Starkeanders annorlunda påskhelg

Strongmanprofilen Anders Johansson profileras i senaste utgåvan av BODY Magazine:

”Grov, go’ och glad – det är den vanliga bilden av en strongman. När BODYs Johnny Grape träffade en av de främsta vi har så blev bilden definitivt förstärkt. Möt Anders Johansson.”

I påsk blev hans helg inte som han planerat en lugn och stilla återhämtning hemmavid, utan istället hastade han över till Riga, Lettland och deltog i Latvia Grand Prix. Här följer hans rapport:

Tisdagkväll och strongmanträning i vanlig ordning. Känner mig förkyld så jag kör bara några repor med 160 farmers, lite kors och conan. Ser fram emot påsken då det ska bli skönt att vara ledig från jobbet några dagar – men vad händer på natten till onsdagen. Jag kollar min mobil och jag har fått frågan om jag vill vara med i Champions Leauge i Riga på lördag. Ojoj det var man inte förberedd på – men ingen kommer ju ihåg en fegis så jag tackar självklart ja.

Kollar upp flyg och tåg till Stockholm men aj aj, det går inga så det får bli att bila till Arlanda. Stiger upp 03:30 på fredagsmorgon för att sedan köra ner till Arlanda i snöröken. Tur att det är blygsamt med trafik den tiden på dygnet på en långfredag. Kämpar med att inte somna vid ratten, öppnade rutan lite då och då så kall luft blåste i ansiktet så man piggnade till lite. Men resan gar ändå bra och sedan när man kommer till Riga sa äter jag lunch och lägger mig sedan och sover ett tag.

På kvällen är det presskonferens och invägning a la boxningsstilen. Vi höll i en två kilo tung trofé så alla blev två kilo tynge, Pekanov 186 kg, Big Z 179 kg, jag 152 kg, Travis 145 kg, Misha 154 kg, Jarno 152 kg, Muruments 147 kg osv..

Sedan middag och jag går i säng före 22:00. Sover till 09:00 då jag äter frukost, sedan lägger jag mig och vilar, somnar men har ställt väckaren på 11:45, går upp tar en gainer och en probar, läggar mig och vilar och somnar igen. Har ställt väckaren på 13:00. Äter lunch. Lägger mig sedan och vilar och somnar igen. Förstår inte hur jag kan bli så avslappnad att jag vill sova hela tiden före tävling? 14:45 tar jag och duschar så jag vaknar till och får i mig en probar och Hydra pro (Vitargo).

Sedan iväg till hockeyarenan och tävlingen. Häftig stämning och man förstår att Agris kommer nog att vara vass idag inför den hängivna publiken.

Första grenen: Viking press

Iraniern går ut före mig och gör 14 reps, jag får ett hjärnslapp och tar bred fattning vilken jag förstått på träningen inte går om man inte är någorlunda smidig. Men nu fick jag det hjärnslappet och då gick det Kalle Anka. Hmm jag har funderat mycket på att man ska tänka på psykologin, att lägga dåliga saker bakom sig med mera. Jag kollar inte på när de andra kör utan går till omklädningsrummet och är för mig själv ett tag. Savickas vinner på 16 rep.

Andra grenen: Tung skottkarra med remmar

Får gå ut tidigt och känns efteråt som att jag hade lite for mycket respekt, fick en tid på 15 s och det gav tror jag 7:e plats men endast 2 s upp till den segrande Agris. Agris visar sin glädje med att göra som när fotbollspelare gör mål och kastar sig på knäna till publikens enorma vrål. Kul att se!

Tredje grenen: Marklyft med bil 330 kg

Det fjädrar lite i materialet så det blir självklart lite lättare än att lyfta 330 kg med stång vilket resultaten visar. +400 kg markarna, pekanonv 13 reps, Savickas 13 reps, Misha hela 16 reps. Travis som inte varit känd som Mr Marklyft visar att han är på uppgång och får 14 rep. Själv kändes det väldigt bra men på 7 repetitionen gled bilen när jag lyfte så jag trillade till. Kom av mig och vågade inte satsa lika vilt men får 10 rep och delar placering med Agris.

Fjärde grenen: Ok 455 kg, 25 meter

Till mig sa de att det skulle vara 400 kg så när Muruments gick före och hade sådana problem att han inte kom i mål så tänkte jag att det var för att oket hela tiden ville ta i backen. Jag ber dem därfor att ställa in det ganska vingliga oket mycket lågt, mycket lågt…

Vilket nog hade varit rätt om det varit 400 kg men uuggh det blev värsta panikkänslan i kroppen när man tog i för Kung och Fosterland bara för att få det från backen. Får bara halva sträcken. Efter någon nedsättning får jag det inte ens från marken (smärtar något enormt märker jag att startlyfta ok lågt). Detta ger mig typ 8:e plats. Något som verkligen inte gick som jag hade tänkt mig. Endast Z och Agris gick i mål. Snacka om en övning jag hade önskat genomföra en gång till. Unikt dock är att det är världshistoriens tyngsta ok på tävling med sträcka på 25 meter.

Femte grenen: Medley

Däckvält (3 st) och sedan springa tillbaka och plocka upp fjolliga 135 kg farmers och springa 25 m. Hmm här vill jag ha en grenseger tänker jag för mig sjalv. Men däcket flyter inte som jag vill utan halkar till och jag måste ta omtag på ett vält. Får tiden 27 s och Muruments vinner på 24 s – jag får en femteplats. Koklyeav hade rejäla problem i denna övning och hade tiden 35 s.

Sjätte grenen: Stenar

Första stenen på 1.80 m och det flyter på sedan. Kastar mig på 180 kg stenen men när jag får upp den i famnen håller jag på att trilla framåt. Hoppas hoppas och jag faller inte frammat. Tar omtag och sätter den – får tiden 35 s och det ger 5:e plats och jag säkrar sjätteplatsen totalt och biljetten till Dubai! Travis fick tiden 20 s, jag såg det inte men helt sjukt fort. Det var ju en stor cirkel också som man rörde sig i. Imponerande!

Resultat Latvia Grand Prix 2008

1. Zydrunas Savikas – 75
2. Travis Ortmayer – 72
3. Agris kazelnikas – 66,5
4. Mikhail koklyaev – 64,5
5. Andrews Murumets – 59
6. Anders Johansson – 48
7. Oleksandr Pekanov – 43
8. Martins skuyeniyeks – 41,5
9. Mareks Leitis – 36
10. Yarno Hams – 31,5
11. ??? 28,5
12. Tamas Malatinzsky – 22,5
13. Andris Leisavnieks – 19
14. Fazad Mousakkhani – 12

Läs ännu mer om och av Anders Johansson på hans hemsidaaprilutgåvan av BODY där profilen/reportaget på Anders finns med ligger ute i butik till den 23 april:

Bild 325710