Upp eller ned i vikt? Enkelt! del 2

Här följer fortsättningen på artikeln ”Upp eller ned i vikt? Enkelt!”…

Blir inte lika sugen på godis

En annan fördel med att äta små mål mat ofta är att du håller blodsockerhalten på en hög och jämn nivå. Du håller dig pigg och blir inte lika lätt sugen på godis och andra onyttigheter. Du undviker känslor av hunger mellan målen. Jamen, invänder någon nu, menar du verkligen att jag skall stå och laga mat fem till sex gånger om dagen?!

Vem tusan har tid med det? Bra fråga!

Nej, jag menar inte att du skall stå och laga mat fem till sex gånger om dagen. ”Ett mål mat” behöver inte innebära flera timmars stök i köket. Med lite planering går det hur lätt som helst att sno ihop en utmärkt måltid på allt ifrån ett par sekunder till en sådär fem minuter. Duger det?! Låt oss titta på vad en bra måltid kan bestå av.

Till största delen behöver vi kolhydrater. Var hittar vi då det? Jo, i ris, potatis, pasta, havregryn och bröd. Välj gärna fullkornsprodukter i den mån det går att få tag i.

Sedan behöver vi en proteinkälla. Ägg har i alla tider varit populär byggarmat, eftersom ägget ger fullvärdigt protein. Äggulan innehåller egentligen mer protein per 100 g än äggvitan, men äggulan brukar ändå undvikas av många på grund av att den innehåller relativt mycket fett (medan äggvitan knappt innehåller något fett alls). Ägg, eller bara äggvitan, kan du äta kokt eller stekt, varm eller kall, och du kan göra nyttiga omeletter och annat av dem. Tonfisk är också populärt bland dietande byggare, eftersom den innehåller mycket protein men lite fett. En burk tonfisk kan man göra mycket av, och den går att tillaga snabbt i mikrovågsugn eller snabbfräsas tillsammans med en burk krossade tomater och lite grönsaker – det tar bara ett par minuter. Tillsammans med ris (som du givetvis kokat dagen innan, i samband med att du lagade middag, och nu bara behöver värma på) har du en bra måltid. Komplettera med en grönsak eller två.

Mitt personliga favoritmellanmål är att baka 10 potatisar åt gången, samtidigt med en låda ägg.

Kall potatis och ägg kanske inte är någon kulinarisk höjdare. Men kallskuren potatis på en hård knäckemacka med ett par ägg till är helt okey faktiskt. Och med en proteindrink gjord på vatten som komplement blir du faktiskt ganska mätt.

Om du inte har tillgång till spis eller mikro behöver du inte heller förtvivla. Gör i ordning mackor med ägg/hackad äggvita, tonfiskröra eller liknande på fullkornsbröd. Har du råd med ett kosttillskott, kan du ta med pulvret till en ”måltidsersättare” och blanda denna med mjölk, vatten eller juice när det är måltidsdags. Om du inte gjort det hittills, skall du snarast lära dig att dricka mycket vatten, åtminstone 1-2 liter vatten om dagen. Rent vatten skall det vara. Vattnet hjälper din kropp att skölja undan slaggprodukter och ser till att frakta runt vitaminer och mineraler i kroppen. Vänta inte med att dricka tills du känner dig törstig, utan ställ en kanna vatten på bordet och drick ett glas då och då.

Ytterligare ett skäl att dricka vatten är att vattnet är en nödvändig ingrediens för ämnesomsättningen. Om din kropp är uttorkad kommer den faktiskt att börja öka sina fettlager, och det är ju inte det du vill, eller hur?

Bara sugen en stund

Alla drabbas vi av ”sötsakssug” då och då. Kroppen skriker efter en stor glass eller en smaskig chokladkaka. Vad göra? Sysselsätt dig med något du tycker är roligt! Träning, till exempel, är ett utmärkt alternativ. Sötsaksbegäret varar inte längre än 2 till 20 minuter, så om du kan sysselsätta dig med något annat under tiden, har du förmodligen lyckats spara en rejäl kaloridos som annars skulle slunkit ner genom den där så oemotståndliga kokosbollen…!

Ät mindre, motionera mer

Som redan nämnts kommer du lättast att minska i fettvikt om du kombinerar kalorinedskärningen med en ökad träningsdos. Större muskler gör att du bränner mer fett, både när du tränar och i vilotillstånd. Aerobisk träning gör också att du bränner mer fett. Du behöver inte ta död på dig själv – en kort promenad på 20-30 minuter, 3-4 gånger i veckan kan göra underverk. Du kan också göra din styrketräning mer aerobisk genom att prova cirkelträningsmetoden eller supersets under några utav dina träningspass.

En väl planerad fettminskningsplan kommer att ge varaktiga resultat, om du bara ger dig själv lite tid. Aven en större övervikt kommer att ge med sig med ovan nämnda tekniker, om du har tålamod. Och du, gå efter spegeln istället för vågen. En viktminskning säger ju inte mycket om din kroppskomposition: många som snabbdietar förlorar i första hand vatten och muskelglykogen. Eftersom du vill att din viktminskning skall bestå av fett, bör du titta i spegeln, alternativt göra en riktig fettmätning för att få en uppfattning om det går åt rätt håll!

Läs vidare för del 3