättar om det helvete det är för dem som är drabbad.

Jag har själv varit i ett bulimihelvete i många år och det är flera orsaker till att jag vill vara öppen om min sjukdom. Det är så otroligt lätt att hamna fel inom idrotten. Jag orkade inte stå emot pressen jag lade på mig själv i att vara duktig och att prestera maximalt hela tiden, och jag vet att jag inte är unik. Om min erfarenhet kan hjälpa andra att inte göra samma misstag så är det värt att tala ut om det.

Jag vill också försöka nå ut till dem som inte har varit med om det själv och därmed förhoppningsvis förklara orsaken till varför de som lider av ätstörningar har så otrolig irrationella tankar ibland. Vi vet att det är idiotiskt, vi vet vad som är rätt och gudarna skall veta att vi gör så gott vi kan.