Strongman: Landskampen Sverige mot Island

Den 6 juni gjorde Sverige och Island upp om vem som var bäst i fotboll. Dagen före så hade de bägge länderna en annan landskamp; Strongman med tre man per land. Sverige representerades av Anders Johansson, Björn Andersson och Magnus Apell. Platsen var Norrmalmstorg i Stockholm, vädret var toppen, islänningarna var laddade. Läs vidare för tävlingsrapport och Robert Peterssons fotogalleri:

Bild 325939

Landskampen Sverige mot Island

Rapport av Anders Johansson, starkeanders.se:

”Island och laget Benedikt Magnússon, Georg Ögmundsson och Pétur Bruno. Sverige med laget Anders Johansson, Björn Andersson och Magnus Apell. Stället vi tävlade på var det fina Norrmalmstorg i Stockholm som denna dag hade belönast med ett väldigt fint väder.

Gren 1: Duckwalk och däckvält

Första grenen var lite av en uppvärmningsgren där vi svenskar tog en hårfin seger och därmed våran första grenseger.

Gren 2: Stock för reps (60 s) max reps på 132 kg

Först ut var islänningarna och Georg är känd för att inte gilla pressövningar och fick två reps, Peter som är lite är en rockie för Island får endast en rep och Bennie putsar på ordentligt med att hinna klämma dit fem reps. Alltså sammanlag åtta reps för island när det är dags för oss svenskar.

Först kör Magnus och får tre reps, Björn fixar fyra reps och därmed är det i det närmaste avgjort då jag endast behöver klara två reps och det går smärtfritt och därmed grenseger nummer två till oss svenskar som nu har ”matchboll”.

Gren 3: Farmers walk 160 kg per hand för maxsträcka (15 m vändningar)

Nu är det vi svenskar som startar och jag går först ut, jag tycker det känns som att man måste förbereda att man ska tvärvända direkt man börjar få upp flytet. Går först 15 m och vänder på stället, går sedan 15 m till, vänder på stället och börjar gå men äsch efter 5-6 m så tappar jag dem och vi ligger på 35-36 m när Björn ska köra. Björn traskar på och gör första vändning (vänder fint) går på och gör ytterligare en vändning (vi är nu uppe i 60 m) men efter en m efter vändning tappar Björn dem men vi har nu 61 m. Det är nu Magnus som går sista men aj här går det illa för magnus och vi får den totala sträckan av 65.5 m.

Nu är det Island och vi kan bara titta på. Först går Peter och han gör 8-9 m och det ser därmed ganska bra ut för oss. Sedan går Bennidikt som är känd för att vara vass på farmers (bl a två på VM i farmers efter Muruments). Han fixar ca 30 m till och nu har Islänningarna ca 38 m. Georg är bra men frågan är ska han fixa det? Han traskar på och det ser tungt ut men han släpper inte och till slut så när han sätter ned visar det sig att han fixade 30 m till och därmed fick Islänningarna 68 m och tar därmed hemma denna gren.

Nu är det alltså 2-1 till Sverige och två grenar kvar.

Gren 4: Marklyft med bil (maxtid 60 s)

Islänningarna börjar med Georg och han får inte upp en enda rep (han är en 320 kg markare). Peter fixar tre reps och sedan gör Bennidikt hela nio reps och de får därmed 12 reps.

Magnus börjar för oss och fixar fyra reps och sedan gör Björn en rep och för att vi ska fixa lika så måste jag klara sju reps och för att vinna göra åtta. En tuff uppgift men det känns bra och jag gör först fem reps och pustar lite, hör dock att tiden går fort när man har roligt och jag kör igång igen och gör reps sex och sedan sju. När jag sätter ned den sjunde så hör jag att det är bara några sekunder kvar och jag försöker köra utan att ta in bra med luft och det orkade jag inte med utan det blir sju reps och därmed blir det delad grenseger i denna gren.

Nu inför sista grenen leder vi forfarande och klarar vi lika eller bättre så är segern våran.

Gren 5: Atlasstenar 135, 135, 160, 170 och 180 kg

Enkla regler… Det som räknas är antalet stenar som laget klarar (tid 60 s). Island kör först och Peter bommar 170 kg medan Georg och Bennidikt som väntat klarar alla stenar. Nu är det våran tur och vi måste alltså klara 13 stenar. Björn går först ut och han gör en grym prestation där han flyger fram och fixar alla stenar på 27 s.

Nu är det Magnus tur och han kör igång men aj aj aj första stenen är helt snorig av klister och den glider honom ur händerna gång på gång och tiden tickar iväg så innan han lyft den har det gått 50 s och sedan tar han nästa sten och det går lätt men aj där tar tiden slut och det blir bara en godkänd sten.

Det är nu min tur och mycket riktigt så är första stenen väldigt hal men jag lyfter på och fixar alla stenarna. Dock gick denna grenseger till Island och därmed så slutade denna fina dag med oavgjort mellan Sverige och Island.”

Foto: Robert Petersson

Bild 325940