Nu är det dags att äta lite bättre! del 2

Då jag skrev boken ”Effektiv

bodybuilding” tog jag med min

egen tävlingsdiet i denna.

Här följer fortsättningen på artikeln ”Nu är det dags att äta lite bättre!”…

”Kommersiell bantning”

Trots att det inte finns några bevis på att bantningspiller, -pulver och dylikt fungerar, omsätter denna industri åtskilliga miljoner per år. Bara det faktum att det finns så många olika piller och pulver osv, och att dessa fortsätter sälja mer och mer år efter år, är väl ett bevis i sig på att ingen ännu kommit på någon undermetod för att minska fettet i kroppen.

Det största problemet med dessa produkter är emellertid inte att folk lägger ut pengar på dem till ingen nytta. Nej, anledningen till att de inte fungerar – i alla fall inte i längden, för vi kan ju inte äta bantningspiller varje dag hela livet precis är att de inte lär ut de mest grundläggande faktorerna bakom fettförbränning.

Vill du minska din fettvikt MÅSTE du lära dig att äta rätt, träna regelbundet och i övrigt skaffa dig en livsstil som är sund (se 10 tips för att bränna fett). De flesta människor har idag insett kostens betydelse för utseendet, men fortfarande är det många som inte förstår att regelbunden motion är en nödvändighet för en välformad, fast och vältränad kropp.

Innan du köper den där pillerburken som på något sätt enligt reklamen ska reglera din vikt i hälsokost- eller matvarubutiken, tänk efter om detta är något du kan tänka dig att äta resten av livet. Om produkten över huvud taget har någon positiv effekt, är detta nämligen vad som kommer att krävas för att du skall kunna hålla din nya vikt!

Några andra viktiga faktorer som du inte heller kan köpa på burk, men vilka är avgörande för om du skall lyckas med ditt fettminskningsprojekt, är motivation och stöd från din omgivning. Återigen spelar ditt val av livsstil in: vilka miljöer du vistas i och vilka människor du umgås med.

Flytande diet/fasta

De fastekurer som finns att köpa lite varstans innehåller flera utav ovan nämnde fel och brister. Fasta är lämpligt för en viss grupp av människor, och ordineras till och med av läkare i vissa fall. Men det rör sig då om patienter som står under en läkares kontroll.

Att experimentera på egen hand med sådana metoder kan vara skadligt, med tanke på blodtryck, hjärtfunktion och elektrolytbalans.

Fasta gör vanligen att man går ner i vikt alldeles för snabbt, vilket alltså innebär att en mycket liten del av den vikt man förlorar består av fett.

Dessutom är sannolikheten att du snabbt går upp de förlorade kilona igen tre gånger större än om du tagit det lite lugnare och tagit fettminskningen på ett lugnt och metodiskt sätt.

Som ”reningsmetod” kan dock fastan till en viss gräns försvaras. Och som psykologisk grundsten i ett fortsatt liv med bättre kost kan fastan vara ovärderlig.

Vad som verkligen fungerar

Det FINNS fettminskningsmetoder som verkligen fungerar, och som gör att du behåller din nya figur när du väl mejslat fram den. Fråga de människor som lyckats med att bli av med bilringarna och ridbyxlåren, och de kommer med största säkerhet att säga samma sak allihop: de gjorde några förändringar i sin livsstil; som att dra ner på fettet i kosten, äta lite nyttigare, och börja motionera mera. De fann att detta var ett program som fungerade och som var lätt att hålla sig till. Det blev inte en ständig kamp mot kilona, utan ett härligt sätt att leva som fick dem att må och se bättre ut, gjorde dem friskare och gav dem mer energi. Så varför inte prova du också?!

Matvanor

Många av oss har vuxit upp med dåliga matvanor (både rent kostmässigt, men också att vi använt mat för att trösta oss, lugna ner oss osv och därmed kopplat in mat som en sorts drog i vårt dagliga liv), vilket är det första vi måste ändra på. Tag dig en rejäl funderare på vad du stoppar i dig och varför, och försök se om du använder mat för att dämpa vissa känslor. Börja också att steg för steg välja in nya, nyttigare produkter i ditt kosthåll. Smör kan bytas mot margarin för att senare slopas helt, standardmjölk kan bytas mot lättmjölk, det vita brödet eller riset kan bytas mot fullkornsprodukter, osv. Men du, försök inte att genomföra alla dessa förändringar på en gång! Ta det lugnt och byt ut en sak i taget mot något nyttigare. Ändra inte alla dina vanor på en gång, utan färdig ett nytt, hälsosammare beteende efter hand.

Då jag skrev boken ”Effektiv Bodybuilding” tog jag med min egen tävlingsdiet i denna. För många människor måste detta varit rena rama kulturchocken! Att äta på det sätt en elitbodybuilder (förlåt självutnämningen) gör, är inte att rekommendera. Om du nu inte har samma mål förstås!? Anledningen till att du bör ta det hela steg för steg är att det är enormt svårt att göra stora förändringar i sitt kosthåll och sina dagliga vanor över en natt. Risken är då stor att du faller tillbaka i ditt gamla, ohälsosamma beteende efter ett par veckor!

Ät mindre fett för att bli mindre fet

En relativt enkel liten förändring, som ger stora, märkbara resultat, är att dra ner på mängden fett i kosten. Förmodligen behöver du inte ens dra ner på det totala kaloriintaget om du bara äter mindre fett! Kroppen har lättare för att lagra kalorier från fett som kroppsfett, medan det är svårare för den att göra det med kolhydrater och proteiner.

Genom att koncentrera dig på hur mycket fett din kost innehåller (genom att läsa innehållsförteckningar och livsmedelstabeller till exempel) slipper du räkna kalorier jämt och ständigt. Det tar inte lång tid att lära sig laga mat utan (eller med ytterst lite) fett, men du vinner på det varje dag under resten av ditt liv.

Att äta rätt betyder inte, som en del felaktigt tycks tro, att man måste äta mindre mat. Snarare är det så att du kan äta mer, om du bara väljer nyttiga produkter i stället för fet skräpmat. Att äta nyttig mat, till exempel fullkornsprodukter, grönsaker och frukter kommer dessutom att få dig att känna dig mätt och belåten under en längre tid.

Läs vidare för del 3…